Lugnet har återvänt till Gotland: ”Nu går man till jobbet och är glad igen”
27 okt 2022 • 3 min
Efter stor turbulens och många som lämnade har arbetssituationen på biblioteken på Gotland vänt till det bättre. Men det ställer särskilda krav på de nya cheferna som ska leda en sårad organisation.
Bibliotekarierna Katarina Petersson och Rosa Larsson Cedendahl, trivs på sitt jobb på Almedalsbiblioteket i Visby.
– Det är mycket, mycket bättre. Nu är vi flera medarbetare som frågar oss ”kan det vara så här bra?”
Carina Norderäng, skyddsombud och bibliotekarie på Gråbobiblioteket berättar om förändringen för de anställda på biblioteken på Gotland.
För ett och ett halvt år sedan var situationen en helt annan. Misstron grodde mellan medarbetarna och de dåvarande cheferna och många valde att säga upp sig. ”…när hela din profession, allt det du är, ifrågasätts, då är det klart att man måste säga ifrån”, sade Carina Norderäng när hon beskrev situationen för Biblioteksbladet våren 2021.
Sedan dess har dåvarande chefer fått sluta. Två tillförordnade chefer tog över tillfälligt och nu är ytterligare två nya chefer på plats. För att stanna.
– Nu har vi chefer som bryr sig om oss, både som medarbetare och som människor. Och som samtidigt vill verksamheten väl.
Men Carina Norderäng poängterar att allt inte blir frid och fröjd bara för att cheferna byts ut.
– Vi saknar fortfarande våra kollegor som slutade, vi har haft en hel del personalomsättning. Och det finns fortfarande en del som mår dåligt, folk som säckade ihop ett tag efter den problematiska perioden. Vi har sår och skador som tar tid att läka.
Maria Wennström är ny bibliotekschef sedan snart två månader. Att det har varit stökigt tidigare är något hon måste ta hänsyn till i sitt ledarskap.
– Det märks att folk är ganska trötta på att bygga upp tillit till en ny ledning, tilliten är stött mer eller mindre hos de allra flesta. Det är en mission jag har, att vi ska kunna lita på varandra.
Inga stora förändringar planeras.
– Vi ska inte in och hitta på massa saker, inga stora utvecklingsprojekt. Nu lunkar vi på tryggt och säkert tillsammans efter det skakiga som har varit, säger hon.
När man leder en sargad organisation är det särskilt viktigt att vara närvarande.
– Det är det i alla ledaruppdrag, men kanske extra mycket när det har varit svajigt, att man finns där när något behöver följas upp.
Maria Wennström kommer från skolvärlden och har tidigare arbetat som rektor både i förskola och skola.
– Det är ett spännande samhällsuppdrag att driva bibliotek, det är bland det viktigaste vi har. Jag kommer från skolans värld som är ett annat superviktigt samhällsuppdrag.
Ledarskapet är ganska snarlikt det i skolan, tycker hon.
– Det går att översätta när man är i en kommunal organisation. Och jag är nyfiken och vill lära mig mer. Jag brinner för språk och bildning så det kändes som en lyx bara att få lov att söka.
Vi har sår och skador som tar tid att läka
– De nya cheferna lyssnar på oss, frågar oss innan de fattar beslut. Och litar på att vi sköter verksamheten så som vi har gjort i alla år, säger hon.
Har du några tips till andra, om de skulle hamna i en liknande situation som ni gjorde?
– Om det blir så illa som hos oss finns det inte så mycket annat att välja på än att byta chef. Man får vända sig uppåt och gå upp ett steg i taget i chefshierarkin. Till sist får man kontakta politikerna. Våra lokala politiker var ganska engagerade, det kändes som att de faktiskt brydde sig om oss.
I dag finns ett gott samarbete mellan chefer och fackliga ombud och skyddsombud.
– Det känns bra på alla sätt. Nu går man till jobbet och är glad igen!
Senaste nytt
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer