Lugnet har återvänt till Gotland: ”Nu går man till jobbet och är glad igen”

27 okt 2022 • 3 min

Efter stor turbulens och många som lämnade har arbetssituationen på biblioteken på Gotland vänt till det bättre. Men det ställer särskilda krav på de nya cheferna som ska leda en sårad organisation.

– Det är mycket, mycket bättre. Nu är vi flera medarbetare som frågar oss ”kan det vara så här bra?”

Carina Norderäng, skyddsombud och bibliotekarie på Gråbobiblioteket berättar om förändringen för de anställda på biblioteken på Gotland.

För ett och ett halvt år sedan var situationen en helt annan. Misstron grodde mellan medarbetarna och de dåvarande cheferna och många valde att säga upp sig. ”…när hela din profession, allt det du är, ifrågasätts, då är det klart att man måste säga ifrån”, sade Carina Norderäng när hon beskrev situationen för Biblioteksbladet våren 2021.

Carina Norderäng är skyddsombud på biblioteken på Gotland.

Sedan dess har dåvarande chefer fått sluta. Två tillförordnade chefer tog över tillfälligt och nu är ytterligare två nya chefer på plats. För att stanna.

– Nu har vi chefer som bryr sig om oss, både som medarbetare och som människor. Och som samtidigt vill verksamheten väl.

Men Carina Norderäng poängterar att allt inte blir frid och fröjd bara för att cheferna byts ut.

– Vi saknar fortfarande våra kollegor som slutade, vi har haft en hel del personalomsättning. Och det finns fortfarande en del som mår dåligt, folk som säckade ihop ett tag efter den problematiska perioden. Vi har sår och skador som tar tid att läka.

Maria Wennström är ny bibliotekschef sedan snart två månader. Att det har varit stökigt tidigare är något hon måste ta hänsyn till i sitt ledarskap.

– Det märks att folk är ganska trötta på att bygga upp tillit till en ny ledning, tilliten är stött mer eller mindre hos de allra flesta. Det är en mission jag har, att vi ska kunna lita på varandra.

Inga stora förändringar planeras.

– Vi ska inte in och hitta på massa saker, inga stora utvecklingsprojekt. Nu lunkar vi på tryggt och säkert tillsammans efter det skakiga som har varit, säger hon.

Maria Wennström, bibliotekschef på Gotland.

När man leder en sargad organisation är det särskilt viktigt att vara närvarande.

– Det är det i alla ledaruppdrag, men kanske extra mycket när det har varit svajigt, att man finns där när något behöver följas upp.

Maria Wennström kommer från skolvärlden och har tidigare arbetat som rektor både i förskola och skola.

– Det är ett spännande samhällsuppdrag att driva bibliotek, det är bland det viktigaste vi har. Jag kommer från skolans värld som är ett annat superviktigt samhällsuppdrag.

Ledarskapet är ganska snarlikt det i skolan, tycker hon.

– Det går att översätta när man är i en kommunal organisation. Och jag är nyfiken och vill lära mig mer. Jag brinner för språk och bildning så det kändes som en lyx bara att få lov att söka.

Vi har sår och skador som tar tid att läka

Carina Norderäng
Enligt Carina Norderäng är lyhördheten hos chefen en viktig faktor.

– De nya cheferna lyssnar på oss, frågar oss innan de fattar beslut. Och litar på att vi sköter verksamheten så som vi har gjort i alla år, säger hon.

Har du några tips till andra, om de skulle hamna i en liknande situation som ni gjorde?

– Om det blir så illa som hos oss finns det inte så mycket annat att välja på än att byta chef. Man får vända sig uppåt och gå upp ett steg i taget i chefshierarkin. Till sist får man kontakta politikerna. Våra lokala politiker var ganska engagerade, det kändes som att de faktiskt brydde sig om oss.

I dag finns ett gott samarbete mellan chefer och fackliga ombud och skyddsombud.

– Det känns bra på alla sätt. Nu går man till jobbet och är glad igen!

Almedalsbiblioteket Visby är ett av ett tiotal bibliotek på Gotland.

0 kommentarer

Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min