Flera nationella MIK-satsningar

5 sep 2018 • 2 min

Fler ska bli bättre på att stå emot propaganda och näthat. Regeringen gör nu nationella satsningar på medie- och informationskunnighet.

Foto: Getty.
Foto: Getty.

Regeringen vill öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat. I mitten av augusti beslutade den om en nationell satsning på medie- och informationskunnighet, MIK.

Carl Heath, forskare och chef för digitalisering och lärande på Rise, Research Institutes of Sweden, blir regeringens särskilde utredare.

Han ska bland annat samarbeta med olika aktörer för att komplettera, förstärka och sprida kunskaper om pågående MIK-insatser. Han ska också sprida goda exempel på metoder som förebygger och motverkar förekomsten och effekten av desinformation, propaganda och näthat.

Exakt hur arbetet ska se ut är ännu inte klart. Men Carl Heath vill gärna att bibliotek hör av sig med tips på hur de arbetar med MIK.

– Bibliotekens roll i arbetet med medie- och informationskunnighet är viktig, såväl genom att folkbiblioteken möter breda grupper i samhället, som genom att skolbiblioteken aktivt arbetar med frågorna i en utbildningskontext. I en allt mer digitaliserad värld är biblioteken en viktig arena för dem som står längre ifrån det digitala samhället och behöver stöd och hjälp, säger han.

Uppdraget ska vara klart den 1 oktober 2020.

I går meddelade också regeringen att Statens medieråd får ett MIK-uppdrag. De ska utveckla former för samarbete mellan myndigheter som arbetar med MIK-frågor, och skapa en aktiv dialog mellan offentliga och privata aktörer som jobbar med MIK.

Tanken är att Statens medieråd också ska vara en resurs för andra aktörer, vilket konkret kan innebära att de skapar en plattform med MIK-material.

Detta uppdrag ska redovisas med en lägesrapport i maj 2019.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min