Minskad budget för tre av tio folkbibliotek
10 mar 2020 • 2 min
När en tredjedel av landets folkbibliotek måste klara sig med minskad budget blir det tillfälliga stödet till stärkta bibliotek viktigare. Men kulturminister Amanda Lind kan inte garantera en fortsättning när pengarna tar slut.
Under 2020 måste drygt 30 procent av landets folkbibliotek klara sin verksamhet med mindre resurser än 2019. Det visar Biblioteksbladets enkätundersökning som besvarats av 228 av landets 290 kommuner.
När motsvarande undersökning gjordes för ett år sedan stod knappt 25 procent av folkbiblioteken inför nedskärningar.
Besparingarna hänger ihop med en kärvare ekonomisk situation. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har beräknat att glappet mellan kommunala intäkter och kostnader kommer att uppgå till nästan 100 miljarder 2026.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger till Biblioteksbladet att kommunernas situation naturligtvis inte kommer som en överraskning, men att hon oroas över utvecklingen.
– I höstbudgeten sköt regeringen till fem miljarder i allmänna statsbidrag till kommunerna och nu för vi en förnyad politisk diskussion om stöd till välfärden, som biblioteken är en del av, säger hon.
Regeringen fördelar dessutom 250 miljoner kronor per år till folkbiblioteken 2018–2020. De så kallat stärkta bibliotekspengarna ska stimulera utbud och tillgänglighet.
Ansträngda ordinarie budgetar talar dock inte för att kommunerna kommer att göra tillfälliga statligt finansierade satsningar permanenta när pengarna till stärkta bibliotek försvinner. Amanda Lind har inget svar på hur eventuella stödåtgärder kommer att utformas i fortsättningen utan hänvisar till den pågående beredningen av förslaget till nationell biblioteksstrategi.
– Vi får återkomma med förslag om hur vi från statens sida kan stärka biblioteken.
Kulturministern understryker dock att folkbiblioteken inte är statliga utan kommunala verksamheter.
–De är en del av välfärden och måste rymmas när kommunerna lägger sina budgetar.
Trots det ekonomiska läget bygger och renoverar kommunerna bibliotek i intensiv takt. En aktuell rapport från Svensk biblioteksförening visar att nybyggen planeras i var femte kommun under de kommande åren.
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog tror inte att det ekonomiska läget kommer att innebära skrinlagda byggplaner.
– Har de nya och renoverade biblioteken väl kommit in i planerna, brukar det vara svårt att ta bort dem, säger hon.
Fotnot 1: Siffrorna kommer från Biblioteksbladets enkätundersökning. Den skickades till landets folkbibliotekschefer i slutet av november förra året. Totalt har svar kommit från 228 kommuner, en svarsfrekvens på nästan 80 procent.
Fotnot 2: Rapporten om nybyggda bibliotek skrevs av artikelförfattaren innan han blev chefredaktör för Biblioteksbladet.
Senaste nytt
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
0 kommentarer