Missnöje med nya Biblio – men snart ska problemen vara lösta

14 feb 2025 • 2 min

E-boksläsare som laddar ner böcker via biblioteket har problem med den nya versionen av Biblio. Men nu är en lösning på gång.

Det går inte längre att ladda ner så kallade ePub-filer för att sedan överföra dem till läsplattor. Men leverantören Wedobooks ska nu erbjuda en lösning som kommer att innebära att biblioteken kan betala för en licens.

Det handlar om e-böcker som kan läsas i något av de program som stödjer den tekniska lösningen Adobe DRM. Wedobooks konstaterade först på sin hemsida, i november förra året, att lösningen med nedladdningen av ePub-filer inte uppfyller EU:s tillgänglighetskrav. Dessa måste implementeras senast den 28 juni 2025 och det här rör 0,9 procent av bibliotekslånen.

Wedobooks menar att den gamla versionen av Biblio blev instabil tidigare än förväntat och att det därför var nödvändigt att byta ut den.

Krav på tillgänglighet krockar med grundlagen

Tillgänglighetsdirektivet har genomförts i svensk rätt, som Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) uttrycker det, men för att säkerställa att kraven ska kunna tillämpas fullt ut tillsatte regeringen en utredning för att undersöka hur direktivet stämmer överens med tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I början av januari presenterades betänkandet.

– Syftet med förslagen är att göra det möjligt att ställa krav på tillgänglighetsfunktioner och hur information presenteras, även inom det grundlagsskyddade området, skriver Sophie Kulevska, tillsynsansvarig på MTM, i ett mejl till Biblioteksbladet.

Utredningen har föreslagit att grundlagsändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2027, vilket innebär att tillgänglighetskrav på e-boksfilen kommer att kunna ställas först då. Programvaran för e-böcker, till exempel en digital abonnemangstjänst, är oftast inte grundlagsskyddad. Det gör att tillgänglighetskrav kommer att kunna ställas på dessa när lagen träder i kraft den 28 juni i år.

Jeppe Nyrup, marknadsdirektör på Wedobooks. Foto: Wedobooks

– Nu tyder det mesta på att lagstiftningen inte kommer att stå i vägen för den här lösningen att ladda ner e-boksfiler. Baserat på de svar vi har fått från MTM finner vi det troligt att lösningen ska ses som en e-bok och inte en del av tjänsten eller programvaran. Så vi ska planlägga och utveckla det. Det finns redan en annan lösning, men den funkar tyvärr inte på alla läsplattor, säger Jeppe Nyrup, marknadsdirektör på Wedobooks.

Biblioteken betalar licenskostnad samt per nedladdning

Biblioteken kommer att betala en licenskostnad baserad på antalet invånare i kommunen och ett pris per nerladdning. Jeppe Nyrup understryker att Wedobooks i sin tur betalar Adobe för licensen.

– Det ser ut som om det handlar om två år till och det känns bra eftersom det är många bibliotek som efterfrågar det här. Planen är att vi ska kunna erbjuda lösningen från och med slutet av mars, förklarar Jeppe Nyrup.

Anna Westin är inköpsansvarig på Falu stadsbibliotek. Hon hörde av sig till Biblioteksbladet för att påpeka att många låntagare var missnöjda med Biblio-situationen. Låntagarnas läsplattor, vissa av dem nyinköpta, har inte gått att använda.

– Vi är glada att vi kan tillgodose låntagarnas behov i och med att vi nu får den lösning som Wedobooks utlovade när vi gick över till nya Biblio, säger Anna Westin.

2 kommentarer

  1. Jag undrade just vad i helvete som händer när alla bibliotek helt plötsligt gått över till Biblio!
    Riktigt sämst. För mig var nedladdning av e-pub fil det ända gångbara. Så det är alltså EU,s fel att det vart så här nu? Kan inte annat än anta att Sverige som vanligt övertolkar EU,s riktlinjer. Hur kan biblio vara bättre än att kunna ladda ner e-pub filer?

    E-böcker är det ända formatet jag läser böcker på sedan flera år tillbaka men nu är biblioteken inte ett alternativ längre pga deras dåliga ändringar. Istället för att göra det mer tillgängligt har det tvärtom blivit extremt sämre. Kommer inte kunna nyttja bibliotek längre men det kanske var poängen..

  2. Ett ytterligare problem är att de fortfarande verkar förlita sig på Adobe DRM, som i sin tur inte fungerar på Windows 11 (och även här vissa problem på Windows 10).

Senaste nytt

Nyheter

Är biblioteken inkluderande på riktigt?

Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.

12 jun 2025 • 4 min

Reportage

De sätter ord på kriget

Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.

4 jun 2025 • 6 min