Moment 22 med raderad Facebook-sida

12 maj 2022 • 3 min

Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.

Richard Jansson är webbredaktör på Linnéuniversitets bibliotek och har arbetat där sedan 2013. En av hans arbetsuppgifter sedan han började har varit att sköta universitetsbibliotekets Facebooksida och i december 2021 fick Richard ett mejl från Facebook där det stod att bibliotekets sida blivit avpublicerad på grund av att den utgjorde sig för att vara någon annan.

– Det lät ju konstigt så jag gick in på Facebooksidan och jag kunde se den offline men ingen annan kom åt den. Den var inte publik längre. Samma sak som jag sett i meddelandet stod på sidan precis under toppbilden. Då fick jag ett val att göra, ville jag överklaga beslutet? Då tryckte jag på ja, säger Richard Jansson.

Men veckorna gick, ingenting hände. Richard försökte förstå vad som hade hänt, genom att läsa riktlinjerna på Facebooks hjälpsidor för företag. Han ville kontakta dem men hittade bara webbformulär där han om och om igen, på både svenska och engelska, skrev att sidan släckts ner och att han undrade varför och vad han skulle göra för att få igång sidan igen. Fortfarande, flera månader senare har han inte fått någon som helst återkoppling.

Tre månader efter nersläckningen var sidan plötsligt helt borta. Allt innehåll som har lagts in är puts väck. Universitetsbiblioteket hade ungefär 1 700 följare som bland annat hade tillgång till instruktionsfilmer om hur man lånar på biblioteket och om studieteknik.

– Det var ett sätt att kommunicera med våra studenter, även om många yngre snarare kanske snarare hänger på TikTok och Snapchat, förklarar Richard Jansson.

Linnéuniversitetet har en officiell Facebooksida, en verifierad Facebooksida. Som verifierad sida har man tillgång till mer support och om man försöker på samma hjälpsidor som Richard testade, då dyker det upp en chatt. Det gör det inte om man inte är verifierad. Saken är den att varje organisation bara får ha en verifierad sida trots att det är vanligt att olika delar av en organisation har sina egna sidor.

Richard Jansson

– Vill man då ha undersidor ska de vara knutna till den verifierade sidan. Men vi skapade vår sida ungefär samtidigt som Linnéuniversitetet skapade sin och då fanns inte den funktionen med ett slags sid-hierarki. Så vår sida var separat och därmed inte verifierad. Därför släckte Facebook ner sidan, säger Richard Jansson.

Linnéuniversitetets kommunikationsavdelning har hört av sig till Facebooks support som i sin tur menar att universitetsbiblioteket måste ta kontakt direkt med Facebook. Men det är just det som inte går för att Facebooks hjälpavdelning inte får behandla ärenden som rör en tredje part.

Richard Jansson konstaterar att han, i sin jakt på ett svar, har stött på andra organisationer som har råkat ut för exakt samma sak, med verifierade huvudsidor och nedsläckta andrasidor.

I samband med Biblioteksdagarna blev Richard Jansson intervjuad och det handlade om hur han och Universitetsbiblioteket använder Facebook och sociala medier. Det hörde Facebooks Sverigechef som tog kontakt med Richards chef och lovade att hjälpa till. Men än en gång tog det stopp eftersom länken som gavs inte ledde till några kontaktuppgifter eller chattfönster. För att biblioteket inte är någon verifierad organisation…

– Vi står inte och faller med att vi inte har en Facebooksida. Vi når ut till våra målgrupper på andra sätt men det är oerhört oseriöst skött av Facebook. Men de har många sidor att ta hand om och det är säkert algoritmer som ligger bakom det här, tror Richard Jansson.

Han suckar över att det är så svårt att få någon som helst kontakt med Facebook och han skrattar lite åt att Meta äger både Facebook och Instagram och att biblioteket trots allt har fått behålla sitt Instagramkonto. – Vi kan säkert skapa en ny sida som undersida till Linnéuniversitetet och börja bygga upp en målgrupp igen, men det tar ju lite tid och det här är bara en liten del av mina arbetsuppgifter så jag har varken tid eller ork till att lägga ner hela min själ i det här. Samtidigt är Facebook en bred kanal som når väldigt många, säger Richard Jansson.

Biblioteksbladet har kontaktat Facebooks pressavdelning och har fått till svar att de ska undersöka saken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min