Moment 22 med raderad Facebook-sida

12 maj 2022 • 3 min

Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.

Richard Jansson är webbredaktör på Linnéuniversitets bibliotek och har arbetat där sedan 2013. En av hans arbetsuppgifter sedan han började har varit att sköta universitetsbibliotekets Facebooksida och i december 2021 fick Richard ett mejl från Facebook där det stod att bibliotekets sida blivit avpublicerad på grund av att den utgjorde sig för att vara någon annan.

– Det lät ju konstigt så jag gick in på Facebooksidan och jag kunde se den offline men ingen annan kom åt den. Den var inte publik längre. Samma sak som jag sett i meddelandet stod på sidan precis under toppbilden. Då fick jag ett val att göra, ville jag överklaga beslutet? Då tryckte jag på ja, säger Richard Jansson.

Men veckorna gick, ingenting hände. Richard försökte förstå vad som hade hänt, genom att läsa riktlinjerna på Facebooks hjälpsidor för företag. Han ville kontakta dem men hittade bara webbformulär där han om och om igen, på både svenska och engelska, skrev att sidan släckts ner och att han undrade varför och vad han skulle göra för att få igång sidan igen. Fortfarande, flera månader senare har han inte fått någon som helst återkoppling.

Tre månader efter nersläckningen var sidan plötsligt helt borta. Allt innehåll som har lagts in är puts väck. Universitetsbiblioteket hade ungefär 1 700 följare som bland annat hade tillgång till instruktionsfilmer om hur man lånar på biblioteket och om studieteknik.

– Det var ett sätt att kommunicera med våra studenter, även om många yngre snarare kanske snarare hänger på TikTok och Snapchat, förklarar Richard Jansson.

Linnéuniversitetet har en officiell Facebooksida, en verifierad Facebooksida. Som verifierad sida har man tillgång till mer support och om man försöker på samma hjälpsidor som Richard testade, då dyker det upp en chatt. Det gör det inte om man inte är verifierad. Saken är den att varje organisation bara får ha en verifierad sida trots att det är vanligt att olika delar av en organisation har sina egna sidor.

Richard Jansson

– Vill man då ha undersidor ska de vara knutna till den verifierade sidan. Men vi skapade vår sida ungefär samtidigt som Linnéuniversitetet skapade sin och då fanns inte den funktionen med ett slags sid-hierarki. Så vår sida var separat och därmed inte verifierad. Därför släckte Facebook ner sidan, säger Richard Jansson.

Linnéuniversitetets kommunikationsavdelning har hört av sig till Facebooks support som i sin tur menar att universitetsbiblioteket måste ta kontakt direkt med Facebook. Men det är just det som inte går för att Facebooks hjälpavdelning inte får behandla ärenden som rör en tredje part.

Richard Jansson konstaterar att han, i sin jakt på ett svar, har stött på andra organisationer som har råkat ut för exakt samma sak, med verifierade huvudsidor och nedsläckta andrasidor.

I samband med Biblioteksdagarna blev Richard Jansson intervjuad och det handlade om hur han och Universitetsbiblioteket använder Facebook och sociala medier. Det hörde Facebooks Sverigechef som tog kontakt med Richards chef och lovade att hjälpa till. Men än en gång tog det stopp eftersom länken som gavs inte ledde till några kontaktuppgifter eller chattfönster. För att biblioteket inte är någon verifierad organisation…

– Vi står inte och faller med att vi inte har en Facebooksida. Vi når ut till våra målgrupper på andra sätt men det är oerhört oseriöst skött av Facebook. Men de har många sidor att ta hand om och det är säkert algoritmer som ligger bakom det här, tror Richard Jansson.

Han suckar över att det är så svårt att få någon som helst kontakt med Facebook och han skrattar lite åt att Meta äger både Facebook och Instagram och att biblioteket trots allt har fått behålla sitt Instagramkonto. – Vi kan säkert skapa en ny sida som undersida till Linnéuniversitetet och börja bygga upp en målgrupp igen, men det tar ju lite tid och det här är bara en liten del av mina arbetsuppgifter så jag har varken tid eller ork till att lägga ner hela min själ i det här. Samtidigt är Facebook en bred kanal som når väldigt många, säger Richard Jansson.

Biblioteksbladet har kontaktat Facebooks pressavdelning och har fått till svar att de ska undersöka saken.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Debatt

Sluta göra skillnad på barn!

När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.

25 maj 2022 • 2 min

Debatt

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek

De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?

23 maj 2022 • 3 min

Nyheter

Digitala böcker – varför så komplext?

Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.

19 maj 2022 • 3 min

Nyheter

Statistik: stor minskning av fysiska lån

Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.

18 maj 2022 • 2 min

Nyheter

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken

Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.

17 maj 2022 • 4 min

Nyheter

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla

Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.

10 maj 2022 • 3 min