Munskydd tillåts – men personalen får själv stå för dem

1 feb 2021 • 3 min

Personal på Kungsbackas bibliotek vill kunna bära visir eller munskydd. Ledningen, som först sa nej, har nu ändrat sig men kommer inte att stå för skyddsutrustningen. Personalen måste istället ta med den hemifrån.

Det är fritt fram för personalen på biblioteken i Kungsbacka att bära skyddsutrustning, men de får skaffa den själva. Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

På biblioteken i Kungsbacka har man vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning: personalen arbetar bakom plexiglas vid sina datorer, det finns markeringar på golv och genom skyltning och biblioteket är stängt som mötesplats.

Men enligt Kia Andersson, bibliotekarie i Kungsbacka kommun och skyddsombud, är många av medarbetarna oroliga, både för att själva bli smittade och för att smitta kollegor eller besökare.

– Vi märker att människor inte backar och håller avstånd ens när vi säger till, säger hon.

På de mindre biblioteken är det trångt och därmed ännu svårare att hålla avstånd. När personalen tvingas säga nej till att hjälpa besökare, exempelvis vid en dator, uppstår ofta både frustration och ilska, enligt Kia Andersson.

– Det skapar en trötthet och en oro för att man ska behöva gå till jobbet och få skäll för att man gör som man ska göra.

Kia Andersson, bibliotekarie och skyddsombud i Kungsbacka. Foto: privat.

Vid upprepade tillfällen har hon och hennes kollegor påtalat för sina chefer och för ledningen på förvaltningen för kultur och fritid att de vill använda skyddsutrustning i form av munskydd eller visir. Men förvaltningens svar är att sådana skydd vare sig behövs eller rekommenderas för medarbetare på biblioteken.

Kia Andersson säger att hon frågat om det är okej om personalen tar med och bär egen skyddsutrustning, men att de har blivit starkt avrådda från det.

– Jag har frågat om det kan bli påföljder om vi tar med oss egna skydd, och vi har fått antydningar om att det kan bli det.

Så är emellertid inte fallet, enligt Ulrika Granfors som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kungsbacka kommun.

– Det stämmer alltså inte att det är ett förbud och det blir verkligen inga påföljder. Däremot talar det faktum att vi har stängt biblioteket som mötesplats och har tydliga rutiner för arbetet för att det inte behövs munskydd, skriver hon i ett mejl till Biblioteksbladet.

I ett inslag i SVT Nyheter Halland hänvisar Ulrika Granfors till att kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och påtalar att det inte finns något allmänt påbud kring skyddsutrustning i samhället. Utifrån de riskanalyser man gjort i verksamheten finns det ingen anledning att bära skyddsutrustning, menar hon.

– Under veckan kommer vi ha möte med medarbetare för att se hur vi ytterligare kan analysera olika arbetsmoment och genomföra åtgärder där, skriver Ulrika Granfors i mejlet till Biblioteksbladet.

Kia Andersson berättar att hon initierat ett möte med förvaltningen där medarbetarna kan få tillfälle att ventilera sin oro.

– Jag tycker det är naivt att tro att alla besökare ska uppföra sig exemplariskt. Besökarna gör inget för att vara taskiga men de tänker sig inte för helt enkelt, säger hon.

Vid lunchtid på måndagen kom meddelandet att den som vill kan använda munskydd och visir. Däremot är det personalen som själv får tillhandahålla skyddsutrustningen, detta är alltså inget arbetsgivaren kommer att göra.

– Det hade varit att föredra , självklart, men just nu är vi glada över att vi åtminstone får ha med oss egna skydd, för dem som känner sig oroliga och riskerar situationer där det är trångt. Det känns som en delseger, vi känner att vi har fått lite gehör för den oro som finns, att vi har fått valfriheten att bestämma över vår och andras säkerhet, säger skyddsombudet Kia Andersson.

1 kommentarer

  1. Hej
    Helt galet att förbjuda bibliotekspersonal att använda munskydd. Var finns stöd i lagen för något sådant?
    Det är väl istället bra om så många som möjligt är försiktiga? Pandemin som pågår för fullt har visat sig vara dödlig för många!
    Anders Johansson

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Forskning

"KB-labb till nytta för fler än biblioteken"

Kungliga biblioteket uppskattar att regeringen räknar KB och forskningsbiblioteken som en del av forskningsinfrastrukturen. Men beskrivningen av KB-labb är för begränsad, skriver KB i sitt remissvar. Riksantikvarieämbetet saknar uppdrag att skapa e-infrastrukturer.

18 jan 2022 • 2 min