Munskydd tillåts – men personalen får själv stå för dem

1 feb 2021 • 3 min

Personal på Kungsbackas bibliotek vill kunna bära visir eller munskydd. Ledningen, som först sa nej, har nu ändrat sig men kommer inte att stå för skyddsutrustningen. Personalen måste istället ta med den hemifrån.

Det är fritt fram för personalen på biblioteken i Kungsbacka att bära skyddsutrustning, men de får skaffa den själva. Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

På biblioteken i Kungsbacka har man vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning: personalen arbetar bakom plexiglas vid sina datorer, det finns markeringar på golv och genom skyltning och biblioteket är stängt som mötesplats.

Men enligt Kia Andersson, bibliotekarie i Kungsbacka kommun och skyddsombud, är många av medarbetarna oroliga, både för att själva bli smittade och för att smitta kollegor eller besökare.

– Vi märker att människor inte backar och håller avstånd ens när vi säger till, säger hon.

På de mindre biblioteken är det trångt och därmed ännu svårare att hålla avstånd. När personalen tvingas säga nej till att hjälpa besökare, exempelvis vid en dator, uppstår ofta både frustration och ilska, enligt Kia Andersson.

– Det skapar en trötthet och en oro för att man ska behöva gå till jobbet och få skäll för att man gör som man ska göra.

Kia Andersson, bibliotekarie och skyddsombud i Kungsbacka. Foto: privat.

Vid upprepade tillfällen har hon och hennes kollegor påtalat för sina chefer och för ledningen på förvaltningen för kultur och fritid att de vill använda skyddsutrustning i form av munskydd eller visir. Men förvaltningens svar är att sådana skydd vare sig behövs eller rekommenderas för medarbetare på biblioteken.

Kia Andersson säger att hon frågat om det är okej om personalen tar med och bär egen skyddsutrustning, men att de har blivit starkt avrådda från det.

– Jag har frågat om det kan bli påföljder om vi tar med oss egna skydd, och vi har fått antydningar om att det kan bli det.

Så är emellertid inte fallet, enligt Ulrika Granfors som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kungsbacka kommun.

– Det stämmer alltså inte att det är ett förbud och det blir verkligen inga påföljder. Däremot talar det faktum att vi har stängt biblioteket som mötesplats och har tydliga rutiner för arbetet för att det inte behövs munskydd, skriver hon i ett mejl till Biblioteksbladet.

I ett inslag i SVT Nyheter Halland hänvisar Ulrika Granfors till att kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och påtalar att det inte finns något allmänt påbud kring skyddsutrustning i samhället. Utifrån de riskanalyser man gjort i verksamheten finns det ingen anledning att bära skyddsutrustning, menar hon.

– Under veckan kommer vi ha möte med medarbetare för att se hur vi ytterligare kan analysera olika arbetsmoment och genomföra åtgärder där, skriver Ulrika Granfors i mejlet till Biblioteksbladet.

Kia Andersson berättar att hon initierat ett möte med förvaltningen där medarbetarna kan få tillfälle att ventilera sin oro.

– Jag tycker det är naivt att tro att alla besökare ska uppföra sig exemplariskt. Besökarna gör inget för att vara taskiga men de tänker sig inte för helt enkelt, säger hon.

Vid lunchtid på måndagen kom meddelandet att den som vill kan använda munskydd och visir. Däremot är det personalen som själv får tillhandahålla skyddsutrustningen, detta är alltså inget arbetsgivaren kommer att göra.

– Det hade varit att föredra , självklart, men just nu är vi glada över att vi åtminstone får ha med oss egna skydd, för dem som känner sig oroliga och riskerar situationer där det är trångt. Det känns som en delseger, vi känner att vi har fått lite gehör för den oro som finns, att vi har fått valfriheten att bestämma över vår och andras säkerhet, säger skyddsombudet Kia Andersson.

1 kommentarer

  1. Hej
    Helt galet att förbjuda bibliotekspersonal att använda munskydd. Var finns stöd i lagen för något sådant?
    Det är väl istället bra om så många som möjligt är försiktiga? Pandemin som pågår för fullt har visat sig vara dödlig för många!
    Anders Johansson

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till bbl@a4.se.


Senaste nytt

Digitalisering

Utmaning: Likvärdighet för digitala tjänster

Tre år har gått och projektet Digitalt först med användaren i fokus är avslutat. I slutrapporten konstateras att biblioteken måste fortsätta jobba för ökad likvärdighet för de digitala tjänster som erbjuds, sade riksbibliotekarie Karin Grönvall vid slutkonferensen.

25 feb 2021 • < 1 min

Ledare

Ett år med pandemin

Samma virus och smitta, men så olika sätt att agera. Tid och distans kanske kommer att göra det möjligt att förstå vad som egentligen var det mest rimliga.

24 feb 2021 • 2 min

Debatt

Replik: Faktafel i debatt om filterbubblor

När Mattias Beijmo kritiserar forskningen om sociala medier och polarisering och hävdar att filterbubblor visst finns, beskriver han i själva verket motsatsen av filterbubblor. Enligt Peter M Dahlgren innehåller artikeln flera faktafel.

24 feb 2021 • 3 min

Debatt

Farligt att blunda för bubblorna

Sociala medier polariserar åsiktsbildningen. Den som väljer att inte se det slår in på en riskabel väg, skriver författaren och digitaliseringsexperten Mattias Beijmo.

23 feb 2021 • 3 min