Munskydd tillåts – men personalen får själv stå för dem

1 feb 2021 • 3 min

Personal på Kungsbackas bibliotek vill kunna bära visir eller munskydd. Ledningen, som först sa nej, har nu ändrat sig men kommer inte att stå för skyddsutrustningen. Personalen måste istället ta med den hemifrån.

Det är fritt fram för personalen på biblioteken i Kungsbacka att bära skyddsutrustning, men de får skaffa den själva. Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

På biblioteken i Kungsbacka har man vidtagit en rad åtgärder för att minska risken för smittspridning: personalen arbetar bakom plexiglas vid sina datorer, det finns markeringar på golv och genom skyltning och biblioteket är stängt som mötesplats.

Men enligt Kia Andersson, bibliotekarie i Kungsbacka kommun och skyddsombud, är många av medarbetarna oroliga, både för att själva bli smittade och för att smitta kollegor eller besökare.

– Vi märker att människor inte backar och håller avstånd ens när vi säger till, säger hon.

På de mindre biblioteken är det trångt och därmed ännu svårare att hålla avstånd. När personalen tvingas säga nej till att hjälpa besökare, exempelvis vid en dator, uppstår ofta både frustration och ilska, enligt Kia Andersson.

– Det skapar en trötthet och en oro för att man ska behöva gå till jobbet och få skäll för att man gör som man ska göra.

Kia Andersson, bibliotekarie och skyddsombud i Kungsbacka. Foto: privat.

Vid upprepade tillfällen har hon och hennes kollegor påtalat för sina chefer och för ledningen på förvaltningen för kultur och fritid att de vill använda skyddsutrustning i form av munskydd eller visir. Men förvaltningens svar är att sådana skydd vare sig behövs eller rekommenderas för medarbetare på biblioteken.

Kia Andersson säger att hon frågat om det är okej om personalen tar med och bär egen skyddsutrustning, men att de har blivit starkt avrådda från det.

– Jag har frågat om det kan bli påföljder om vi tar med oss egna skydd, och vi har fått antydningar om att det kan bli det.

Så är emellertid inte fallet, enligt Ulrika Granfors som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Kungsbacka kommun.

– Det stämmer alltså inte att det är ett förbud och det blir verkligen inga påföljder. Däremot talar det faktum att vi har stängt biblioteket som mötesplats och har tydliga rutiner för arbetet för att det inte behövs munskydd, skriver hon i ett mejl till Biblioteksbladet.

I ett inslag i SVT Nyheter Halland hänvisar Ulrika Granfors till att kommunen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och påtalar att det inte finns något allmänt påbud kring skyddsutrustning i samhället. Utifrån de riskanalyser man gjort i verksamheten finns det ingen anledning att bära skyddsutrustning, menar hon.

– Under veckan kommer vi ha möte med medarbetare för att se hur vi ytterligare kan analysera olika arbetsmoment och genomföra åtgärder där, skriver Ulrika Granfors i mejlet till Biblioteksbladet.

Kia Andersson berättar att hon initierat ett möte med förvaltningen där medarbetarna kan få tillfälle att ventilera sin oro.

– Jag tycker det är naivt att tro att alla besökare ska uppföra sig exemplariskt. Besökarna gör inget för att vara taskiga men de tänker sig inte för helt enkelt, säger hon.

Vid lunchtid på måndagen kom meddelandet att den som vill kan använda munskydd och visir. Däremot är det personalen som själv får tillhandahålla skyddsutrustningen, detta är alltså inget arbetsgivaren kommer att göra.

– Det hade varit att föredra , självklart, men just nu är vi glada över att vi åtminstone får ha med oss egna skydd, för dem som känner sig oroliga och riskerar situationer där det är trångt. Det känns som en delseger, vi känner att vi har fått lite gehör för den oro som finns, att vi har fått valfriheten att bestämma över vår och andras säkerhet, säger skyddsombudet Kia Andersson.

1 kommentarer

  1. Hej
    Helt galet att förbjuda bibliotekspersonal att använda munskydd. Var finns stöd i lagen för något sådant?
    Det är väl istället bra om så många som möjligt är försiktiga? Pandemin som pågår för fullt har visat sig vara dödlig för många!
    Anders Johansson

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

Digitalisering

Smart system delar bibliotekssektorn

För att frigöra tid och resurser införs intelligenta mediehanteringssystem på folk- och universitetsbibliotek. Det beskrivs som en vattendelare. ”Det är viktigt att vi lär oss hur vi kan arbeta med denna teknik", säger Lovisa Liljegren, bibliotekarie som skrivit en mastersuppsats om systemet.

8 aug 2022 • 4 min

Reportage

De vill påverka samtalet om källkritik

Det som lyfts fram som lösningen på spridningen av desinformation – källkritik – riskerar att användas i motsatt syfte av dem som vill sprida falska uppgifter. Forskarna Olof Sundin och Jutta Haider synar komplexiteten i sin nya bok.

2 aug 2022 • 5 min

Internationellt

Elefant i rummet – och få frågor besvarade

Efter några turbulenta månader av vittnesmål om den giftiga kulturen i Iflas ledning bad organisationens ordförande Barbara Lison om ursäkt när bibliotekens världskongress avslutades i Dublin på torsdagen. Men de som väntat sig grundliga förklaringar och en konstruktiv plan för vägen framåt fick inte mycket med sig från Irland.

29 jul 2022 • 2 min

Internationellt

Krav på oberoende utredning av Ifla

De missförhållanden som har uppdagats inom Iflas kansli och ledning har lett till att medlemmar kräver en oberoende utredning. Den europeiska sektionen har undertecknat skrivelsen, liksom Svensk biblioteksförening.

12 jul 2022 • 2 min