Nu startar författarkampanj för biblioteken
3 mar 2020 • 2 min
Sveriges författarförbund drar ut till försvar för biblioteken . ”Vi vill berätta att de är viktiga för demokratin”, säger förbundets ordförande Grethe Rottböll.


Nedläggningar, krympta budgetar, minskade medieinköp – mycket i bibliotekssfären väcker oro och missnöje.
– Någon måste försöka samla den här protesterande skaran, ta ansvar för helheten – och vi har tänkt att vi kan göra det, säger Grethe Rottböll, ordförande för Sveriges författarförbund.
Kungliga bibliotekets presentation av förslaget till en nationell biblioteksstrategi förra året beskriver hon som en stor händelse som ingav hopp.
– Men nu känns det som att allt i stället går åt andra hållet. Därför vill vi berätta vad bibliotek är, varför de är viktiga för demokratin och för allas rätt till kunskap och bildning.
– Vi gör inte detta ur ett författarperspektiv, utan ur ett samhällsperspektiv.
En debattartikel i Expressen, skriven av Grethe Rottböll och Per Wirtén, ledamot i författarförbundets styrelse, markerar starten på förbundets kampanj som ska pågå till i höst. Ett övergripande mål är likvärdiga bibliotek i hela landet, med generösa öppettider och litteraturen och ordet i centrum.
– Litteraturen är utgångspunkten. Vi ser till exempel risken att bibliotek med lokalproblem skär ner på litteraturen för att ge plats för annat, att de förvandlas till allaktivitetshus. Det kan naturligtvis finnas andra aktiviteter i ett bibliotek, men det får inte innebär att beståndet eller litteraturen ger vika, säger Grethe Rottböll.
Under det senaste dryga året har författarförbundet bland annat engagerat sig i debatten om privat drift av bibliotek, nedlagda verksamheter och avvecklingen av Internationella biblioteket i Stockholm. I kontakterna med bibliotekspersonal har det enligt Grethe Rottböll framkommit mycket oro – och ofta en rädsla för att uttala sig öppet om farhågorna.
– De är rädda att få sparken om de uttalar sig.
Kampanjen pågår till bokmässan i september.
– Och vi har uppmanat alla våra medlemmar att försöka hålla samtal på Världsbokdagen den 23 april och se till att biblioteksfrågan blir viktigast då, säger Grethe Rottböll.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer