Ny biblioteksfunktion för romani chib

28 sep 2022 • < 1 min

Kungliga biblioteket vill införa en ny biblioteksfunktion för romani chib. I en utredning föreslås även en utredning av möjligheten att skapa ett specialbibliotek.

Målet med de förslag som lämnades till regeringen före sommaren, är att stödja landets kommunala biblioteksverksamheter. Syftet är att på ett bättre sätt möta lokalsamhället och erbjuda romer en likvärdig verksamhet oavsett bostadsort, på samma sätt som man gjort för övriga nationella minoriteter och minoritetsspråk som finska, jiddisch, meänkieli och samiska.

Som en del av forskningens infrastruktur vill Kungliga biblioteket även utreda möjligheterna att inrätta ett specialbibliotek för romernas kulturarv och forskningsmaterial.

Uppdraget att se över biblioteksverksamheten för romani chib kom efter 2020 då KB fick i uppdrag att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek som resursbibliotek för respektive språkgrupp och för landets kommuner. Då fanns inget bibliotek som bedömdes kunna utgöra en grund för ett nationellt uppdrag som resursbibliotek för romer och språket romani chib. I det nya förslaget vill KB att Biblioteken i Malmö blir värdbibliotek för det nya resursbiblioteksuppdraget.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min