Ny biblioteksfunktion för romani chib

28 sep 2022 • < 1 min

Kungliga biblioteket vill införa en ny biblioteksfunktion för romani chib. I en utredning föreslås även en utredning av möjligheten att skapa ett specialbibliotek.

Målet med de förslag som lämnades till regeringen före sommaren, är att stödja landets kommunala biblioteksverksamheter. Syftet är att på ett bättre sätt möta lokalsamhället och erbjuda romer en likvärdig verksamhet oavsett bostadsort, på samma sätt som man gjort för övriga nationella minoriteter och minoritetsspråk som finska, jiddisch, meänkieli och samiska.

Som en del av forskningens infrastruktur vill Kungliga biblioteket även utreda möjligheterna att inrätta ett specialbibliotek för romernas kulturarv och forskningsmaterial.

Uppdraget att se över biblioteksverksamheten för romani chib kom efter 2020 då KB fick i uppdrag att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek som resursbibliotek för respektive språkgrupp och för landets kommuner. Då fanns inget bibliotek som bedömdes kunna utgöra en grund för ett nationellt uppdrag som resursbibliotek för romer och språket romani chib. I det nya förslaget vill KB att Biblioteken i Malmö blir värdbibliotek för det nya resursbiblioteksuppdraget.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min