Ny uppgörelse i Sölvesborg

26 jan 2023 • 2 min

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

Sedan en tid tillbaka har Anders Nylander placerats på annan plats än biblioteket under tiden en utredning om arbetsmiljön har gjorts, rapporterar tidningen Sydöstran. Bakgrunden är, enligt kommunchef Lars Ericsson, att samspelet mellan Anders Nylander och personalen inte har fungerat och signaler har nått honom om att arbetsmiljön för de biblioteksanställda inte är acceptabel.

– Vi har slutit en överenskommelse och Anders Nylander får ett avgångsvederlag. Det är relaterat till brister i arbetsmiljön som är kopplade till ledarskapet. Mer än så vill jag inte säga, säger Lars Ericsson till Biblioteksbladet.

Överenskommelsen går ut på att Anders Nylander får 18 månadslöner vilket motsvarar 850 000 kronor. Anders Nylander slutade på onsdagen och pressmeddelande om uppgörelsen skickades ut på torsdagen.

Varför är det så svårt att behålla bibliotekschefer i Sölvesborg?

– Det är inte ett mönster utan jag skulle säga att det är slumpen. Det sitter inte i väggarna i biblioteket eller i kommunens styrelsesystem, utan det beror på olika anledningar. Nu hoppas jag att vi får en person som kan vara i tjänst i många år, säger Lars Ericsson.

Anders Nylander började som biblioteks- och kulturchef efter att den förra bibliotekschefen, Sofia Lenninger, hade tvingats bort från posten. Kommunledningen meddelade att en överenskommelse hade gjorts med henne efter att hon berättat öppet om hur den politiska ledningen försökte detaljstyra arbetet med ny biblioteksplan.

Det dröjde nästan ett år, men i augusti 2020 började Anders Nylander i Sölvesborg. Han kom närmast från jobbet som bibliotekschef i grannkommunen Olofström. Han beskrev sitt nya jobb som ”lite av en utmaning” och när han tillträdde var biblioteket fortfarande stängt på grund av pandemin.

– Här försöker man töja på lagar, inte bara bibliotekslagen. Biblioteken ses som ett av demokratins stora redskap. Då blir det en oro. Tack och lov har vi en lag, den hjälper till här. Hade vi inte haft en lag hade vi fått stryka på foten snabbare, sa han till Biblioteksbladet förra våren.

Anders Nylander uppgav också att han i ljuset av att Sofia Lenninger tycktes ha sagts upp av politiska skäl, befarade att han riskerade att hamna i en liknande konflikt med kommunledningen och hamna i samma situation som hon.

– Ja, absolut. Jag kanske är mer förberedd på det, jag vet att hotet finns och att jag inte kan göra vad som helst.

Tills vidare tar Fredrik Olsson, verksamhetschef för fritid- och kulturverksamheten, över som bibliotekschef.

Biblioteksbladet har inte lyckats nå Anders Nylander för en kommentar.

Läs också ››
Sölvesborg – där bibliotekschefen är mer försiktig

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min