Ny uppgörelse i Sölvesborg

26 jan 2023 • 2 min

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

Sedan en tid tillbaka har Anders Nylander placerats på annan plats än biblioteket under tiden en utredning om arbetsmiljön har gjorts, rapporterar tidningen Sydöstran. Bakgrunden är, enligt kommunchef Lars Ericsson, att samspelet mellan Anders Nylander och personalen inte har fungerat och signaler har nått honom om att arbetsmiljön för de biblioteksanställda inte är acceptabel.

– Vi har slutit en överenskommelse och Anders Nylander får ett avgångsvederlag. Det är relaterat till brister i arbetsmiljön som är kopplade till ledarskapet. Mer än så vill jag inte säga, säger Lars Ericsson till Biblioteksbladet.

Överenskommelsen går ut på att Anders Nylander får 18 månadslöner vilket motsvarar 850 000 kronor. Anders Nylander slutade på onsdagen och pressmeddelande om uppgörelsen skickades ut på torsdagen.

Varför är det så svårt att behålla bibliotekschefer i Sölvesborg?

– Det är inte ett mönster utan jag skulle säga att det är slumpen. Det sitter inte i väggarna i biblioteket eller i kommunens styrelsesystem, utan det beror på olika anledningar. Nu hoppas jag att vi får en person som kan vara i tjänst i många år, säger Lars Ericsson.

Anders Nylander började som biblioteks- och kulturchef efter att den förra bibliotekschefen, Sofia Lenninger, hade tvingats bort från posten. Kommunledningen meddelade att en överenskommelse hade gjorts med henne efter att hon berättat öppet om hur den politiska ledningen försökte detaljstyra arbetet med ny biblioteksplan.

Det dröjde nästan ett år, men i augusti 2020 började Anders Nylander i Sölvesborg. Han kom närmast från jobbet som bibliotekschef i grannkommunen Olofström. Han beskrev sitt nya jobb som ”lite av en utmaning” och när han tillträdde var biblioteket fortfarande stängt på grund av pandemin.

– Här försöker man töja på lagar, inte bara bibliotekslagen. Biblioteken ses som ett av demokratins stora redskap. Då blir det en oro. Tack och lov har vi en lag, den hjälper till här. Hade vi inte haft en lag hade vi fått stryka på foten snabbare, sa han till Biblioteksbladet förra våren.

Anders Nylander uppgav också att han i ljuset av att Sofia Lenninger tycktes ha sagts upp av politiska skäl, befarade att han riskerade att hamna i en liknande konflikt med kommunledningen och hamna i samma situation som hon.

– Ja, absolut. Jag kanske är mer förberedd på det, jag vet att hotet finns och att jag inte kan göra vad som helst.

Tills vidare tar Fredrik Olsson, verksamhetschef för fritid- och kulturverksamheten, över som bibliotekschef.

Biblioteksbladet har inte lyckats nå Anders Nylander för en kommentar.

Läs också ››
Sölvesborg – där bibliotekschefen är mer försiktig

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min