Ny uppgörelse i Sölvesborg

26 jan 2023 • 2 min

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

Sedan en tid tillbaka har Anders Nylander placerats på annan plats än biblioteket under tiden en utredning om arbetsmiljön har gjorts, rapporterar tidningen Sydöstran. Bakgrunden är, enligt kommunchef Lars Ericsson, att samspelet mellan Anders Nylander och personalen inte har fungerat och signaler har nått honom om att arbetsmiljön för de biblioteksanställda inte är acceptabel.

– Vi har slutit en överenskommelse och Anders Nylander får ett avgångsvederlag. Det är relaterat till brister i arbetsmiljön som är kopplade till ledarskapet. Mer än så vill jag inte säga, säger Lars Ericsson till Biblioteksbladet.

Överenskommelsen går ut på att Anders Nylander får 18 månadslöner vilket motsvarar 850 000 kronor. Anders Nylander slutade på onsdagen och pressmeddelande om uppgörelsen skickades ut på torsdagen.

Varför är det så svårt att behålla bibliotekschefer i Sölvesborg?

– Det är inte ett mönster utan jag skulle säga att det är slumpen. Det sitter inte i väggarna i biblioteket eller i kommunens styrelsesystem, utan det beror på olika anledningar. Nu hoppas jag att vi får en person som kan vara i tjänst i många år, säger Lars Ericsson.

Anders Nylander började som biblioteks- och kulturchef efter att den förra bibliotekschefen, Sofia Lenninger, hade tvingats bort från posten. Kommunledningen meddelade att en överenskommelse hade gjorts med henne efter att hon berättat öppet om hur den politiska ledningen försökte detaljstyra arbetet med ny biblioteksplan.

Det dröjde nästan ett år, men i augusti 2020 började Anders Nylander i Sölvesborg. Han kom närmast från jobbet som bibliotekschef i grannkommunen Olofström. Han beskrev sitt nya jobb som ”lite av en utmaning” och när han tillträdde var biblioteket fortfarande stängt på grund av pandemin.

– Här försöker man töja på lagar, inte bara bibliotekslagen. Biblioteken ses som ett av demokratins stora redskap. Då blir det en oro. Tack och lov har vi en lag, den hjälper till här. Hade vi inte haft en lag hade vi fått stryka på foten snabbare, sa han till Biblioteksbladet förra våren.

Anders Nylander uppgav också att han i ljuset av att Sofia Lenninger tycktes ha sagts upp av politiska skäl, befarade att han riskerade att hamna i en liknande konflikt med kommunledningen och hamna i samma situation som hon.

– Ja, absolut. Jag kanske är mer förberedd på det, jag vet att hotet finns och att jag inte kan göra vad som helst.

Tills vidare tar Fredrik Olsson, verksamhetschef för fritid- och kulturverksamheten, över som bibliotekschef.

Biblioteksbladet har inte lyckats nå Anders Nylander för en kommentar.

Läs också ››
Sölvesborg – där bibliotekschefen är mer försiktig

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min