Ny uppgörelse i Sölvesborg

26 jan 2023 • 2 min

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

Sedan en tid tillbaka har Anders Nylander placerats på annan plats än biblioteket under tiden en utredning om arbetsmiljön har gjorts, rapporterar tidningen Sydöstran. Bakgrunden är, enligt kommunchef Lars Ericsson, att samspelet mellan Anders Nylander och personalen inte har fungerat och signaler har nått honom om att arbetsmiljön för de biblioteksanställda inte är acceptabel.

– Vi har slutit en överenskommelse och Anders Nylander får ett avgångsvederlag. Det är relaterat till brister i arbetsmiljön som är kopplade till ledarskapet. Mer än så vill jag inte säga, säger Lars Ericsson till Biblioteksbladet.

Överenskommelsen går ut på att Anders Nylander får 18 månadslöner vilket motsvarar 850 000 kronor. Anders Nylander slutade på onsdagen och pressmeddelande om uppgörelsen skickades ut på torsdagen.

Varför är det så svårt att behålla bibliotekschefer i Sölvesborg?

– Det är inte ett mönster utan jag skulle säga att det är slumpen. Det sitter inte i väggarna i biblioteket eller i kommunens styrelsesystem, utan det beror på olika anledningar. Nu hoppas jag att vi får en person som kan vara i tjänst i många år, säger Lars Ericsson.

Anders Nylander började som biblioteks- och kulturchef efter att den förra bibliotekschefen, Sofia Lenninger, hade tvingats bort från posten. Kommunledningen meddelade att en överenskommelse hade gjorts med henne efter att hon berättat öppet om hur den politiska ledningen försökte detaljstyra arbetet med ny biblioteksplan.

Det dröjde nästan ett år, men i augusti 2020 började Anders Nylander i Sölvesborg. Han kom närmast från jobbet som bibliotekschef i grannkommunen Olofström. Han beskrev sitt nya jobb som ”lite av en utmaning” och när han tillträdde var biblioteket fortfarande stängt på grund av pandemin.

– Här försöker man töja på lagar, inte bara bibliotekslagen. Biblioteken ses som ett av demokratins stora redskap. Då blir det en oro. Tack och lov har vi en lag, den hjälper till här. Hade vi inte haft en lag hade vi fått stryka på foten snabbare, sa han till Biblioteksbladet förra våren.

Anders Nylander uppgav också att han i ljuset av att Sofia Lenninger tycktes ha sagts upp av politiska skäl, befarade att han riskerade att hamna i en liknande konflikt med kommunledningen och hamna i samma situation som hon.

– Ja, absolut. Jag kanske är mer förberedd på det, jag vet att hotet finns och att jag inte kan göra vad som helst.

Tills vidare tar Fredrik Olsson, verksamhetschef för fritid- och kulturverksamheten, över som bibliotekschef.

Biblioteksbladet har inte lyckats nå Anders Nylander för en kommentar.

Läs också ››
Sölvesborg – där bibliotekschefen är mer försiktig

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min