Ny uppgörelse i Sölvesborg
26 jan 2023 • 2 min
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
Anders Nylander slutar efter två och ett halvt år som biblioteks- och kulturchef i Sölvesborg.
Sedan en tid tillbaka har Anders Nylander placerats på annan plats än biblioteket under tiden en utredning om arbetsmiljön har gjorts, rapporterar tidningen Sydöstran. Bakgrunden är, enligt kommunchef Lars Ericsson, att samspelet mellan Anders Nylander och personalen inte har fungerat och signaler har nått honom om att arbetsmiljön för de biblioteksanställda inte är acceptabel.
– Vi har slutit en överenskommelse och Anders Nylander får ett avgångsvederlag. Det är relaterat till brister i arbetsmiljön som är kopplade till ledarskapet. Mer än så vill jag inte säga, säger Lars Ericsson till Biblioteksbladet.
Överenskommelsen går ut på att Anders Nylander får 18 månadslöner vilket motsvarar 850 000 kronor. Anders Nylander slutade på onsdagen och pressmeddelande om uppgörelsen skickades ut på torsdagen.
Varför är det så svårt att behålla bibliotekschefer i Sölvesborg?
– Det är inte ett mönster utan jag skulle säga att det är slumpen. Det sitter inte i väggarna i biblioteket eller i kommunens styrelsesystem, utan det beror på olika anledningar. Nu hoppas jag att vi får en person som kan vara i tjänst i många år, säger Lars Ericsson.
Anders Nylander började som biblioteks- och kulturchef efter att den förra bibliotekschefen, Sofia Lenninger, hade tvingats bort från posten. Kommunledningen meddelade att en överenskommelse hade gjorts med henne efter att hon berättat öppet om hur den politiska ledningen försökte detaljstyra arbetet med ny biblioteksplan.
Det dröjde nästan ett år, men i augusti 2020 började Anders Nylander i Sölvesborg. Han kom närmast från jobbet som bibliotekschef i grannkommunen Olofström. Han beskrev sitt nya jobb som ”lite av en utmaning” och när han tillträdde var biblioteket fortfarande stängt på grund av pandemin.
– Här försöker man töja på lagar, inte bara bibliotekslagen. Biblioteken ses som ett av demokratins stora redskap. Då blir det en oro. Tack och lov har vi en lag, den hjälper till här. Hade vi inte haft en lag hade vi fått stryka på foten snabbare, sa han till Biblioteksbladet förra våren.
Anders Nylander uppgav också att han i ljuset av att Sofia Lenninger tycktes ha sagts upp av politiska skäl, befarade att han riskerade att hamna i en liknande konflikt med kommunledningen och hamna i samma situation som hon.
– Ja, absolut. Jag kanske är mer förberedd på det, jag vet att hotet finns och att jag inte kan göra vad som helst.
Tills vidare tar Fredrik Olsson, verksamhetschef för fritid- och kulturverksamheten, över som bibliotekschef.
Biblioteksbladet har inte lyckats nå Anders Nylander för en kommentar.
Läs också ››
Sölvesborg – där bibliotekschefen är mer försiktig
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer