Ny generalsekreterare: "Viktigt att ha örat mot rälsen"

14 mar 2023 • 3 min

Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".

Det är viktigt att ha örat mot rälsen, säger Silvia Ernhagen som börjar som generalsekreterare i Svensk biblioteksförening i höst. Foto: Andrzej Olas.

– Biblioteken runt om i Sverige har olika typer av utmaningar så det är viktigt för mig att möta människor, ha örat mot rälsen för att förstå vad som händer.

I september tillträder den nya generalsekreteraren, Silvia Ernhagen. Hon är född 1967, är uppvuxen i Lund och har arbetat med kommunikation och opinionsbildning under många år.

Men, precis som föreningens ordförande, Helene Öberg, saknar hon biblioteksbakgrund. Tidigare har Silvia Ernhagen bland annat varit kommunikationschef för Bris, vd för biståndsorganisationen The Hunger project och presschef på Folkhälsomyndigheten. För närvarande är hon kommunikationschef på Forum för levande historia.

– Ja, biblioteksfrågorna är ju, det ska jag vara ödmjuk inför, nya för mig att jobba med. Så jag behöver lite tid på mig för att kunna sätta in mig i det ordentligt. Jag behöver omge mig med människor som kan frågorna och jag behöver lyssna inåt organisationen, säger Silvia Ernhagen.

Hon ser fram emot att besöka olika typer av bibliotek och hon understryker att hon är väl medveten om det är väldigt olika förutsättningar och utmaningar för glesbygdsbibliotek jämfört med till exempel stora bibliotek i Göteborg eller Stockholm.

Silvia Ernhagen, som har arbetat mycket med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterar att bibliotekens breda demokratiuppdrag känns, som hon säger det, otroligt viktigt just nu.

– Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul. Det är också en verksamhet som ligger så nära individen, det handlar om människor här och nu, som ska ha möjlighet att få tillgång till professionella och bra bibliotek.

Det är nästan ett halvår tills hon börjar på sitt nya jobb, men Silvia Ernhagen lyfter redan nu frågan om armlängds avstånd.

– Vem bestämmer vilka böcker vi ska ha på biblioteken? Det är i allra högsta grad aktuellt liksom frågan om vilken verksamhet som ska vara på biblioteken. Att skolbiblioteken inte är bemannade av utbildade bibliotekarier, är förstås också ett stort bekymmer, säger Silvia Ernhagen.

Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul.

Hon poängterar att hon ska läsa igenom biblioteksstrategin ordentligt och att hon är väl medveten om att framtagandet av den har varit en stor fråga för bibliotekssektorn.

– Men jag har också förstått att det finns brister i biblioteksstrategin, brister som vi ska titta närmare på för att se om det är något vi kan ta vidare.

På frågan om varför just hon valdes säger Silvia Ernhagen att hennes erfarenhet av kommunikation och opinionsbildning spelade in liksom att hon har ett stort engagemang för frågor som handlar om demokrati, alla människors lika värde och alla människors lika rätt till kunskap. Hon tror att det engagemanget har lyst igenom under rekryteringsprocessen.

– Jag har jobbat som chef i ganska många år och tycker att det är roligt med det strategiska, men att gå mellan strategi och operativt arbete är också roligt. Det är något som jag tror är viktigt på en sådan här organisation, att kunna vandra mellan att vara i verkligheten så att säga, men också jobba lite mer långsiktigt.

När Silvia Ernhagen har sagt det lägger hon snabbt till att det kommer att vara nödvändigt att vara ute i verksamheterna, att det gäller att inte bara vara uppe i det hon kallar för ”de stora, lite mer fluffiga frågorna”.

Hur ofta besöker du bibliotek, i vardagen?

– Ja, det är inte lika ofta som när jag var liten. Då var jag på biblioteket en gång i veckan, på Stadsbiblioteket i Lund. Nu blir det nog en gång i kvartalet. Men det är inte alltid jag lånar en bok, kanske går jag in och tittar på en utställning, tar en kopp kaffe eller bläddrar i någon tidning. Det är bra att biblioteken har omfamnat förändring, något som kanske har varit nödvändigt. Att öppna upp för andra kulturformer som utställningar och samtal. Det tror jag är viktigt för att nå alla olika typer av människor.

1 kommentarer

  1. Svensk Biblioteksförening är alltså på väg att få en generalsekreterare så ointresserad av bibliotek att hon bara besöker dem en gång i kvartalet? Men hon har väl de ”rätta” värderingarna, och det verkar ju stora delar av bibliotekariekåren idag tycka är det viktigaste av allt inom vårt område, så kanske passar hon ändå perfekt…

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min