Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
14 mar 2023 • 3 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
– Biblioteken runt om i Sverige har olika typer av utmaningar så det är viktigt för mig att möta människor, ha örat mot rälsen för att förstå vad som händer.
I september tillträder den nya generalsekreteraren, Silvia Ernhagen. Hon är född 1967, är uppvuxen i Lund och har arbetat med kommunikation och opinionsbildning under många år.
Men, precis som föreningens ordförande, Helene Öberg, saknar hon biblioteksbakgrund. Tidigare har Silvia Ernhagen bland annat varit kommunikationschef för Bris, vd för biståndsorganisationen The Hunger project och presschef på Folkhälsomyndigheten. För närvarande är hon kommunikationschef på Forum för levande historia.
– Ja, biblioteksfrågorna är ju, det ska jag vara ödmjuk inför, nya för mig att jobba med. Så jag behöver lite tid på mig för att kunna sätta in mig i det ordentligt. Jag behöver omge mig med människor som kan frågorna och jag behöver lyssna inåt organisationen, säger Silvia Ernhagen.
Hon ser fram emot att besöka olika typer av bibliotek och hon understryker att hon är väl medveten om det är väldigt olika förutsättningar och utmaningar för glesbygdsbibliotek jämfört med till exempel stora bibliotek i Göteborg eller Stockholm.
Silvia Ernhagen, som har arbetat mycket med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterar att bibliotekens breda demokratiuppdrag känns, som hon säger det, otroligt viktigt just nu.
– Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul. Det är också en verksamhet som ligger så nära individen, det handlar om människor här och nu, som ska ha möjlighet att få tillgång till professionella och bra bibliotek.
Det är nästan ett halvår tills hon börjar på sitt nya jobb, men Silvia Ernhagen lyfter redan nu frågan om armlängds avstånd.
– Vem bestämmer vilka böcker vi ska ha på biblioteken? Det är i allra högsta grad aktuellt liksom frågan om vilken verksamhet som ska vara på biblioteken. Att skolbiblioteken inte är bemannade av utbildade bibliotekarier, är förstås också ett stort bekymmer, säger Silvia Ernhagen.
Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul.
– Men jag har också förstått att det finns brister i biblioteksstrategin, brister som vi ska titta närmare på för att se om det är något vi kan ta vidare.
På frågan om varför just hon valdes säger Silvia Ernhagen att hennes erfarenhet av kommunikation och opinionsbildning spelade in liksom att hon har ett stort engagemang för frågor som handlar om demokrati, alla människors lika värde och alla människors lika rätt till kunskap. Hon tror att det engagemanget har lyst igenom under rekryteringsprocessen.
– Jag har jobbat som chef i ganska många år och tycker att det är roligt med det strategiska, men att gå mellan strategi och operativt arbete är också roligt. Det är något som jag tror är viktigt på en sådan här organisation, att kunna vandra mellan att vara i verkligheten så att säga, men också jobba lite mer långsiktigt.
När Silvia Ernhagen har sagt det lägger hon snabbt till att det kommer att vara nödvändigt att vara ute i verksamheterna, att det gäller att inte bara vara uppe i det hon kallar för ”de stora, lite mer fluffiga frågorna”.
Hur ofta besöker du bibliotek, i vardagen?
– Ja, det är inte lika ofta som när jag var liten. Då var jag på biblioteket en gång i veckan, på Stadsbiblioteket i Lund. Nu blir det nog en gång i kvartalet. Men det är inte alltid jag lånar en bok, kanske går jag in och tittar på en utställning, tar en kopp kaffe eller bläddrar i någon tidning. Det är bra att biblioteken har omfamnat förändring, något som kanske har varit nödvändigt. Att öppna upp för andra kulturformer som utställningar och samtal. Det tror jag är viktigt för att nå alla olika typer av människor.
1 kommentarer
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. Böcker brändes och en av historiens första kända transpersoner antas ha mördats vid attacken. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Axiell group säljer Axiell media till danska e-boksdistributören Publizon som nu blir Nordens ledande digitala bokdistributör.
14 mar 2023 • < 1 min
Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.
14 mar 2023 • 4 min
I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”
13 mar 2023 • 4 min
Efter Biblioteksbladets avslöjanden om missförhållanden har den tyska organisationen VDB ställt frågor till Ifla. Uteblivna svar gör att VDB tills vidare avstår från att delta i arbete rörande organisationen.
10 mar 2023 • 2 min
Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik har fått positiv respons på sin inbjudan till möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L för att prata armlängds avstånd. SD vill också gärna vara med, men det blir vid ett annat tillfälle.
9 mar 2023 • 2 min
Svensk Biblioteksförening är alltså på väg att få en generalsekreterare så ointresserad av bibliotek att hon bara besöker dem en gång i kvartalet? Men hon har väl de ”rätta” värderingarna, och det verkar ju stora delar av bibliotekariekåren idag tycka är det viktigaste av allt inom vårt område, så kanske passar hon ändå perfekt…