Ny generalsekreterare: "Viktigt att ha örat mot rälsen"

14 mar 2023 • 3 min

Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".

Det är viktigt att ha örat mot rälsen, säger Silvia Ernhagen som börjar som generalsekreterare i Svensk biblioteksförening i höst. Foto: Andrzej Olas.

– Biblioteken runt om i Sverige har olika typer av utmaningar så det är viktigt för mig att möta människor, ha örat mot rälsen för att förstå vad som händer.

I september tillträder den nya generalsekreteraren, Silvia Ernhagen. Hon är född 1967, är uppvuxen i Lund och har arbetat med kommunikation och opinionsbildning under många år.

Men, precis som föreningens ordförande, Helene Öberg, saknar hon biblioteksbakgrund. Tidigare har Silvia Ernhagen bland annat varit kommunikationschef för Bris, vd för biståndsorganisationen The Hunger project och presschef på Folkhälsomyndigheten. För närvarande är hon kommunikationschef på Forum för levande historia.

– Ja, biblioteksfrågorna är ju, det ska jag vara ödmjuk inför, nya för mig att jobba med. Så jag behöver lite tid på mig för att kunna sätta in mig i det ordentligt. Jag behöver omge mig med människor som kan frågorna och jag behöver lyssna inåt organisationen, säger Silvia Ernhagen.

Hon ser fram emot att besöka olika typer av bibliotek och hon understryker att hon är väl medveten om det är väldigt olika förutsättningar och utmaningar för glesbygdsbibliotek jämfört med till exempel stora bibliotek i Göteborg eller Stockholm.

Silvia Ernhagen, som har arbetat mycket med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterar att bibliotekens breda demokratiuppdrag känns, som hon säger det, otroligt viktigt just nu.

– Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul. Det är också en verksamhet som ligger så nära individen, det handlar om människor här och nu, som ska ha möjlighet att få tillgång till professionella och bra bibliotek.

Det är nästan ett halvår tills hon börjar på sitt nya jobb, men Silvia Ernhagen lyfter redan nu frågan om armlängds avstånd.

– Vem bestämmer vilka böcker vi ska ha på biblioteken? Det är i allra högsta grad aktuellt liksom frågan om vilken verksamhet som ska vara på biblioteken. Att skolbiblioteken inte är bemannade av utbildade bibliotekarier, är förstås också ett stort bekymmer, säger Silvia Ernhagen.

Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul.

Hon poängterar att hon ska läsa igenom biblioteksstrategin ordentligt och att hon är väl medveten om att framtagandet av den har varit en stor fråga för bibliotekssektorn.

– Men jag har också förstått att det finns brister i biblioteksstrategin, brister som vi ska titta närmare på för att se om det är något vi kan ta vidare.

På frågan om varför just hon valdes säger Silvia Ernhagen att hennes erfarenhet av kommunikation och opinionsbildning spelade in liksom att hon har ett stort engagemang för frågor som handlar om demokrati, alla människors lika värde och alla människors lika rätt till kunskap. Hon tror att det engagemanget har lyst igenom under rekryteringsprocessen.

– Jag har jobbat som chef i ganska många år och tycker att det är roligt med det strategiska, men att gå mellan strategi och operativt arbete är också roligt. Det är något som jag tror är viktigt på en sådan här organisation, att kunna vandra mellan att vara i verkligheten så att säga, men också jobba lite mer långsiktigt.

När Silvia Ernhagen har sagt det lägger hon snabbt till att det kommer att vara nödvändigt att vara ute i verksamheterna, att det gäller att inte bara vara uppe i det hon kallar för ”de stora, lite mer fluffiga frågorna”.

Hur ofta besöker du bibliotek, i vardagen?

– Ja, det är inte lika ofta som när jag var liten. Då var jag på biblioteket en gång i veckan, på Stadsbiblioteket i Lund. Nu blir det nog en gång i kvartalet. Men det är inte alltid jag lånar en bok, kanske går jag in och tittar på en utställning, tar en kopp kaffe eller bläddrar i någon tidning. Det är bra att biblioteken har omfamnat förändring, något som kanske har varit nödvändigt. Att öppna upp för andra kulturformer som utställningar och samtal. Det tror jag är viktigt för att nå alla olika typer av människor.

1 kommentarer

  1. Svensk Biblioteksförening är alltså på väg att få en generalsekreterare så ointresserad av bibliotek att hon bara besöker dem en gång i kvartalet? Men hon har väl de ”rätta” värderingarna, och det verkar ju stora delar av bibliotekariekåren idag tycka är det viktigaste av allt inom vårt område, så kanske passar hon ändå perfekt…

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min

Politik

Möte om armlängds avstånd planeras – men utan SD

Björn Orring, Anna Troberg och Ulf Dernevik har fått positiv respons på sin inbjudan till möte med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L för att prata armlängds avstånd. SD vill också gärna vara med, men det blir vid ett annat tillfälle.

9 mar 2023 • 2 min