Ny generalsekreterare: "Viktigt att ha örat mot rälsen"
14 mar 2023 • 3 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".
– Biblioteken runt om i Sverige har olika typer av utmaningar så det är viktigt för mig att möta människor, ha örat mot rälsen för att förstå vad som händer.
I september tillträder den nya generalsekreteraren, Silvia Ernhagen. Hon är född 1967, är uppvuxen i Lund och har arbetat med kommunikation och opinionsbildning under många år.
Men, precis som föreningens ordförande, Helene Öberg, saknar hon biblioteksbakgrund. Tidigare har Silvia Ernhagen bland annat varit kommunikationschef för Bris, vd för biståndsorganisationen The Hunger project och presschef på Folkhälsomyndigheten. För närvarande är hon kommunikationschef på Forum för levande historia.
– Ja, biblioteksfrågorna är ju, det ska jag vara ödmjuk inför, nya för mig att jobba med. Så jag behöver lite tid på mig för att kunna sätta in mig i det ordentligt. Jag behöver omge mig med människor som kan frågorna och jag behöver lyssna inåt organisationen, säger Silvia Ernhagen.
Hon ser fram emot att besöka olika typer av bibliotek och hon understryker att hon är väl medveten om det är väldigt olika förutsättningar och utmaningar för glesbygdsbibliotek jämfört med till exempel stora bibliotek i Göteborg eller Stockholm.
Silvia Ernhagen, som har arbetat mycket med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterar att bibliotekens breda demokratiuppdrag känns, som hon säger det, otroligt viktigt just nu.
– Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul. Det är också en verksamhet som ligger så nära individen, det handlar om människor här och nu, som ska ha möjlighet att få tillgång till professionella och bra bibliotek.
Det är nästan ett halvår tills hon börjar på sitt nya jobb, men Silvia Ernhagen lyfter redan nu frågan om armlängds avstånd.
– Vem bestämmer vilka böcker vi ska ha på biblioteken? Det är i allra högsta grad aktuellt liksom frågan om vilken verksamhet som ska vara på biblioteken. Att skolbiblioteken inte är bemannade av utbildade bibliotekarier, är förstås också ett stort bekymmer, säger Silvia Ernhagen.
Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul.
– Men jag har också förstått att det finns brister i biblioteksstrategin, brister som vi ska titta närmare på för att se om det är något vi kan ta vidare.
På frågan om varför just hon valdes säger Silvia Ernhagen att hennes erfarenhet av kommunikation och opinionsbildning spelade in liksom att hon har ett stort engagemang för frågor som handlar om demokrati, alla människors lika värde och alla människors lika rätt till kunskap. Hon tror att det engagemanget har lyst igenom under rekryteringsprocessen.
– Jag har jobbat som chef i ganska många år och tycker att det är roligt med det strategiska, men att gå mellan strategi och operativt arbete är också roligt. Det är något som jag tror är viktigt på en sådan här organisation, att kunna vandra mellan att vara i verkligheten så att säga, men också jobba lite mer långsiktigt.
När Silvia Ernhagen har sagt det lägger hon snabbt till att det kommer att vara nödvändigt att vara ute i verksamheterna, att det gäller att inte bara vara uppe i det hon kallar för ”de stora, lite mer fluffiga frågorna”.
Hur ofta besöker du bibliotek, i vardagen?
– Ja, det är inte lika ofta som när jag var liten. Då var jag på biblioteket en gång i veckan, på Stadsbiblioteket i Lund. Nu blir det nog en gång i kvartalet. Men det är inte alltid jag lånar en bok, kanske går jag in och tittar på en utställning, tar en kopp kaffe eller bläddrar i någon tidning. Det är bra att biblioteken har omfamnat förändring, något som kanske har varit nödvändigt. Att öppna upp för andra kulturformer som utställningar och samtal. Det tror jag är viktigt för att nå alla olika typer av människor.
1 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Svensk Biblioteksförening är alltså på väg att få en generalsekreterare så ointresserad av bibliotek att hon bara besöker dem en gång i kvartalet? Men hon har väl de ”rätta” värderingarna, och det verkar ju stora delar av bibliotekariekåren idag tycka är det viktigaste av allt inom vårt område, så kanske passar hon ändå perfekt…