Ny generalsekreterare: "Viktigt att ha örat mot rälsen"
14 mar 2023 • 3 min
Silvia Ernhagen. Så heter Svensk biblioteksförenings nya generalsekreterare. Hon ser fram emot att driva bibliotekspolitik och tycker att det demokratiska uppdraget är "otroligt viktigt".

– Biblioteken runt om i Sverige har olika typer av utmaningar så det är viktigt för mig att möta människor, ha örat mot rälsen för att förstå vad som händer.
I september tillträder den nya generalsekreteraren, Silvia Ernhagen. Hon är född 1967, är uppvuxen i Lund och har arbetat med kommunikation och opinionsbildning under många år.
Men, precis som föreningens ordförande, Helene Öberg, saknar hon biblioteksbakgrund. Tidigare har Silvia Ernhagen bland annat varit kommunikationschef för Bris, vd för biståndsorganisationen The Hunger project och presschef på Folkhälsomyndigheten. För närvarande är hon kommunikationschef på Forum för levande historia.
– Ja, biblioteksfrågorna är ju, det ska jag vara ödmjuk inför, nya för mig att jobba med. Så jag behöver lite tid på mig för att kunna sätta in mig i det ordentligt. Jag behöver omge mig med människor som kan frågorna och jag behöver lyssna inåt organisationen, säger Silvia Ernhagen.
Hon ser fram emot att besöka olika typer av bibliotek och hon understryker att hon är väl medveten om det är väldigt olika förutsättningar och utmaningar för glesbygdsbibliotek jämfört med till exempel stora bibliotek i Göteborg eller Stockholm.
Silvia Ernhagen, som har arbetat mycket med frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, konstaterar att bibliotekens breda demokratiuppdrag känns, som hon säger det, otroligt viktigt just nu.
– Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul. Det är också en verksamhet som ligger så nära individen, det handlar om människor här och nu, som ska ha möjlighet att få tillgång till professionella och bra bibliotek.
Det är nästan ett halvår tills hon börjar på sitt nya jobb, men Silvia Ernhagen lyfter redan nu frågan om armlängds avstånd.
– Vem bestämmer vilka böcker vi ska ha på biblioteken? Det är i allra högsta grad aktuellt liksom frågan om vilken verksamhet som ska vara på biblioteken. Att skolbiblioteken inte är bemannade av utbildade bibliotekarier, är förstås också ett stort bekymmer, säger Silvia Ernhagen.
Att vara med och driva de bibliotekspolitiska frågorna i det här läget, känns både viktigt och kul.
– Men jag har också förstått att det finns brister i biblioteksstrategin, brister som vi ska titta närmare på för att se om det är något vi kan ta vidare.
På frågan om varför just hon valdes säger Silvia Ernhagen att hennes erfarenhet av kommunikation och opinionsbildning spelade in liksom att hon har ett stort engagemang för frågor som handlar om demokrati, alla människors lika värde och alla människors lika rätt till kunskap. Hon tror att det engagemanget har lyst igenom under rekryteringsprocessen.
– Jag har jobbat som chef i ganska många år och tycker att det är roligt med det strategiska, men att gå mellan strategi och operativt arbete är också roligt. Det är något som jag tror är viktigt på en sådan här organisation, att kunna vandra mellan att vara i verkligheten så att säga, men också jobba lite mer långsiktigt.
När Silvia Ernhagen har sagt det lägger hon snabbt till att det kommer att vara nödvändigt att vara ute i verksamheterna, att det gäller att inte bara vara uppe i det hon kallar för ”de stora, lite mer fluffiga frågorna”.
Hur ofta besöker du bibliotek, i vardagen?
– Ja, det är inte lika ofta som när jag var liten. Då var jag på biblioteket en gång i veckan, på Stadsbiblioteket i Lund. Nu blir det nog en gång i kvartalet. Men det är inte alltid jag lånar en bok, kanske går jag in och tittar på en utställning, tar en kopp kaffe eller bläddrar i någon tidning. Det är bra att biblioteken har omfamnat förändring, något som kanske har varit nödvändigt. Att öppna upp för andra kulturformer som utställningar och samtal. Det tror jag är viktigt för att nå alla olika typer av människor.
1 kommentarer
Senaste nytt

Stärkta bibliotek ersätts med stöd för läsfrämjande
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min
Svensk Biblioteksförening är alltså på väg att få en generalsekreterare så ointresserad av bibliotek att hon bara besöker dem en gång i kvartalet? Men hon har väl de ”rätta” värderingarna, och det verkar ju stora delar av bibliotekariekåren idag tycka är det viktigaste av allt inom vårt område, så kanske passar hon ändå perfekt…