Nytt råd ska rädda kulturarvet

1 mar 2024 • < 1 min

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

Riksbibliotekarie Karin Grönvall välkomnar regeringens besked och säger i ett pressmeddelande att frågan om hur kulturarvet ska bevaras står högt på Kungliga bibliotekets agenda.

– Möjligheten att, såväl nu som i framtiden, ta del av både historiska och nutida oförvanskade källor är en demokratisk rättighet. Den är mer angelägen än någonsin att värna, säger hon.

– I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.

Rådet består av cheferna för KB, Riksantikvarieämbetet, Riksarkivet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, länsstyrelserna och Statens fastighetsverk. Även museer och Svenska kyrkan ska erbjudas plats i rådet.

Rådet ska identifiera behoven av beredskapsåtgärder för att skydda kulturarvet. Syftet är att få en effektiv beredskapsplanering för att skydda samlingar och kulturhistoriskt värdefulla fastigheter och miljöer.

Karin Grönvall betonar vikten av att även skydda det digitala kulturarvet, inte minst med tanke på hotet från cyberattacker som har ökat. KB samlar in stora mängder digitalt material och digitaliserar också de fysiska samlingarna för att öka tillgängligheten.

Arbetet ska pågå i tre år och vid två tillfällen, den 1 mars 2025 och samma dag 2026, ska Riksantivarieämbetet, som är sammankallande, lämna en redogörelse för de behov som rådet bedömer finns för att skydda kulturarvet. En slutredovisning med en bedömning av fortsatta behov ska lämnas till kulturdepartementet senast den 18 december 2026.

0 kommentarer

Senaste nytt

Intervju

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken

Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."

25 mar 2025 • 7 min

Nyheter

Bristen på bibliotekarier består

Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.

17 mar 2025 • < 1 min

Nyheter

Starka reaktioner på högerkrönika

Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

14 mar 2025 • 2 min

MIK

Stora kunskapsluckor i digital källkritik

En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.

13 mar 2025 • 4 min