Nytt oa-avtal från 15 juli
20 jun 2019 • 2 min
Bibsamkonsortiet har tecknat avtal om öppen tillgång med förlaget Springer Nature. ”Ett rejält steg framåt”, säger konsortiets vice ordförande Wilhelm Widmark.
Förlaget Springer Nature har en mängd rena OA-tidskrifter som Bibsam tecknat avtal om vilket innebär fri tillgång och publicering för enskilda forskare. Finansiärer och forskningsinstitutioner delar på kostnaden.

– Det är ett viktigt samarbete mellan finansiärer och universitet, säger Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitet och vice ordförande i Bibsamkonsortiet som tecknar licensavtal för universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut.
Avtalet börjar gälla från den 15 juli, löper i två och ett halvt år och omfattar över 500 forskningstidskrifter.
– Det är kostnadseffektivt för Sverige, vi får kontroll på kostnaderna och mindre administration. Det är en väg framåt för hur man ska lösa det här, säger Wilhelm Widmark.
Avtalet med Springer Nature kommer att följas av fler avtal om öppen tillgång. Enligt Wilhelm Widmark pågår förhandlingar mellan Bibsam och andra förlag kring liknande villkor.
Det nya avtalet ligger i linje med regeringens uppdrag till Kungliga Biblioteket om att verka för öppen tillgång av vetenskapliga publikationer. Flera svenska forskningsfinansiärer står bakom det europeiska initiativ som förra hösten togs till Plan S. Planen har varit att ekonomiska medel tilldelade från 1 januari 2020 ska vara sammankopplade med krav på öppen tillgång av forskningsresultaten. Efter stark kritik kom nyligen beskedet att implementeringen skjuts fram ett år, till 2021. Detta innebär att de första publiceringarna som omfattas av kraven kommer att ske tidigast runt 2024.
– Jag tror att den ursprunglig planen var lite väl optimistisk beträffande hur snabbt det går att göra den här omställningen, säger Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson som även är ordförande Sveriges universitets- och högskoleförbunds forum för bibliotekschefer.[fakta id=”20205″]
Enligt Aronsson visar den starka kritiken från delar av forskarsamhället på behov av att stärka den interna kunskapen om konsekvenser av dagens publiceringslandskap och behovet av att utveckla alternativ med hög kvalitet och rimliga kostnader.
– Vi måste jobba bättre inåt för att skapa förståelse för det här handlar om att resurser ska gå till forskning och inte till de stora förlagens aktieägare, säger han.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln anges avtalets ursprungliga startdatum, 1 juli. Kungliga Biblioteket har dock meddelat att datumet har skjutits fram till den 15 juli.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer