Oväntat hårda reaktioner om transpersoners rättigheter
17 sep 2021 • 3 min
Debattartikeln om bibliotek och transpersoner har lett till en stormig debatt. Varken Eleonor Pavlov eller Tamara Laketic Karlsson var beredda på den kraftiga responsen.
En bra bit över 30 kommentarer till artikeln Bibliotek ska vara trygga för transpersoner har skrivits på Biblioteksbladet och nästan lika många på Facebook.
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2021/02/eleonorp-365x205.jpg)
– Jag kan förstå att vissa småsaker i texten kunde ha formulerats på ett annat sätt. Men grundbudskapet att vi ska ställning för mänskliga rättigheter och mot diskriminering borde inte vara kontroversiellt, säger Eleonor Pavlov, en av artikelförfattarna.
– Det är inte rimligt att en text om mänskliga rättigheter ska uppröra så.
Varför tror du att det är så laddat?
– Jag tänker att allt som ändrar på hur vi är vana att tänka riskerar att väcka debatt. Det är också det vi försöker lyfta, att det saknas förståelse för de här frågorna. Om vi förstod mer om transpersoners verklighet och att transpersoner inte är ett hot borde vi inte tycka att det här är så farligt.
Tamara Laketic Karlsson, den andra artikelförfattaren, hade inte heller väntat sig den storm av kommentarer som kom. Hon tror att det handlar om bristande kunskap. Flera har reagerat eftersom de uppfattar att artikelförfattarna vill censurera en viss bok eller innehållet i den.
– Men vår artikel handlar inte om att censurera, utan om hur transpersoner bör behandlas.
Även om artikeln inte huvudsakligen handlar om en specifik bok eller bokcirkel ifrågasätter många av kommentarerna påståendet i artikeln att boken Om könets existens av Kajsa Ekis Ekman borde beskrivas som problematisk i en programförklaring inför en bokcirkel. ”Varför ska ett bibliotek ’lyfta’ någon åsikt alls om en bok i själva beskrivningen till bokcirkeln?”, frågar sig exempelvis signaturen Karin.
”Är vi så intellektuellt fattiga att vi inte längre kan hantera diskussion?”, skriver signaturen Anna.
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2020/06/tamaralaketic-365x205.jpg)
Tamara Laketic Karlsson betonar att bibliotekarien ska vara opartisk, men tillhanda hålla olika typer av kunskap och inte ta ställning till innehållet i en bok i en programförklaring.
– Bibliotekariens roll är att vara opartisk och presentera alla fakta.
Eftersom boken i fråga, enligt artikelförfattarna, är en partsinlaga som delvis är transfobisk, behöver det framgå att den är omdebatterad inför exempelvis en bokcirkel. I annat fall blir signalen att transpersoner inte känner sig välkomna till biblioteket.
– Hade jag skrivit om artikeln hade jag nog använt ordet ”kontroversiell” snarare än problematisk, säger Eleonor Pavlov.
– Är det en bok som är kontroversiell då tycker jag som bibliotekarie att det ingår att vi förmedlar det. Inte för att den är ”dålig” utan för att det inte är en bok som vilken annan bok som helst.
Vad skulle hända annars?
– Det som händer är att vi befäster det som en sanning.
– Vi måste vara medvetna om att för den transperson som ser att biblioteket formulerar sig så här om boken visar det att det inte finns en förståelse och att det är ett direkt angrepp mot den personen.
Men artikelförfattarna får också stöd i kommentarsfälten. ”Kommentarerna här visar tydligt varför texten och författarnas uppmaning behövs”, skriver signaturen MF. Och författaren Jenny Jägerfelt tycker att Kajsa Ekis Ekmans bok borde presenteras som problematisk. ”Jag håller med och hade uttryckt mig ännu hårdare än de gjorde. Jag tycker att ett hbtqi-certifierat bibliotek borde veta bättre…”
Tamara Laketic Karlsson förvånades över att tonen i responsen blev så ”barsk”. Även detta sänder en signal till transpersoner, säger Eleonor Pavlov.
– Vad säger debatten till den transperson som läser kommentarerna? Att frågan väcker så mycket hat och ilska säger att din existens är så kontroversiell att vi måste skrika till varandra i ett kommentarsfält.
Det viktiga är att personal på biblioteken funderar på hur de kan agera för att transpersoner och andra utsatta grupper, inte ska känna sig utsatta. Att ta hänsyn till en utsatt grupp innebär inte att det behöver ske på bekostnad av en annan diskriminerad grupp, exempelvis kvinnor, som vissa debattörer har lyft, säger Tamara Laketic Karlsson.
– Det handlar om att vara respektfull mot alla och inte ifrågasätta hur någon ser ut. Det är lätt att säga att alla är välkomna, men det räcker med att någon tittar snett på dig för att du ska känna dig obekväm. Det här gäller för hela samhället, men vi försöker få biblioteken att vara en trygg plats.
Biblioteksbladet har varit i kontakt med Kajsa Ekis Ekman som avböjer att kommentera debattartikeln.
Senaste nytt
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/broby-1-1-768x432.jpg)
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/ann-catrine-eriksson-fotograf-susanne-kronholm-768x432.jpg)
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/kolncontainern-365x205.jpg)
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/karin-agren-2-365x205.jpg)
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/malibu-365x205.jpg)
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/bedragarebibliotek-365x205.jpg)
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/dk-lex-365x205.jpg)
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/neuding-365x205.jpg)
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/puff-direktiv-365x205.jpg)
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/lagbok-365x205.jpg)
Uppskjuten tillgänglighet
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2024/12/camilla-lindelow-365x205.jpg)
Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2024/12/puff-julhalsning-365x205.jpg)
Skolbibliotek och kärv ekonomi dominerade 2024
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min