Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 nov 2022 • 3 min
Vem ska läsa och varför? Det är frågor som lyfts när Läsrådet arrangerar träff för läsfrämjande i slutet av veckan.
Pamela Schultz Nybacka, Helya Riazat, Andreas Cervenka, Helene Öberg och Magnus Persson är några av deltagarna på läsfrämjandeträffen.
Under torsdagen och fredagen arrangeras Läsfrämjandeträffen, ett digitalt arrangemang. Årets tema är läsandets politik och retorik.
Läsfrämjandeträffen, som i år arrangeras för fjärde gången, riktar sig till organisationer, myndigheter och andra aktörer som arbetar läsfrämjande. Förutom kunskapsutbyte och synliggörande av goda exempel på läsfrämjande, är också tanken att de olika aktörerna har mycket att lära av varandra.
Frågorna som ställs under dagarna två är främst: Hur ser politiken ut vad gäller läsning? Hur definieras läsfrämjande? Vem ska läsa? Och varför?
Den 23 september förra året, på Bokmässan i Göteborg, presenterade den dåvarande kulturministern Amanda Lind nyheten om att ett läsråd skulle inrättas, med fokus på läsfrämjande insatser för barn och unga. Läsrådet är ett rådgivande organ under Kulturrådet.
– Eftersom Läsrådet har blivit som ett rådgivande organ inom Kulturrådet och att det var en så tydlig politisk åtgärd och läsfrämjande satsning att skapa ett läsråd, plus att Läsrådet för första gången är med och sätter själva programmet, tyckte vi att det var roligt att ha läsandets politik som tema, säger Nina Ström och fortsätter:
– Vi tittar närmare på vad som hände innan Läsrådet bildades, alltså de senaste hundra åren, när det kommer till politiska åtgärder och politisk retorik kring varför det är viktigt att läsa och varför vi läser för lite, varför vi läser fel saker eller vad det nu har varit, förklarar Nina Ström. Hon är handläggare för läsfrämjande på Kulturrådet, medarrangör för Läsfrämjandeträffen och ska själv leda ett samtal med författaren, psykologen och översättaren Jonas Brun på temat Vem är rädd för poesi?
Läsfrämjandeträffen blev digital under pandemin och arrangörerna har valt att fortsätta på den linjen. Nina Ström konstaterar att det har gjort träffen mycket bredare. Nu kan deltagare från hela landet, även från andra nordiska länder, enkelt vara med. Nära 900 personer är anmälda till arrangemanget som är gratis.
Journalisten och författaren Augustin Erba är programledare, guide, för de två halvdagarna som inleds efter lunch på torsdagen. Läsfrämjandeträffen inleds med att han samtalar med Läsrådets Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning, om läsandets historia.
Bland talarna märks även Andreas Cervenka, Jonatan Unge och Pamela Schultz Nybacka. En av de sista programpunkterna handlar om Läsrådets första rapport till regeringen. Läsrådet ska varje år lämna en rapport om sitt arbete och den första kommer att handla om utmaningar och möjligheter i samverkan för läsfrämjande. Rapporten kommer att presenteras i början av 2023.
– Jag tycker förstås att hela programmet är fantastiskt men om jag måste välja något så väljer jag paneldiskussionerna. Det är alltid roligt med samtal där man får höra olika ingångar och olika perspektiv, där man får frågor belysta från olika håll, säger Nina Ström.
En sådan paneldiskussion under Läsfrämjandeträffen 2022 är torsdagens debatt om skolbibliotek. Deltar gör Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening, Peter Fredriksson som är generaldirektör för Skolverket och Eric Haraldsson, skolbibliotekarie i Växjö. De två sistnämnda är båda med i Läsrådet.
Fredagens diskussion handlar om klass, om hur läsning kan överbrygga socioekonomiska klyftor. Medverkar gör rektorn på Järvaskolan, Helya Riazat, Fredrik Pettersson, verksamhetschef på ABF och Anna Lund som är professor i sociologi vid Stockholms universitet. Även Helya Riazat är ledamot i Skolrådet där Kajsa Ravin som också är generaldirektör för Kulturrådet, för övrigt är ordförande. Under rubriken Tillsammans gör vi skillnad kommer Kajsa Ravin att prata om Läsrådets första år och blicka fram emot 2023.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer