Biblioteksföreningen avstår från att kräva starkare lagskydd för kultur
16 dec 2019 • 2 min
Bättre lagskydd för kulturen, kräver företrädare för 17 kulturinstitutioner i en debattartikel. Men Svensk biblioteksförening valde att inte skriva under.


För att säkerställa den offentligt finansierade kulturen kräver företrädare för 17 kulturinstitutioner i Sverige en utredning som ska undersöka kulturen kan få starkare lagskydd.
Debattartikeln publicerades på måndagen i Dagens Nyheter. Men Svensk biblioteksförening valde att inte skriva under.
– Vi fick möjlighet att skriva under, men vi tycker att det som efterlyses redan finns. Det finns redan skrivningar om kulturell frihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet i grundlagen, säger Johanna Hansson, ordförande i föreningen.
Debattartikelförfattarna – bland andra Svensk biblioteksförenings förre ordförande Calle Nathanson, numer vd för Folkets hus och parker – lyfter händelser där kulturen har använts som slagträ eller blivit en symbolfråga i den politiska debatten. Exempelvis Sölvesborg där det under kort tid har ”fattats en rad uppmärksammade beslut” som bland annat ska styra kommunens inköp av konst. Ändringar i biblioteksplanen som det politiska styret i kommunen har drivit har också uppmärksammats.
Läs mer: Turerna kring den ändrade biblioteksplanen i Sölvesborg
Exemplet i Täby lyfts också fram i debattartikeln. Där ville en lokalpolitiker från Sverigedemokraterna stoppa ett författarbesök på biblioteket för att det handlade om normkritik.
Personerna bakom debattartikeln skriver att principen att politiker ska hålla sig på en armlängds avstånd från tjänstemän är satt ur spel på flera håll. Därför efterlyser de en utredning om ytterligare lagstiftning, då frågan om kulturens integritet har kommit i nytt ljus.
Visst finns det enskilda fall där dessa värden utmanas ordentligt, medger Johanna Hansson.
– Det är inte så att vi ser att vi inte kan göra något, men vi ser inte just nu att det behöver ändras något i lagstiftningen, säger hon.
– Det finns situationer i kommuner där detta ställs på sin spets. Men då behöver vi reagera i de enskilda fallen och det kan vi göra utefter de lagar som finns.
I somras skrev exempelvis Svensk biblioteksförening en debattartikel om förändringarna som var på gång i biblioteksplanen i Sölvesborg.
Även om det förekommer övertramp och testande av gränser i kommuner påpekar Johanna Hansson att de exempel som artikelförfattarna radar upp är av olika natur. Det som hände i Täby handlade om en enskild politiker som gick ut med något som partiet inte stod bakom.
– Det är viktigt att hålla koll på de principiella frågorna. Sedan kan det finnas enskilda politiker eller tjänstemän som klantar till sig, det händer i alla partier.
Men det är viktigt att vara vaksam, fortsätter hon.
– Vaksam på de här frågorna som diskuteras på ett sätt som vi inte känner igen. Det händer att kulturfrågorna bli slagträ och symbolfrågor för politiska partier.
Då är det viktigt är att reagera starkt.
– Då gör vi det utefter de lagar som finns, i det här läget behöver vi inte hitta på ny lagstiftning.
Senaste nytt
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer