Biblioteksföreningen avstår från att kräva starkare lagskydd för kultur
16 dec 2019 • 2 min
Bättre lagskydd för kulturen, kräver företrädare för 17 kulturinstitutioner i en debattartikel. Men Svensk biblioteksförening valde att inte skriva under.
För att säkerställa den offentligt finansierade kulturen kräver företrädare för 17 kulturinstitutioner i Sverige en utredning som ska undersöka kulturen kan få starkare lagskydd.
Debattartikeln publicerades på måndagen i Dagens Nyheter. Men Svensk biblioteksförening valde att inte skriva under.
– Vi fick möjlighet att skriva under, men vi tycker att det som efterlyses redan finns. Det finns redan skrivningar om kulturell frihet, åsiktsfrihet och yttrandefrihet i grundlagen, säger Johanna Hansson, ordförande i föreningen.
Debattartikelförfattarna – bland andra Svensk biblioteksförenings förre ordförande Calle Nathanson, numer vd för Folkets hus och parker – lyfter händelser där kulturen har använts som slagträ eller blivit en symbolfråga i den politiska debatten. Exempelvis Sölvesborg där det under kort tid har ”fattats en rad uppmärksammade beslut” som bland annat ska styra kommunens inköp av konst. Ändringar i biblioteksplanen som det politiska styret i kommunen har drivit har också uppmärksammats.
Läs mer: Turerna kring den ändrade biblioteksplanen i Sölvesborg
Exemplet i Täby lyfts också fram i debattartikeln. Där ville en lokalpolitiker från Sverigedemokraterna stoppa ett författarbesök på biblioteket för att det handlade om normkritik.
Personerna bakom debattartikeln skriver att principen att politiker ska hålla sig på en armlängds avstånd från tjänstemän är satt ur spel på flera håll. Därför efterlyser de en utredning om ytterligare lagstiftning, då frågan om kulturens integritet har kommit i nytt ljus.
Visst finns det enskilda fall där dessa värden utmanas ordentligt, medger Johanna Hansson.
– Det är inte så att vi ser att vi inte kan göra något, men vi ser inte just nu att det behöver ändras något i lagstiftningen, säger hon.
– Det finns situationer i kommuner där detta ställs på sin spets. Men då behöver vi reagera i de enskilda fallen och det kan vi göra utefter de lagar som finns.
I somras skrev exempelvis Svensk biblioteksförening en debattartikel om förändringarna som var på gång i biblioteksplanen i Sölvesborg.
Även om det förekommer övertramp och testande av gränser i kommuner påpekar Johanna Hansson att de exempel som artikelförfattarna radar upp är av olika natur. Det som hände i Täby handlade om en enskild politiker som gick ut med något som partiet inte stod bakom.
– Det är viktigt att hålla koll på de principiella frågorna. Sedan kan det finnas enskilda politiker eller tjänstemän som klantar till sig, det händer i alla partier.
Men det är viktigt att vara vaksam, fortsätter hon.
– Vaksam på de här frågorna som diskuteras på ett sätt som vi inte känner igen. Det händer att kulturfrågorna bli slagträ och symbolfrågor för politiska partier.
Då är det viktigt är att reagera starkt.
– Då gör vi det utefter de lagar som finns, i det här läget behöver vi inte hitta på ny lagstiftning.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer