Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

Som Biblioteksbladet redan rapporterat har kulturutskottets ordförande Lawen Redar (S) riktat två interpellationer till kulturminister Parisa Liljestrand (M), som nu debatteras i riksdagen. Interpellationerna rör Tidöavtalets så kallade anmälningsplikt – kommer bibliotekarier att omfattas och kan bibliotek fortsätta vara till för alla? – respektive armlängdsprincipen och hat och hot mot bibliotekspersonal och kulturutövare.

I sitt ena skriftliga svar slår Liljestrand fast att biblioteksverksamhet ska finnas tillgängliga för alla och betonar dess betydelse för det demokratiska samhällets utveckling, främjande av litteraturens ställning, intresse för bildning, upplysning, utbildning och forskning. Samtidigt betonar hon vikten av att ”bekämpa skuggsamhället” och att ett av regeringens grepp för att göra detta är att utreda anmälningsplikt. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

I sitt svar på Lawen Redars andra interpellation skriver Parisa Liljestrand att det inte råder någon tvekan om att regeringen står bakom principen om armlängds avstånd.

”I min roll som kulturminister kommer jag därför fortsatt att arbeta för värnandet om principen.”

Hat och hot mot kulturutövare är ”mycket allvarligt”, fortsätter ministern och framhåller att Konstnärsnämnden ska uppmärksamma konstnärers utsatthet för hot, våld och trakasserier samt att Myndigheten för kulturanalys producerar rapporter som gör det möjligt att ”följa utvecklingen och hålla arbetet levande med att uppnå de nationella kulturpolitiska målen”.

 

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min