Sverigedemokraterna i Täby ville stoppa program på bibliotek
30 okt 2019 • 2 min
Inför ett författarbesök på Täby bibliotek under höstlovet fick bibliotekschefen en skrivelse från Sverigedemokraterna som ville stoppa evenemanget. Författaren skulle tala om hur det är att leva som transperson och om normkritik.
Det var författaren Moa-Lina Olbers Croall som skulle besöka biblioteket i Täby för att tala om normbrytande barn- och ungdomslitteratur ur ett HBTQ-perspektiv.
Bibliotekschef Malin Törnquist hade tidigare berättat om höstlovets olika programpunkter för politikerna i kultur- och fritidsnämnden.
Fredagen före lovet och några dagar innan Moa-Lina Olbers Croall skulle komma fick bibliotekschefen en skrivelse från Steven Jörsäter (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Täby. Skrivelsen skickades också till förvaltningschefen Niklas Roos af Hjelmsäter, samt politikerna Erik A Andersson (M) och Tobias Karlström (KD).
Steven Jörsäter skriver att politikerna har möjlighet att stoppa programpunkten och ifrågasätter om det är rätt att använda Täbybornas skattepengar till detta.
”Vi uppfattar normkritik som ett politiskt begrepp som vi reagerar mot. Det förfäktas främst av partiet Feministiskt initiativ men även av andra vänstergrupper”, skriver han.
Malin Törnquist uppfattar skrivelsen som mycket problematisk.
– SD är i opposition och har ingen reell makt i Täby, men den här typen av uttalande är problematiska för att de kan påverka bibliotekens uppdrag om kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. De inkräktar också på tjänstemännens roll som är att göra urval och bedömningar. Vi ska ha en frihet att bedöma vilka ämnen som är intressanta och relevanta för våra målgrupper, säger hon.
Det är också problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv, tycker hon. Besöket där Moa-Lina Olbers Croall berättade om bland annat sin bok ”I mitt namn – en bok om att vara trans” är inte mer problematisk än någon annan programpunkt på biblioteket, säger Malin Törnquist.
Steven Jörsäter nämner själv i skrivelsen att detta skulle kunna vara en fråga som tjänstemännen ska besluta om och som politiker inte bör lägga sig i, men skriver vidare att tjänstemännen har en politisk agenda som är annorlunda än Täbybornas. Den kris som Sverige befinner sig i idag, enligt Steven Jörsäter, beror just på bristen av normer, menar han.
Mötet hölls som planerat i måndags, skrivelsen till trots.
– Det gick bra och cirka 25 personer kom. Det var fullt i lokalen och det gick lugnt tillväga.
Malin Törnquist övervägde aldrig att ställa in programmet och fick stöd i det från både sin förvaltningschef och från den moderata ordföranden i kultur- och fritidsnämnden.
Läs mer: Sverigedemokraternas gruppledare i Täby tar avstånd från skrivelsen
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer