Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

16 jan 2023 • < 1 min

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

Några dagar före jul riktade kulturutskottets ordförande Lawen Redar (S) två interpellationer till kulturminister Parisa Liljestrand (M). Den ena rör frågan om offentliganställdas plikt att anmäla papperslösa som finns med i det så kallade Tidöavtalet mellan Sverigedemokraterna och regeringspartierna.

Kommer denna plikt att omfatta bibliotekarier? Leder Tidöavtalets innehåll till förändringar av bibliotekslagen? Avser kulturministern att säkerställa att folkbiblioteken förblir öppna för alla?

Den andra handlar om kritiken som företrädare för Sverigedemokraterna riktat mot program på bibliotek där dragqueens läser sagor för barn. ”Uppmärksamheten har lett till att sagostunderna utsatts för allvarliga hot där man har behövt anlita vakter”, skriver Lawen Redar.

Hon välkomnar att Parisa Liljestrand har markerat mot de hatiska reaktionerna och slagit fast att principen om armlängds avstånd gäller. ”… trots detta är det företrädare för hennes egna regeringsunderlag som kräver att sagostunderna ska stoppas. Flera företrädare från Sverigedemokraterna menar att detta är verksamhet som ska upphöra”, skriver Lawen Redar.

De tre frågorna i interpellatioen handlar om hur ministern kommer att agera för att armlängds avstånd ska respekteras på alla politiska nivåer samt vad hon gör för att motverka hat och hot som riktas mot bibliotek och andra kulturverksamheter samt mot enskilda konst- och kulturutövare.

Interpellationsdebatten startar klockan 13 på tisdagen och går att följa via riksdagens webb. Utöver dessa frågor om bibliotek debatteras även fri entré på museer samt skyddet av kulturutövare som är hbtq-plus.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min