Politiker lovar se över snabbspår för covid-test

4 dec 2020 • 2 min

Kulturborgarråd Jonas Naddebo i Stockholm tycker att biblioteken är en samhällsviktig funktion. Samtidigt räknas personalen inte in bland de särskilt viktiga funktioner som får testa sig för covid-19 i ett särskilt spår. "Den frågan behöver man titta på."

Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad. Foto: Henrik Juhlin

I Stockholms stad håller folkbiblioteken öppet under pandemin. Både politiker och biblioteksledning tycker att de är samhällsviktiga.

– De har en väldigt samhällsviktig funktion. Jag har sagt att biblioteken är det sista jag stänger, säger kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C).

Pandemin har gjort att fler politiker än kulturpolitiker har insett vilken betydelse biblioteken har, berättar han.

– De har fått upp ögonen för att de är nödvändiga inte bara för att man ska kunna söka kunskap och information, utan för att kunna söka jobb, scanna och sköta myndighetskontakter. Det var tydligt att de ville satsa i senaste budgeten och därför lägger vi 21 miljoner mer på stadens bibliotek nästa år.

Samtidigt berättar skyddsombud på biblioteken om den oro för smittspridning som finns bland de anställda. Bibliotekspersonalen ingår heller inte i det snabbspår för covid-testning som delar av stadens medarbetare gör. Stockholms stad har listat samhällsviktiga funktioner som får testa sig snabbare och där ingår bland annat personal på medborgarkontor, måltidsstjänster och energiförsörjning.

– Just den frågan har inte varit aktuell på min nivå, ska jag erkänna, säger Jonas Naddebo.

– Vi har jobbat med att schemalägga personal i lunch- och fikarum, men den här frågan behöver man också titta på för att säkerställa att man är en god arbetsgivare.

Tycker du att bibliotekspersonalen borde ingå bland stadens samhällsviktiga funktioner?

– Jag vet inte om jag är rätt person att göra den bedömningen. Det låter ju självklart, men jag vill inte lägga ett politiskt raster på detta.

Jonas Naddebo kan inte i dagsläget säga om det kommer att bli en förändring, men lovar att fundera vidare på saken.

– Jag ska absolut ta den tillbaka till min förvaltning. Jag är tacksam för att du lyfter det.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min