En Greta till Larry

28 aug 2012 • < 1 min

Grattis, Larry Lempert, Internationella biblioteket, som tilldelas Greta Renborgs pris för marknadsföring 2012.Juryns motivering lyder som följer: ”Greta Renborgs pris...

Grattis, Larry Lempert, Internationella biblioteket, som tilldelas Greta Renborgs pris för marknadsföring 2012.Juryns motivering lyder som följer:

”Greta Renborgs pris 2012 tilldelas Larry Lempert, Internationella biblioteket, Stockholm, som gediget och långvarigt, i skilda positioner, nationellt som internationellt arbetat för att biblioteket skall vara en plats för alla – oavsett ålder och nationalitet. När han marknadsför biblioteket handlar det om att förmedla nya tankar och lyfta biblioteksarbetet som ett sätt att skapa läslust och främja fantasi och kunskap.”

Larry Lempert, är född 1947 i Malmö och har en gedigen bakgrund inom biblioteksvärlden, både som barnbibliotekarie och som barn- och ungdomskonsulent. Idag är han chef för Internationella biblioteket i Stockholm som för övrigt utsågs till Årets bibliotek 2011.

Han har tidigare drivit det läsfrämjande projektet ”Läsår Stockholm”, vars syfte var att stimulera läsning för alla åldrar och att utveckla nya arbetsmetoder för det läsfrämjande arbetet.

Larry Lempert är ordförande i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, och sedan 1997 styrelsemedlem i IBBY Sverige (International Board on Books for Young People). Han har tidigare suttit i Augustjuryn och i Svenska barnboksinstitutets styrelse (SBI), och har ingått i Kulturrådets arbetsgrupp för stöd till barn- och ungdomslitteratur och serier. Under 1990-talet var han dessutom styrelsemedlem i IFLA:s (International Federation of Library Associations) barnbibliotekssektion.

Larry Lempert har föreläst och presenterat svensk barnbiblioteks- och litteraturverksamhet vid seminarier och konferenser för författare, bibliotekarier och forskare runt om i världen.

Greta Renborgs pris är på 25 000 kronor och delas ut under Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Juryn har bestått av Gunnar Südow, bibliotekskonsulent, juryordförande, Göteborg; Gunilla Berglund, informationssekreterare, Kulturförvaltningen i Stockholm; Anders Johansson, sjukhusbibliotekschef, Helsingborg; Maria Ehrenberg, regionbibliotekarie, Region Halland, och Henriette Zorn, chefredaktör för Biblioteksbladet.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min