Förtjänsttecken till Barbro Bolonassos

25 mar 2014 • 2 min

Barbro Bolonassos, bibliotekschef i Fisksätra i Nacka, tilldelas Stockholms läns Bildningsförbunds förtjänsttecken 2014. Det ges till en eller flera personer...

Barbro Bolonassos, bibliotekschef i Fisksätra i Nacka, tilldelas Stockholms läns Bildningsförbunds förtjänsttecken 2014. Det ges till en eller flera personer som bl a inspirerar andra att engagera sig inom folkbildningen i länet.Stockholms läns Bildningsförbund (SLB) delar varje år ut förtjänsttecken till någon som gjort stora insatser för att inspirera andra att engagera sig inom folkbildningen i Stockholms län. Det kan vara en stor eller flera mindre insatser under en följd av år. Insatsen ska ha haft ett intresse att stimulera och tillfredsställa andras mänskliga behov, att träffa andra människor samt att lära mer om något ämne. Insatsen skall präglas av folkbildningens värdegrund, gynna demokratin, folkhälsan och den personliga utvecklingen.

Nyligen publicerade Svensk biblioteksförening samarbete med Unesco en skrift där man samlat bibliotekens internationella manifest. Man kan nog med rätta säga att Barbro Bolonassos – som också sitter i Svensk biblioteksförenings styrelse – är en fanbärare för IFLA:s biblioteksmanifest. Själv säger hon att biblioteket i Fisksätra, där hon varit verksam i 17 år, är ett Unescobibliotek.

– Jag brukar säga att om jag har gjort det som står i Folkbiblioteksmanifestet och kan pricka av det, då kan jag sova gott om natten, menade Barbro Bolonassos i sitt föredrag ”Att leva och andas IFLA:s etiska regler för bibliotekarier och informationsspecialister”.

Föredraget hölls under en konferens som Svensk biblioteksförening och Unesco anordnade i samband med att manifestskriften släpptes.

– Jag kommer från ett bibliotek som besöks av människor från hundra länder. Allt som sker i världen känns på golvet varje dag.

Sitt föredrag ägnade Barbro Bolonassos åt att läsa de etiska reglerna, ”vår bibel”, högt och därefter problematisera och exemplifiera. Tanken är att de etiska reglerna ska vara något att ta stöd i, att kunna luta sig mot och att de ska underlätta att följa det uppdrag som biblioteken har. Framför allt bidrar de etiska reglernas olika paragrafer om t ex objektivitet, praktiskt stöd till missgynnade personer, personlig integritet, yrkeskompetens m m till en diskussion som ständigt måste föras.

– Etik lever inte i ett lufttomt rum – etik måste hela tiden diskuteras, gärna genom konkreta exempel. Bibliotekens roll är att visa på olika sätt att tänka, att stå upp och agera, argumentera, menar Barbro Bolonassos.

Den 1 april, på SLB:s årsmöte, får hon ta emot utmärkelsen. Någon motivering finns inte att tillgå men man kan gissa att hon belönas för sitt idoga arbete med att göra Fisksätra bibliotek till ett bibliotek verkligen för alla, till en central aktör i lokalsamhället som bidragit till en positiv utveckling och för att hon på biblioteket skapar ett korsdrag av olika sätt att tänka.

Bland SLB:s medlemmar återfinns i rad folkhögskolor i länet, studieförbund och Regionbibliotek Stockholm, som är den som nominerat Barbro Bolonassos.

Det är styrelsen för SLB som beslutar vem eller vilka som får årets förtjänsttecken.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min