Förtjänsttecken till Barbro Bolonassos

25 mar 2014 • 2 min

Barbro Bolonassos, bibliotekschef i Fisksätra i Nacka, tilldelas Stockholms läns Bildningsförbunds förtjänsttecken 2014. Det ges till en eller flera personer...

Barbro Bolonassos, bibliotekschef i Fisksätra i Nacka, tilldelas Stockholms läns Bildningsförbunds förtjänsttecken 2014. Det ges till en eller flera personer som bl a inspirerar andra att engagera sig inom folkbildningen i länet.Stockholms läns Bildningsförbund (SLB) delar varje år ut förtjänsttecken till någon som gjort stora insatser för att inspirera andra att engagera sig inom folkbildningen i Stockholms län. Det kan vara en stor eller flera mindre insatser under en följd av år. Insatsen ska ha haft ett intresse att stimulera och tillfredsställa andras mänskliga behov, att träffa andra människor samt att lära mer om något ämne. Insatsen skall präglas av folkbildningens värdegrund, gynna demokratin, folkhälsan och den personliga utvecklingen.

Nyligen publicerade Svensk biblioteksförening samarbete med Unesco en skrift där man samlat bibliotekens internationella manifest. Man kan nog med rätta säga att Barbro Bolonassos – som också sitter i Svensk biblioteksförenings styrelse – är en fanbärare för IFLA:s biblioteksmanifest. Själv säger hon att biblioteket i Fisksätra, där hon varit verksam i 17 år, är ett Unescobibliotek.

– Jag brukar säga att om jag har gjort det som står i Folkbiblioteksmanifestet och kan pricka av det, då kan jag sova gott om natten, menade Barbro Bolonassos i sitt föredrag ”Att leva och andas IFLA:s etiska regler för bibliotekarier och informationsspecialister”.

Föredraget hölls under en konferens som Svensk biblioteksförening och Unesco anordnade i samband med att manifestskriften släpptes.

– Jag kommer från ett bibliotek som besöks av människor från hundra länder. Allt som sker i världen känns på golvet varje dag.

Sitt föredrag ägnade Barbro Bolonassos åt att läsa de etiska reglerna, ”vår bibel”, högt och därefter problematisera och exemplifiera. Tanken är att de etiska reglerna ska vara något att ta stöd i, att kunna luta sig mot och att de ska underlätta att följa det uppdrag som biblioteken har. Framför allt bidrar de etiska reglernas olika paragrafer om t ex objektivitet, praktiskt stöd till missgynnade personer, personlig integritet, yrkeskompetens m m till en diskussion som ständigt måste föras.

– Etik lever inte i ett lufttomt rum – etik måste hela tiden diskuteras, gärna genom konkreta exempel. Bibliotekens roll är att visa på olika sätt att tänka, att stå upp och agera, argumentera, menar Barbro Bolonassos.

Den 1 april, på SLB:s årsmöte, får hon ta emot utmärkelsen. Någon motivering finns inte att tillgå men man kan gissa att hon belönas för sitt idoga arbete med att göra Fisksätra bibliotek till ett bibliotek verkligen för alla, till en central aktör i lokalsamhället som bidragit till en positiv utveckling och för att hon på biblioteket skapar ett korsdrag av olika sätt att tänka.

Bland SLB:s medlemmar återfinns i rad folkhögskolor i länet, studieförbund och Regionbibliotek Stockholm, som är den som nominerat Barbro Bolonassos.

Det är styrelsen för SLB som beslutar vem eller vilka som får årets förtjänsttecken.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min