Nominerade till Årets bibliotek 2013

12 jun 2013 • 2 min

Nu är nomineringarna till Årets bibliotek 2013 klara. De nominerade är är GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini –...

Nu är nomineringarna till Årets bibliotek 2013 klara. De nominerade är är GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini – Göteborgs stadsbibliotek. Bakom utmärkelsen Årets Bibliotek står DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation. Vinnaren kommer att presenteras vid Bok- och biblioteksmässan den 26 september. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.

Om nomineringen av GIH-biblioteket – världens äldsta idrottsbibliotek  – säger man bl a så här:
Ett funktionellt, modernt och inbjudande offentligt specialbibliotek med tydlig och synlig placering i centralbyggnaden. Informationen om biblioteket och dess verksamhet är föredömligt aktuell och tillgänglig…

Tidigt i våras skrev BBL – nr 3 2013 – om GIH-biblioteket i samband med dess 200-årsjubileum.

I juryns nominering av Mediateket på Pauli gymnasium i Malmö lyfter man bland annat fram att Mediateket är skolans informationscentrum och att bibliotekarierna på ett föredömligt sätt delar med sig av sin kunskap och kompetens genom transparens i sina arbetsprocesser och information på nätet. Mediateket är ett gott exempel på ett skolbibliotek med en användarvänlighet som alla elever borde ha tillgång till.

I nomineringen av Miini – en temporär biblioteksverksamhet i Göteborg i väntan på att ombyggnaden av stadsbiblioteket ska bli klar – lyfter man fram det kreativa sätt som biblioteket valt för att hitta tillfälliga lösningar till olika målgrupper:
Miini för barn med vuxna samt Global är placerade i två olika museer med olika samlingar. De är båda kreativa tillgängliga och befinner sig i öppna, lite oväntade miljöer. Miini är beläget i Röhsska museet och erbjuder olika skapande aktiviteter och läsglädje för barn, 0-5 år, i en stimulerande och anpassad miljö där bibliotek och museum berikar varandra. Det ger erfarenheter som kan vara till nytta i framtiden.

 

Juryn 2013 består av:

• Karin Linder, DIK:s förbundsordförande och juryns ordförande

• Urban Björstadius, journalist och programledare

• Gunilla C Carlsson, kulturutskottets ordförande

• Margareta Lundberg Rodin, prefekt Bibliotekshögskolan Borås

• Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie

• Lena Sundberg, bibliotekarie Malmö

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min