Nominerade till Årets bibliotek 2013

12 jun 2013 • 2 min

Nu är nomineringarna till Årets bibliotek 2013 klara. De nominerade är är GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini –...

Nu är nomineringarna till Årets bibliotek 2013 klara. De nominerade är är GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini – Göteborgs stadsbibliotek. Bakom utmärkelsen Årets Bibliotek står DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation. Vinnaren kommer att presenteras vid Bok- och biblioteksmässan den 26 september. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.

Om nomineringen av GIH-biblioteket – världens äldsta idrottsbibliotek  – säger man bl a så här:
Ett funktionellt, modernt och inbjudande offentligt specialbibliotek med tydlig och synlig placering i centralbyggnaden. Informationen om biblioteket och dess verksamhet är föredömligt aktuell och tillgänglig…

Tidigt i våras skrev BBL – nr 3 2013 – om GIH-biblioteket i samband med dess 200-årsjubileum.

I juryns nominering av Mediateket på Pauli gymnasium i Malmö lyfter man bland annat fram att Mediateket är skolans informationscentrum och att bibliotekarierna på ett föredömligt sätt delar med sig av sin kunskap och kompetens genom transparens i sina arbetsprocesser och information på nätet. Mediateket är ett gott exempel på ett skolbibliotek med en användarvänlighet som alla elever borde ha tillgång till.

I nomineringen av Miini – en temporär biblioteksverksamhet i Göteborg i väntan på att ombyggnaden av stadsbiblioteket ska bli klar – lyfter man fram det kreativa sätt som biblioteket valt för att hitta tillfälliga lösningar till olika målgrupper:
Miini för barn med vuxna samt Global är placerade i två olika museer med olika samlingar. De är båda kreativa tillgängliga och befinner sig i öppna, lite oväntade miljöer. Miini är beläget i Röhsska museet och erbjuder olika skapande aktiviteter och läsglädje för barn, 0-5 år, i en stimulerande och anpassad miljö där bibliotek och museum berikar varandra. Det ger erfarenheter som kan vara till nytta i framtiden.

 

Juryn 2013 består av:

• Karin Linder, DIK:s förbundsordförande och juryns ordförande

• Urban Björstadius, journalist och programledare

• Gunilla C Carlsson, kulturutskottets ordförande

• Margareta Lundberg Rodin, prefekt Bibliotekshögskolan Borås

• Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie

• Lena Sundberg, bibliotekarie Malmö

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min