Nominerade till Årets bibliotek 2013

12 jun 2013 • 2 min

Nu är nomineringarna till Årets bibliotek 2013 klara. De nominerade är är GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini –...

Nu är nomineringarna till Årets bibliotek 2013 klara. De nominerade är är GIH-biblioteket, Mediateket på Pauli gymnasium samt Miini – Göteborgs stadsbibliotek. Bakom utmärkelsen Årets Bibliotek står DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation. Vinnaren kommer att presenteras vid Bok- och biblioteksmässan den 26 september. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.

Om nomineringen av GIH-biblioteket – världens äldsta idrottsbibliotek  – säger man bl a så här:
Ett funktionellt, modernt och inbjudande offentligt specialbibliotek med tydlig och synlig placering i centralbyggnaden. Informationen om biblioteket och dess verksamhet är föredömligt aktuell och tillgänglig…

Tidigt i våras skrev BBL – nr 3 2013 – om GIH-biblioteket i samband med dess 200-årsjubileum.

I juryns nominering av Mediateket på Pauli gymnasium i Malmö lyfter man bland annat fram att Mediateket är skolans informationscentrum och att bibliotekarierna på ett föredömligt sätt delar med sig av sin kunskap och kompetens genom transparens i sina arbetsprocesser och information på nätet. Mediateket är ett gott exempel på ett skolbibliotek med en användarvänlighet som alla elever borde ha tillgång till.

I nomineringen av Miini – en temporär biblioteksverksamhet i Göteborg i väntan på att ombyggnaden av stadsbiblioteket ska bli klar – lyfter man fram det kreativa sätt som biblioteket valt för att hitta tillfälliga lösningar till olika målgrupper:
Miini för barn med vuxna samt Global är placerade i två olika museer med olika samlingar. De är båda kreativa tillgängliga och befinner sig i öppna, lite oväntade miljöer. Miini är beläget i Röhsska museet och erbjuder olika skapande aktiviteter och läsglädje för barn, 0-5 år, i en stimulerande och anpassad miljö där bibliotek och museum berikar varandra. Det ger erfarenheter som kan vara till nytta i framtiden.

 

Juryn 2013 består av:

• Karin Linder, DIK:s förbundsordförande och juryns ordförande

• Urban Björstadius, journalist och programledare

• Gunilla C Carlsson, kulturutskottets ordförande

• Margareta Lundberg Rodin, prefekt Bibliotekshögskolan Borås

• Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie

• Lena Sundberg, bibliotekarie Malmö

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min