Nomineringarna till SR:s romanpris klara

9 dec 2014 • < 1 min

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma...

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma fram till vilken bok som föräras Sveriges Radios romanpris 2015.

De sex böcker som nominerade böckerna är:

Den andra kvinnan av Therese Bohman

Psykodrama av Magnus Dahlström

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

Timme Noll av Lotta Lundberg

Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson

Twist av Klas Östergren

Sju personer – bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med olika bakgrund – kommer att ingå i den lyssnarjury som utser Romanpristagaren. Hur de resonerar kan man höra 2-6 mars i radions P1. Finalen då vinnaren offentliggörs sänds den 6 mars kl 18.15.

Prissumman till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion” är på 30 000 kronor.

Flera av de nominerade författarna är på olika sätt aktuella. På bio går t ex filmen som är baserad på Klas Östergrens Gentlemen och Tony Samuelsson fick nyligen motta Karin Boyes litterära pris som delas ut av Huddinge kommun (se kommande BBL nr 10/2014).

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min