Nomineringarna till SR:s romanpris klara

9 dec 2014 • < 1 min

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma...

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma fram till vilken bok som föräras Sveriges Radios romanpris 2015.

De sex böcker som nominerade böckerna är:

Den andra kvinnan av Therese Bohman

Psykodrama av Magnus Dahlström

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

Timme Noll av Lotta Lundberg

Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson

Twist av Klas Östergren

Sju personer – bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med olika bakgrund – kommer att ingå i den lyssnarjury som utser Romanpristagaren. Hur de resonerar kan man höra 2-6 mars i radions P1. Finalen då vinnaren offentliggörs sänds den 6 mars kl 18.15.

Prissumman till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion” är på 30 000 kronor.

Flera av de nominerade författarna är på olika sätt aktuella. På bio går t ex filmen som är baserad på Klas Östergrens Gentlemen och Tony Samuelsson fick nyligen motta Karin Boyes litterära pris som delas ut av Huddinge kommun (se kommande BBL nr 10/2014).

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min