Nomineringarna till SR:s romanpris klara

9 dec 2014 • < 1 min

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma...

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma fram till vilken bok som föräras Sveriges Radios romanpris 2015.

De sex böcker som nominerade böckerna är:

Den andra kvinnan av Therese Bohman

Psykodrama av Magnus Dahlström

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

Timme Noll av Lotta Lundberg

Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson

Twist av Klas Östergren

Sju personer – bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med olika bakgrund – kommer att ingå i den lyssnarjury som utser Romanpristagaren. Hur de resonerar kan man höra 2-6 mars i radions P1. Finalen då vinnaren offentliggörs sänds den 6 mars kl 18.15.

Prissumman till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion” är på 30 000 kronor.

Flera av de nominerade författarna är på olika sätt aktuella. På bio går t ex filmen som är baserad på Klas Östergrens Gentlemen och Tony Samuelsson fick nyligen motta Karin Boyes litterära pris som delas ut av Huddinge kommun (se kommande BBL nr 10/2014).

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min