Nomineringarna till SR:s romanpris klara

9 dec 2014 • < 1 min

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma...

Lyssnarjuryn är ännu hemlig men inte de sex böcker som den ska läsa, diskutera och bedöma för att slutligen komma fram till vilken bok som föräras Sveriges Radios romanpris 2015.

De sex böcker som nominerade böckerna är:

Den andra kvinnan av Therese Bohman

Psykodrama av Magnus Dahlström

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

Timme Noll av Lotta Lundberg

Kafkapaviljongen av Tony Samuelsson

Twist av Klas Östergren

Sju personer – bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med olika bakgrund – kommer att ingå i den lyssnarjury som utser Romanpristagaren. Hur de resonerar kan man höra 2-6 mars i radions P1. Finalen då vinnaren offentliggörs sänds den 6 mars kl 18.15.

Prissumman till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion” är på 30 000 kronor.

Flera av de nominerade författarna är på olika sätt aktuella. På bio går t ex filmen som är baserad på Klas Östergrens Gentlemen och Tony Samuelsson fick nyligen motta Karin Boyes litterära pris som delas ut av Huddinge kommun (se kommande BBL nr 10/2014).

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min