Nordisk tv-sänd prisgala

21 aug 2013 • < 1 min

I våras kunde vi berätta om Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomsböcker som kommer att delas ut med...

I våras kunde vi berätta om Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomsböcker som kommer att delas ut med start i år. Nu är det också klart när det hela äger rum och var.

Det sker den 30 oktober i år på Operan i Oslo och det mitt framför ögonen på tv-tittare från hela Norden i en samnordisk tv-sändning där samtliga av Nordiska rådets priser delas ut. Därmed når priserna ut mycket bredare än tidigare och för första gången någonsin avslöjas vinnarna av Nordiska rådets priser nu samtidigt som prisutdelningen. Under en ”oscarsliknande” prisgala offentliggös vinnarna av Nordiska rådets fem priser inom litteratur, musik, film, miljö och, som sagt, nu också inom barn- och ungdomslitteratur.

Det är Norges public service-kanal NRK som tillsammans med Nordiska rådet har ansvaret för årets prisceremoni.

Utdelningen av Nordiska rådets priser sker varje år i samband med Nordiska rådets årliga toppmöte – sessionen och i år vilket är helt nytt avslöjas namnen på pristagarna under själva prisceremonin. Alla nominerade till Nordiska rådets priser bjuds in att närvara och arrangörerna räknar med att fylla Operan med upp emot 1 000 människor.

Vinnarna av Nordiska rådets priser får tillsammans med prissumman på 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro) också för första gången ta emot en helt ny prisstatyett som är densamma för alla priser. Norges nationella tv-kanal, NRK, sänder från utdelningen tillsammans med de övriga nordiska ländernas tv-kanaler.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min