Nordisk tv-sänd prisgala

21 aug 2013 • < 1 min

I våras kunde vi berätta om Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomsböcker som kommer att delas ut med...

I våras kunde vi berätta om Nordiska rådets nyinstiftade pris för barn- och ungdomsböcker som kommer att delas ut med start i år. Nu är det också klart när det hela äger rum och var.

Det sker den 30 oktober i år på Operan i Oslo och det mitt framför ögonen på tv-tittare från hela Norden i en samnordisk tv-sändning där samtliga av Nordiska rådets priser delas ut. Därmed når priserna ut mycket bredare än tidigare och för första gången någonsin avslöjas vinnarna av Nordiska rådets priser nu samtidigt som prisutdelningen. Under en ”oscarsliknande” prisgala offentliggös vinnarna av Nordiska rådets fem priser inom litteratur, musik, film, miljö och, som sagt, nu också inom barn- och ungdomslitteratur.

Det är Norges public service-kanal NRK som tillsammans med Nordiska rådet har ansvaret för årets prisceremoni.

Utdelningen av Nordiska rådets priser sker varje år i samband med Nordiska rådets årliga toppmöte – sessionen och i år vilket är helt nytt avslöjas namnen på pristagarna under själva prisceremonin. Alla nominerade till Nordiska rådets priser bjuds in att närvara och arrangörerna räknar med att fylla Operan med upp emot 1 000 människor.

Vinnarna av Nordiska rådets priser får tillsammans med prissumman på 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro) också för första gången ta emot en helt ny prisstatyett som är densamma för alla priser. Norges nationella tv-kanal, NRK, sänder från utdelningen tillsammans med de övriga nordiska ländernas tv-kanaler.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min