Nytt nordiskt pris

19 nov 2012 • 2 min

I början av november beslutade Nordiska rådet att instifta ett nordiskt barn- och ungdomslitteraturpris. Priset kommer att delas ut årligen...

Hadia Tajik. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

I början av november beslutade Nordiska rådet att instifta ett nordiskt barn- och ungdomslitteraturpris. Priset kommer att delas ut årligen med start 2013.Förslaget om ett nytt pris på barnlitteraturområdet fördes initialt fram av de nordiska kulturministrarna och vann alltså gehör hos Nordiska rådets parlamentariker. Sedan tidigare delar Nordiska rådet varje år ut ett litteraturpris (som är det äldsta av rådets priser, firar 50-årsjubileum i år), ett musikpris, ett filmpris och ett natur- och miljöpris.

Det nyinstiftade barn- och ungdomslitteraturpriset kommer att ges för ett litterärt verk, skrivet för barn och unga, på ett av de nordiska ländernas språk. Huruvida de nationella minoritetsspråken, i Sverige t ex samiska, meänkieli, romani chib och  jiddisch,  kommer ifråga är oklart – BBL hoppas kunna återkomma i den frågan.

Prissumman kommer antagligen att bli densamma som för Nordiska rådets andra priser: cirka 47 000 euro.

Priset ingår i ett samlat lyft för nordisk barn- och ungdomslitteratur som omfattar ökat översättarstöd, stöd till nätverk och till aktiviteter som direkt involverar barn och unga. Med detta lyft vill de nordiska kulturministrarna slå ett slag för den nordiska språkgemenskapen.

– I Norden har vi traditionellt sett en barn- och ungdomslitteratur som är på en mycket hög nivå och som även åtnjuter ett brett internationellt erkännande. Barn-och ungdomslitteraturen är en viktig del av den nordiska självförståelsen. Jag är därför mycket glad över att man kunnat samla ett brett politiskt stöd för att skapa ett nordiskt pris för den här litteraturen, säger Norges kulturminister, Hadia Tajik.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min