Och de nominerade är...

14 okt 2014 • < 1 min

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt...

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt av Norge och USA med vardera nio nomineringar.

Under bokmässan i Frankfurt offentliggjordes de nominerade kandidaterna till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2015. 197 kandidater från 61 länder är nominerade, bland dem ett trettiotal organisationer som arbetar läsfrämjande. Indiens samtliga fem nomineringar är t ex organisationer som verkar för främjande av barn- och ungdomslitteratur. Även en rad personer som arbetar läsfrämjande är nominerade vida sidan av författare, illustratörer och berättare.

Storbritannien har flest nominerade, 17 stycken. Tvåa på nomineringslistan är Sverige som för 2015 nominerar tio kandidater: Illustratörerna Eva Eriksson, Gunna Grähs, Jan Lööf och Ilon Wikland; författarna tillika illustratörerna Eva Lindström och Anna-Clara Tidholm samt författarna Lennart Hellsing, Ulf Stark, Thomas Tidholm och Monica Zak som även är berättare och läsfrämjare.

Bland de nederländska nomineringarna återfinns Marit Törnkvist, svensk-nederländsk illustratör och författare. Bland förra årets nomineringar fanns kandidater från Sydkorea. I år finns även en nominering från Nordkorea: So Yong Gwang, berättare och läsfrämjare.

Tillkännagivandet av 2015 års pristagare äger rum den 31 mars 2015.

En kortintervju med juryns ordförande, Boel Westin, finns här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min