Och de nominerade är...

14 okt 2014 • < 1 min

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt...

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt av Norge och USA med vardera nio nomineringar.

Under bokmässan i Frankfurt offentliggjordes de nominerade kandidaterna till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2015. 197 kandidater från 61 länder är nominerade, bland dem ett trettiotal organisationer som arbetar läsfrämjande. Indiens samtliga fem nomineringar är t ex organisationer som verkar för främjande av barn- och ungdomslitteratur. Även en rad personer som arbetar läsfrämjande är nominerade vida sidan av författare, illustratörer och berättare.

Storbritannien har flest nominerade, 17 stycken. Tvåa på nomineringslistan är Sverige som för 2015 nominerar tio kandidater: Illustratörerna Eva Eriksson, Gunna Grähs, Jan Lööf och Ilon Wikland; författarna tillika illustratörerna Eva Lindström och Anna-Clara Tidholm samt författarna Lennart Hellsing, Ulf Stark, Thomas Tidholm och Monica Zak som även är berättare och läsfrämjare.

Bland de nederländska nomineringarna återfinns Marit Törnkvist, svensk-nederländsk illustratör och författare. Bland förra årets nomineringar fanns kandidater från Sydkorea. I år finns även en nominering från Nordkorea: So Yong Gwang, berättare och läsfrämjare.

Tillkännagivandet av 2015 års pristagare äger rum den 31 mars 2015.

En kortintervju med juryns ordförande, Boel Westin, finns här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min