Och de nominerade är...

14 okt 2014 • < 1 min

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt...

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt av Norge och USA med vardera nio nomineringar.

Under bokmässan i Frankfurt offentliggjordes de nominerade kandidaterna till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2015. 197 kandidater från 61 länder är nominerade, bland dem ett trettiotal organisationer som arbetar läsfrämjande. Indiens samtliga fem nomineringar är t ex organisationer som verkar för främjande av barn- och ungdomslitteratur. Även en rad personer som arbetar läsfrämjande är nominerade vida sidan av författare, illustratörer och berättare.

Storbritannien har flest nominerade, 17 stycken. Tvåa på nomineringslistan är Sverige som för 2015 nominerar tio kandidater: Illustratörerna Eva Eriksson, Gunna Grähs, Jan Lööf och Ilon Wikland; författarna tillika illustratörerna Eva Lindström och Anna-Clara Tidholm samt författarna Lennart Hellsing, Ulf Stark, Thomas Tidholm och Monica Zak som även är berättare och läsfrämjare.

Bland de nederländska nomineringarna återfinns Marit Törnkvist, svensk-nederländsk illustratör och författare. Bland förra årets nomineringar fanns kandidater från Sydkorea. I år finns även en nominering från Nordkorea: So Yong Gwang, berättare och läsfrämjare.

Tillkännagivandet av 2015 års pristagare äger rum den 31 mars 2015.

En kortintervju med juryns ordförande, Boel Westin, finns här

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min