Och de nominerade är...

14 okt 2014 • < 1 min

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt...

Storbritannien toppar i antal nominerade till ALMA-priset 2015. Sett till de nordiska länderna toppar Sverige med tio nomineringar, tätt följt av Norge och USA med vardera nio nomineringar.

Under bokmässan i Frankfurt offentliggjordes de nominerade kandidaterna till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2015. 197 kandidater från 61 länder är nominerade, bland dem ett trettiotal organisationer som arbetar läsfrämjande. Indiens samtliga fem nomineringar är t ex organisationer som verkar för främjande av barn- och ungdomslitteratur. Även en rad personer som arbetar läsfrämjande är nominerade vida sidan av författare, illustratörer och berättare.

Storbritannien har flest nominerade, 17 stycken. Tvåa på nomineringslistan är Sverige som för 2015 nominerar tio kandidater: Illustratörerna Eva Eriksson, Gunna Grähs, Jan Lööf och Ilon Wikland; författarna tillika illustratörerna Eva Lindström och Anna-Clara Tidholm samt författarna Lennart Hellsing, Ulf Stark, Thomas Tidholm och Monica Zak som även är berättare och läsfrämjare.

Bland de nederländska nomineringarna återfinns Marit Törnkvist, svensk-nederländsk illustratör och författare. Bland förra årets nomineringar fanns kandidater från Sydkorea. I år finns även en nominering från Nordkorea: So Yong Gwang, berättare och läsfrämjare.

Tillkännagivandet av 2015 års pristagare äger rum den 31 mars 2015.

En kortintervju med juryns ordförande, Boel Westin, finns här

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min