Och de nominerade är...

6 dec 2012 • 2 min

Nomineringarna till Sveriges Radios romanpris är klara. Den 11-15 mars går det att följa Lyssnarsjuryns diskussioner i etern och sedan...

Nomineringarna till Sveriges Radios romanpris är klara. Den 11-15 mars går det att följa Lyssnarsjuryns diskussioner i etern och sedan blir det prisutdelning i mitten av mars – kanske på ett bibliotek nära dig.

 De sex författarnas romaner som nominerats till Sveriges Radios Romanpris 2013 är:

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru, Skuggland av Jonas Brun, Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Förrädare av Ola Larsmo, Ön av Lotta Lundberg och Bret Easton Ellis och de andra hundarna av Lina Wolff.

Listan har sammanställts av litteraturkritikerna: Jenny Aschenbrenner, Aftonbladet och Sveriges Radio, Anneli Dufva, Maria Edström och Ulla Strängberg från Sveriges Radio samt Eva Johansson, SvD och Nils Schwartz, Expressen.

Den 11-15 mars går det att följa den sju personer starka lyssnarjuryns diskussioner om böckerna i P1. Prisutdelningen blir alltså kring den 15 mars.

Det blir 20:e gången som SR:s kulturredaktion delar ut Romanpriset! Sedan 2012 delas priset, 30 000 kronor, ut i samarbete med något av Sveriges folkbibliotek. Varje år sker det på en ny plats, i direktsändning och inför publik.

Fakta: Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse. Jurymedlemmarna läser de sex nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993. Initiativtagare var Monica Lauritzen och Kerstin M. Lundberg, som omarbetade en fransk idé (Prix Livre Inter) till svenska förhållanden. Det svenska konceptet har sedan tagits över av både dansk och norsk radio.

Den nuvarande redaktionen består av producenten Anna Tullberg, reportern Jon Jordås och programledare Elin Claeson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min