Och de nominerade är...

6 dec 2012 • 2 min

Nomineringarna till Sveriges Radios romanpris är klara. Den 11-15 mars går det att följa Lyssnarsjuryns diskussioner i etern och sedan...

Nomineringarna till Sveriges Radios romanpris är klara. Den 11-15 mars går det att följa Lyssnarsjuryns diskussioner i etern och sedan blir det prisutdelning i mitten av mars – kanske på ett bibliotek nära dig.

 De sex författarnas romaner som nominerats till Sveriges Radios Romanpris 2013 är:

En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru, Skuggland av Jonas Brun, Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Förrädare av Ola Larsmo, Ön av Lotta Lundberg och Bret Easton Ellis och de andra hundarna av Lina Wolff.

Listan har sammanställts av litteraturkritikerna: Jenny Aschenbrenner, Aftonbladet och Sveriges Radio, Anneli Dufva, Maria Edström och Ulla Strängberg från Sveriges Radio samt Eva Johansson, SvD och Nils Schwartz, Expressen.

Den 11-15 mars går det att följa den sju personer starka lyssnarjuryns diskussioner om böckerna i P1. Prisutdelningen blir alltså kring den 15 mars.

Det blir 20:e gången som SR:s kulturredaktion delar ut Romanpriset! Sedan 2012 delas priset, 30 000 kronor, ut i samarbete med något av Sveriges folkbibliotek. Varje år sker det på en ny plats, i direktsändning och inför publik.

Fakta: Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30 000 kronor. Det unika med priset är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse. Jurymedlemmarna läser de sex nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993. Initiativtagare var Monica Lauritzen och Kerstin M. Lundberg, som omarbetade en fransk idé (Prix Livre Inter) till svenska förhållanden. Det svenska konceptet har sedan tagits över av både dansk och norsk radio.

Den nuvarande redaktionen består av producenten Anna Tullberg, reportern Jon Jordås och programledare Elin Claeson.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min