Prisregnet över Westö fortsätter

30 okt 2014 • < 1 min

Det blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman...

Westo webbDet blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman fick han också tidigare i år Sveriges Radios romanpris 2014.

Den finländske författaren Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38 eftersom den ”på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”.

Norsk seger blev det i prisklassen barn- och ungdomslitteratur:

Håkon Øvreås och Øyvind Torseter (illustratör) från Norge Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken Brune, som enligt motiveringen ”fyller ett tomrum mellan böcker för de minsta och ungdomsböcker. Det är en berättelse med klassiska kvaliteter, som samtidigt bidrar till att förnya berättandet för barn i norsk och nordisk tradition.”

Nordiska rådets filmpris 2014 gick till den isländske regissören och manusförfattaren Benedikt Erlingsson och producenten Friðrik Þór Friðriksson för filmen Om hästar och män eftersom den är ”en egensinnigt originell film med rötter i den isländska sagotraditionens lakoniska humor”.

Musikpriset fick den danske komponisten Simon Steen-Andersen för Black Box Music, eftersom det är ”ett enastående och radikalt annorlunda verk. Simon Steen-Andersen leker virtuost i kryssfältet mellan komposition, installationskonst, elektronik och performance.”

Nordiska rådets priser är på 350 000 danska kronor som överräcktes vid en prisceremoni i Stockholms stadshus den 29 oktober.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

0 kommentarer

Senaste nytt

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min