Prisregnet över Westö fortsätter

30 okt 2014 • < 1 min

Det blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman...

Westo webbDet blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman fick han också tidigare i år Sveriges Radios romanpris 2014.

Den finländske författaren Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38 eftersom den ”på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”.

Norsk seger blev det i prisklassen barn- och ungdomslitteratur:

Håkon Øvreås och Øyvind Torseter (illustratör) från Norge Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken Brune, som enligt motiveringen ”fyller ett tomrum mellan böcker för de minsta och ungdomsböcker. Det är en berättelse med klassiska kvaliteter, som samtidigt bidrar till att förnya berättandet för barn i norsk och nordisk tradition.”

Nordiska rådets filmpris 2014 gick till den isländske regissören och manusförfattaren Benedikt Erlingsson och producenten Friðrik Þór Friðriksson för filmen Om hästar och män eftersom den är ”en egensinnigt originell film med rötter i den isländska sagotraditionens lakoniska humor”.

Musikpriset fick den danske komponisten Simon Steen-Andersen för Black Box Music, eftersom det är ”ett enastående och radikalt annorlunda verk. Simon Steen-Andersen leker virtuost i kryssfältet mellan komposition, installationskonst, elektronik och performance.”

Nordiska rådets priser är på 350 000 danska kronor som överräcktes vid en prisceremoni i Stockholms stadshus den 29 oktober.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min