Prisregnet över Westö fortsätter

30 okt 2014 • < 1 min

Det blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman...

Westo webbDet blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman fick han också tidigare i år Sveriges Radios romanpris 2014.

Den finländske författaren Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38 eftersom den ”på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”.

Norsk seger blev det i prisklassen barn- och ungdomslitteratur:

Håkon Øvreås och Øyvind Torseter (illustratör) från Norge Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken Brune, som enligt motiveringen ”fyller ett tomrum mellan böcker för de minsta och ungdomsböcker. Det är en berättelse med klassiska kvaliteter, som samtidigt bidrar till att förnya berättandet för barn i norsk och nordisk tradition.”

Nordiska rådets filmpris 2014 gick till den isländske regissören och manusförfattaren Benedikt Erlingsson och producenten Friðrik Þór Friðriksson för filmen Om hästar och män eftersom den är ”en egensinnigt originell film med rötter i den isländska sagotraditionens lakoniska humor”.

Musikpriset fick den danske komponisten Simon Steen-Andersen för Black Box Music, eftersom det är ”ett enastående och radikalt annorlunda verk. Simon Steen-Andersen leker virtuost i kryssfältet mellan komposition, installationskonst, elektronik och performance.”

Nordiska rådets priser är på 350 000 danska kronor som överräcktes vid en prisceremoni i Stockholms stadshus den 29 oktober.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min