Prisregnet över Westö fortsätter

30 okt 2014 • < 1 min

Det blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman...

Westo webbDet blev årets Aniarapristagare, Kjell Westö, som kammade hem Nordiska rådets litteraturpris 2014 för romanen Hägring 38. För samma roman fick han också tidigare i år Sveriges Radios romanpris 2014.

Den finländske författaren Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38 eftersom den ”på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid”.

Norsk seger blev det i prisklassen barn- och ungdomslitteratur:

Håkon Øvreås och Øyvind Torseter (illustratör) från Norge Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för boken Brune, som enligt motiveringen ”fyller ett tomrum mellan böcker för de minsta och ungdomsböcker. Det är en berättelse med klassiska kvaliteter, som samtidigt bidrar till att förnya berättandet för barn i norsk och nordisk tradition.”

Nordiska rådets filmpris 2014 gick till den isländske regissören och manusförfattaren Benedikt Erlingsson och producenten Friðrik Þór Friðriksson för filmen Om hästar och män eftersom den är ”en egensinnigt originell film med rötter i den isländska sagotraditionens lakoniska humor”.

Musikpriset fick den danske komponisten Simon Steen-Andersen för Black Box Music, eftersom det är ”ett enastående och radikalt annorlunda verk. Simon Steen-Andersen leker virtuost i kryssfältet mellan komposition, installationskonst, elektronik och performance.”

Nordiska rådets priser är på 350 000 danska kronor som överräcktes vid en prisceremoni i Stockholms stadshus den 29 oktober.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

"Tystnaden är ett sjukdomstecken"

Många har hört av sig efter en artikel om att bibliotekspersonal sällan tillåts läsa på arbetstid. "Vittnesmålen ger bilden av arbetsplatser där det straffar sig att tala klarspråk", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

4 okt 2022 • 2 min

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min