Camilla valde biblioteken – ”Helt naturligt”

24 jun 2024 • 3 min

Efter 20 år som förskollärare och lärare sadlar Camilla Engblom i Umeå om. ”Jag är så tacksam för den möjligheten. Jag hoppas kunna bidra med något.”

”Du är så modig!” Det är en mening Camilla Engblom har fått höra många gånger senaste året. Men hon ser det inte så.

– Jag har ett mål i mitt liv och då gör man det.

I botten är hon utbildad förskollärare och grundskollärare. Men efter 20 år i skolans värld ville hon pröva något annat.

– Jag kände att jag ändå ska jobba 20 år till. Jag ville satsa på något nytt. Det var nu eller aldrig.

Själv hade hon inte funderat över bibliotekarieyrket tidigare, men när en granne, tillika bibliotekschef i Umeå, tipsade om det insåg hon att det var perfekt. Dessutom finns det en utbildning på tre terminer i Umeå, för dem som redan har läst på universitet.

– Det kändes helt naturligt. Och det var som att ingen jag berättade det för blev förvånad, alla som känner mig har bara sagt ”jättebra!”

Bakgrund som lärare

Camilla Engblom har jobbat med barn, läsning och lärande i hela sitt yrkesliv och älskar dessutom böcker och allt som handlar om författarskap. Hon ser fram emot att jobba med läsfrämjande och att som bibliotekarie bidra till att locka fler att vilja läsa.

– Förhoppningsvis kan jag vara med och bidra med något betydelsefullt till någon. Så tänker jag.

Och så har hon, som en av tusentals sökande, lyckats få omställningsstudiestöd. Det har finansierat hennes första år på biblioteksprogrammet. Nu återstår tredje terminen och den klarar hon på egen hand.

När hon är klar vill hon helst jobba på ett folkbibliotek eller möjligen skolbibliotek, även om hon under utbildningen har insett att bibliotekarieyrket är brett med många olika möjligheter.

– Vi har fått lära oss att bibliotekarieyrket inte bara är bibliotek, utan så mycket mer. Det finns jättemycket, mer än jag tror att gemene man förstår. För mig är det folkbibliotek med programverksamhet och mötet med människor som känns naturligt just nu. Men jag stänger inga dörrar. Nu är nu och vi får se.

Utbildningen var lite annorlunda än vad hon hade tänkt sig. Det var där hon insåg att det finns många olika delar av yrket. Exempelvis information och teknik.

– Vare sig du gillar teknik eller ej, så kommer du inte undan.

Camilla Engblom ser fram emot att jobba läsfrämjande. Och hon vill gärna jobba i Umeå.

Det är kanske den jobbigaste biten för henne. Tekniken. Det var 26 år sedan hon studerade första gången och som en student som börjar närma sig 50, ligger man kanske något efter sina yngre klasskamrater när det gäller tekniken.

– Jag har bättre ordning nu och gör saker i god tid, jämfört med när jag pluggade förra gången. Men jag blir också ganska trött av allt det här med tekniken, där jag tror att många unga har mer gratis än vad jag har.

Mindre stök i Umeå

Efter årsskiftet är det dags att söka jobb. Och Umeå skiljer sig åt från många andra orter. Här finns inte stök på biblioteken i samma utsträckning som på många andra håll. Här kan det också vara svårt att få anställning, bibliotekariebristen ger sig inte till känna här. De som jobbar i Umeå trivs och blir kvar.

– Men jag tar dag för dag. Jag oroar mig för det längre fram, säger hon.

Hon är tacksam för att ha fått möjligheten att gå en ny väg och för det stöd hon har fått från människor runt henne. Men framtiden är osäker, konstaterar hon, och bibliotekens framtid hänger ihop med vilka som styr.

– Men jag har en inneboende känsla av att man börjar upptäcka hur illa det står till med läsningen och vilken betydelse det har för samhället. Och att det någon gång kommer att vakna en ledare som säger att vi måste jobba mer med läsningen. Då kommer jag att stå där. Då är jag redo.

Camilla Engblom läser till bibliotekarie på en påbyggnadsutbildning på Umeå universitet för personer som redan har en akademisk utbildning. Foto: Annika Clemens

Läs också

›› Bytte socialtjänsten mot biblioteket

›› Blivande bibliotekarien: ”Jag är lite av en optimist”

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min