Camilla valde biblioteken – ”Helt naturligt”
24 jun 2024 • 3 min
Efter 20 år som förskollärare och lärare sadlar Camilla Engblom i Umeå om. ”Jag är så tacksam för den möjligheten. Jag hoppas kunna bidra med något.”
Camilla Engblom utbildar sig till bibliotekarie i Umeå. Tack vare omställningsstudiestödet har hon haft möjlighet att byta bana.
”Du är så modig!” Det är en mening Camilla Engblom har fått höra många gånger senaste året. Men hon ser det inte så.
– Jag har ett mål i mitt liv och då gör man det.
I botten är hon utbildad förskollärare och grundskollärare. Men efter 20 år i skolans värld ville hon pröva något annat.
– Jag kände att jag ändå ska jobba 20 år till. Jag ville satsa på något nytt. Det var nu eller aldrig.
Själv hade hon inte funderat över bibliotekarieyrket tidigare, men när en granne, tillika bibliotekschef i Umeå, tipsade om det insåg hon att det var perfekt. Dessutom finns det en utbildning på tre terminer i Umeå, för dem som redan har läst på universitet.
– Det kändes helt naturligt. Och det var som att ingen jag berättade det för blev förvånad, alla som känner mig har bara sagt ”jättebra!”
Bakgrund som lärare
Camilla Engblom har jobbat med barn, läsning och lärande i hela sitt yrkesliv och älskar dessutom böcker och allt som handlar om författarskap. Hon ser fram emot att jobba med läsfrämjande och att som bibliotekarie bidra till att locka fler att vilja läsa.
– Förhoppningsvis kan jag vara med och bidra med något betydelsefullt till någon. Så tänker jag.
Och så har hon, som en av tusentals sökande, lyckats få omställningsstudiestöd. Det har finansierat hennes första år på biblioteksprogrammet. Nu återstår tredje terminen och den klarar hon på egen hand.
När hon är klar vill hon helst jobba på ett folkbibliotek eller möjligen skolbibliotek, även om hon under utbildningen har insett att bibliotekarieyrket är brett med många olika möjligheter.
– Vi har fått lära oss att bibliotekarieyrket inte bara är bibliotek, utan så mycket mer. Det finns jättemycket, mer än jag tror att gemene man förstår. För mig är det folkbibliotek med programverksamhet och mötet med människor som känns naturligt just nu. Men jag stänger inga dörrar. Nu är nu och vi får se.
Utbildningen var lite annorlunda än vad hon hade tänkt sig. Det var där hon insåg att det finns många olika delar av yrket. Exempelvis information och teknik.
– Vare sig du gillar teknik eller ej, så kommer du inte undan.
Det är kanske den jobbigaste biten för henne. Tekniken. Det var 26 år sedan hon studerade första gången och som en student som börjar närma sig 50, ligger man kanske något efter sina yngre klasskamrater när det gäller tekniken.
– Jag har bättre ordning nu och gör saker i god tid, jämfört med när jag pluggade förra gången. Men jag blir också ganska trött av allt det här med tekniken, där jag tror att många unga har mer gratis än vad jag har.
Mindre stök i Umeå
Efter årsskiftet är det dags att söka jobb. Och Umeå skiljer sig åt från många andra orter. Här finns inte stök på biblioteken i samma utsträckning som på många andra håll. Här kan det också vara svårt att få anställning, bibliotekariebristen ger sig inte till känna här. De som jobbar i Umeå trivs och blir kvar.
– Men jag tar dag för dag. Jag oroar mig för det längre fram, säger hon.
Hon är tacksam för att ha fått möjligheten att gå en ny väg och för det stöd hon har fått från människor runt henne. Men framtiden är osäker, konstaterar hon, och bibliotekens framtid hänger ihop med vilka som styr.
– Men jag har en inneboende känsla av att man börjar upptäcka hur illa det står till med läsningen och vilken betydelse det har för samhället. Och att det någon gång kommer att vakna en ledare som säger att vi måste jobba mer med läsningen. Då kommer jag att stå där. Då är jag redo.
Läs också
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer