Protester mot de stängda biblioteken
12 apr 2021 • 3 min
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna igen.

Anne Holm saknade biblioteket när det var stängt, även om det fanns digitala tjänster och det gick att beställa böcker.
Solen strålar in genom fönstret på Anne Holm som sitter vid köksbordet hemma i Nyköping och pluggar hindi. Vanligtvis går hon till biblioteket två eller tre gånger i veckan. Men i början av november stängde biblioteket portarna och inga besökare fick längre komma in.
– De säger att de har biblioteket öppet för att man kan kvittera ut böcker, men det tycker inte jag. Det är bra att man kan beställa böcker, men jag har inte tillgång till hyllorna och till tidningarna som finns i biblioteket.
Strax före jul mejlade hon till Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping, och bad honom öppna biblioteket igen. ”Det är massor av kommuninvånare som sitter ensamma hemma i helgerna, både yngre och äldre som behöver biblioteket som andningshål!”
De säger att de har biblioteket öppet för att man kan kvittera ut böcker, men det tycker inte jag.
– Självklart ska man skydda personalen så gott det bara går, men de tider jag har varit där har det varit glest med folk. Jag kan bedöma själv om jag vill ta den risken, säger hon.
– Jag är tacksam för de digitala tjänster som finns, men jag anser inte att det är tillräckligt. Och om pandemin pågår i två år, ska de fortsätta att hålla stängt då?
Hon är inte ensam. Biblioteken möttes av mycket tacksamhet för de digitala tjänster som ändå erbjöds under pandemin. Men många ifrågasatte också stängningen. Åtta JO-anmälningar har skickats in och i Karlstad och Sölvesborg har stängningsbesluten överklagats till förvaltningsrätten.
Och många har hört av sig till sina bibliotek. En Uppsalabo kallade stängningen ett ”…svidande beslut för oss trogna biblioteksbesökare”. I Valdemarsvik vände sig en biblioteksbesökare till kommunalrådet Mattias Geving (S) och bad honom ompröva beslutet som han tyckte verkade vara verklighetsfrämmande och fattat i ”någon slags panik och lättja”.
Ett sms med texten: ”Vi kan inte leva utan biblioteket. Tyvärr, så är läget” kom till stadsbiblioteket i Norrköping. En annan Norrköpingsbo vände sig till kommunstyrelsen och frågade: ”Jag är nu utan en möjlighet att använda en dator pga att biblioteket stängde. Vad gör jag?”
”Inte för att jag missunnar personalen lite semester, men andra undrar…” skriver en gotlänning och frågar när biblioteket ska öppna igen. En annan gotlänning påpekar att det strider mot bibliotekslagen att stänga biblioteken. ”Det vore på sin plats att ni på era anslag inte bara förklarar biblioteken stängda utan också motiverar varför ni uppenbarligen struntar i lagtexten i sammanhanget.”

En kvinna i Tumba mejlade och påpekade att regeringen drog tillbaka sin rekommendation eftersom den stred mot lagen. ”Böcker har jag hemma och jag vet vad Corona innebär efter dödsfall i min krets.”
I Nyköping fattades aldrig något formellt beslut att stänga bibliotekslokalen och därmed fanns inget beslut att överklaga. Men Anne Holm nöjde sig med att påpeka att biblioteket borde öppna. Det är viktigt inte bara för förströelse och för att låna böcker, utan för att läsa tidningar och ta del av information som är svår att få på annat håll, tycker hon. Hemma på soffbordet ligger the Economist, men på biblioteket finns fler tidningar att läsa än hon har råd att köpa.
– Tack vare biblioteket läser jag flera dagstidningar, exempelvis The Times och Der Spiegel. Jag läser också olika tidskrifter. Jag saknar urvalet. Nu ligger tidningarna bara där till ingen nytta. Det är helt vansinnigt.
Hon tycker att biblioteken borde vara extra viktiga att hålla öppna i kristid för att tillhandahålla information.
– Om det vore krig hade jag förväntat mig att biblioteket var öppet om det inte var direkt beskjutning. Jag förväntar mig att min bibliotekarie står där och att det fungerar som vanligt.

Fotonot 1: Nyköpings stadsbibliotek har öppnat igen, men med restriktioner.
Fotnot 2: JO-anmälningarna har lagts ner och förvaltningsrätten i Karlstad slog fast att kommunen inte gjorde fel när biblioteket stängde. Målet i Växjö förvaltningsrätt om stängningen i Sölvesborg pågår fortfarande.
JO friade
- Åtta JO-anmälningar gjordes då det framkom att regeringens rekommendation att stänga bibliotek stred mot bibliotekslagen. Sju anmälningar var riktade mot kommuner där folkbibliotek hade stängt lokalerna.
- JO avskrev anmälningarna i början av februari, med hänvisning till att besluten kan överklagas och prövas i domstol. Även den åttonde anmälan, som var riktad mot Folkhälsomyndigheten och regeringen, avskrevs några dagar senare.
- Sölvesborgs och Karlstads beslut att stänga biblioteken överklagades till förvaltningsrätten.
- I Karlstad har förvaltningsrätten beslutat att kommunens beslut inte var olagligt. Målet om Sölvesborgs bibliotek pågår fortfarande i Växjö förvaltningsrätt.
Senaste nytt

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer