Protester mot de stängda biblioteken
12 apr 2021 • 3 min
Positiva tillrop och tacksamhet över digitala tjänster har nått de stängda biblioteken. Men förtvivlade medborgare hörde också av sig och bad dem öppna igen.

Anne Holm saknade biblioteket när det var stängt, även om det fanns digitala tjänster och det gick att beställa böcker.
Solen strålar in genom fönstret på Anne Holm som sitter vid köksbordet hemma i Nyköping och pluggar hindi. Vanligtvis går hon till biblioteket två eller tre gånger i veckan. Men i början av november stängde biblioteket portarna och inga besökare fick längre komma in.
– De säger att de har biblioteket öppet för att man kan kvittera ut böcker, men det tycker inte jag. Det är bra att man kan beställa böcker, men jag har inte tillgång till hyllorna och till tidningarna som finns i biblioteket.
Strax före jul mejlade hon till Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping, och bad honom öppna biblioteket igen. ”Det är massor av kommuninvånare som sitter ensamma hemma i helgerna, både yngre och äldre som behöver biblioteket som andningshål!”
De säger att de har biblioteket öppet för att man kan kvittera ut böcker, men det tycker inte jag.
– Självklart ska man skydda personalen så gott det bara går, men de tider jag har varit där har det varit glest med folk. Jag kan bedöma själv om jag vill ta den risken, säger hon.
– Jag är tacksam för de digitala tjänster som finns, men jag anser inte att det är tillräckligt. Och om pandemin pågår i två år, ska de fortsätta att hålla stängt då?
Hon är inte ensam. Biblioteken möttes av mycket tacksamhet för de digitala tjänster som ändå erbjöds under pandemin. Men många ifrågasatte också stängningen. Åtta JO-anmälningar har skickats in och i Karlstad och Sölvesborg har stängningsbesluten överklagats till förvaltningsrätten.
Och många har hört av sig till sina bibliotek. En Uppsalabo kallade stängningen ett ”…svidande beslut för oss trogna biblioteksbesökare”. I Valdemarsvik vände sig en biblioteksbesökare till kommunalrådet Mattias Geving (S) och bad honom ompröva beslutet som han tyckte verkade vara verklighetsfrämmande och fattat i ”någon slags panik och lättja”.
Ett sms med texten: ”Vi kan inte leva utan biblioteket. Tyvärr, så är läget” kom till stadsbiblioteket i Norrköping. En annan Norrköpingsbo vände sig till kommunstyrelsen och frågade: ”Jag är nu utan en möjlighet att använda en dator pga att biblioteket stängde. Vad gör jag?”
”Inte för att jag missunnar personalen lite semester, men andra undrar…” skriver en gotlänning och frågar när biblioteket ska öppna igen. En annan gotlänning påpekar att det strider mot bibliotekslagen att stänga biblioteken. ”Det vore på sin plats att ni på era anslag inte bara förklarar biblioteken stängda utan också motiverar varför ni uppenbarligen struntar i lagtexten i sammanhanget.”

En kvinna i Tumba mejlade och påpekade att regeringen drog tillbaka sin rekommendation eftersom den stred mot lagen. ”Böcker har jag hemma och jag vet vad Corona innebär efter dödsfall i min krets.”
I Nyköping fattades aldrig något formellt beslut att stänga bibliotekslokalen och därmed fanns inget beslut att överklaga. Men Anne Holm nöjde sig med att påpeka att biblioteket borde öppna. Det är viktigt inte bara för förströelse och för att låna böcker, utan för att läsa tidningar och ta del av information som är svår att få på annat håll, tycker hon. Hemma på soffbordet ligger the Economist, men på biblioteket finns fler tidningar att läsa än hon har råd att köpa.
– Tack vare biblioteket läser jag flera dagstidningar, exempelvis The Times och Der Spiegel. Jag läser också olika tidskrifter. Jag saknar urvalet. Nu ligger tidningarna bara där till ingen nytta. Det är helt vansinnigt.
Hon tycker att biblioteken borde vara extra viktiga att hålla öppna i kristid för att tillhandahålla information.
– Om det vore krig hade jag förväntat mig att biblioteket var öppet om det inte var direkt beskjutning. Jag förväntar mig att min bibliotekarie står där och att det fungerar som vanligt.

Fotonot 1: Nyköpings stadsbibliotek har öppnat igen, men med restriktioner.
Fotnot 2: JO-anmälningarna har lagts ner och förvaltningsrätten i Karlstad slog fast att kommunen inte gjorde fel när biblioteket stängde. Målet i Växjö förvaltningsrätt om stängningen i Sölvesborg pågår fortfarande.
JO friade
- Åtta JO-anmälningar gjordes då det framkom att regeringens rekommendation att stänga bibliotek stred mot bibliotekslagen. Sju anmälningar var riktade mot kommuner där folkbibliotek hade stängt lokalerna.
- JO avskrev anmälningarna i början av februari, med hänvisning till att besluten kan överklagas och prövas i domstol. Även den åttonde anmälan, som var riktad mot Folkhälsomyndigheten och regeringen, avskrevs några dagar senare.
- Sölvesborgs och Karlstads beslut att stänga biblioteken överklagades till förvaltningsrätten.
- I Karlstad har förvaltningsrätten beslutat att kommunens beslut inte var olagligt. Målet om Sölvesborgs bibliotek pågår fortfarande i Växjö förvaltningsrätt.
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer