Sommarläsning till hängmattan

5 jul 2024 • 4 min

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

Här är några av vårens mest lästa artiklar på Biblioteksbladet:

Privat drift av bibliotek – hur farligt kan det vara?

 

Jenny Poncin. Foto: Martin Röshammar

I fem år var Jenny Poncin chef för de Axielldrivna Forumbiblioteken i Nacka, den enda kommun i landet som har lagt ut alla sina bibliotek på entreprenad.

– Det var ett av de roligaste jobben jag har haft. Det passade mig så himla bra. Jag är väldigt uppgiftsdriven.

Läs hela artikeln här.

 

Prisad gerillaläsning ska locka till böckerna

Det är viktigt att barn och unga ser vuxna läsa böcker, säger Evelina Nömm. Foto: Annika Clemens

I Katrineholm har biblioteket dragit ner på digital service och satsar i stället stort på läsfrämjande. Nyligen prisades de för sina insatser och på Världsbokdagen gav sig personalen åter ut på gerillaläsning.

– Läsningen har fått mycket konkurrens, det är väldigt mycket skärmar. Vi behöver ta tillbaka läsningen. Precis som vi ser människor sitta med sina telefoner behöver vi se människor som läser böcker. Då blir man påmind, säger Evelina Nömm.

Läs hela artikeln här.

 

AI – möjlighet och utmaning för lärosätenas bibliotek

Illustration: Gettyimages

Biblioteken på högskolor och universitet går samman för att hitta sätt att förhålla sig till generativ AI.

– Det finns så många olika möjligheter, säger Helena Schmidt Burg på Göteborgs universitetsbibliotek och jämför med internets genombrott på 90-talet.

Läs hela artikeln här.

 

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Emma Kindblom. Foto: Sarah Perfekt

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar.

– Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas, säger Emma Kindblom, bibliotekarie på MTM.

Läs hela artikeln här.

 

Labbet där hybridbibliotek formas

Victor Alfson, Birgitta Widlund, Hedda Svenblad och Elin Hilme Klint. Foto: Martin Röshammar

Nu är det öppet, bibliotekslabbet som i dialog med invånarna i och kring det kraftigt växande Liljeholmen, ska ge ett underlag till politikerna som i nästa steg ska leda till ett nytt bibliotek. Frågan lyder: Vad ska egentligen ett bibliotek eller ett kulturhus innehålla?

– Det är en unik chans att få föra en så djup dialog med besökarna och att få skapa en plats som många känner att de har varit med och skapat, säger Elin Hilme Klint.

Läs hela artikeln här.

 

Nu kartläggs försöken att få bort böcker

Jens Zingmark jobbar på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.

Har någon utomstående agerat för att få bort böcker eller program från biblioteket? Nu finns det en tjänst där du du anmäla försök till otillbörlig påverkan.

– Vi har vetat för lite. Därför tänkte vi att vi skulle behöva följa upp det och ta reda på vad det är för program och vad för mediabestånd som orsakar det här, säger Jens Zingmark, bibliotekarie på Dawit Isaak-biblioteket.

Läs hela artikeln här.

 

Blivande bibliotekarien: ”Jag är lite av en optimist”

Emily Craig, snart färdig bibliotekarie på Södertörns högskola. Foto: Annika Clemens

Att jobba som bibliotekarie ser ut att bli något helt annat än vad Emily Craig trodde när hon sökte in till utbildningen på Södertörn för tre år sedan.

– Jag kanske är lite av en optimist, men just nu känns det bra, säger hon.

Läs hela artikeln här.

 

 

Nytt avtal i hamn efter tuffa förhandlingar – ”smått absurd upplevelse”

Wilhelm Widmark och Astrid Söderbergh Widding har suttit i förhandlingar med Elsevier i över ett år. Foto: Jann Lipka

2023 betalade svenska lärosäten 200 miljoner kronor till det vetenskapliga förlaget Elsevier. I år blir det lite billigare. Wilhelm Widmark och Astrid Söderbergh Widding förhandlade fram det nya avtalet.

– En smått absurd upplevelse, är Astrid Söderbergh Widdings beskrivning av sitt första möte med branschdominanten Elsevier för drygt tio år sedan.

Läs hela artikeln här.

 

 

Skulle bibliotekslagen krocka med en lag om anmälningsplikt?  ”Inte nödvändigtvis”

Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping.

De flesta i biblioteksvärlden varnar för en krock mellan bibliotekslagen och en eventuell lag om anmälningsplikt, men Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping, tror inte de behöver krocka. Kanske lösningen i stället handlar om att registrera besökarna i mindre utsträckning.

– Vi bör tänka efter om det är så att vi registrerar i onödan. Man kan i alla fall fundera på om vi kräver in lite för mycket uppgifter, säger Marie Sääf.

Läs hela artikeln här.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min