Sommarläsning till hängmattan

5 jul 2024 • 4 min

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

Här är några av vårens mest lästa artiklar på Biblioteksbladet:

Privat drift av bibliotek – hur farligt kan det vara?

 

Jenny Poncin. Foto: Martin Röshammar

I fem år var Jenny Poncin chef för de Axielldrivna Forumbiblioteken i Nacka, den enda kommun i landet som har lagt ut alla sina bibliotek på entreprenad.

– Det var ett av de roligaste jobben jag har haft. Det passade mig så himla bra. Jag är väldigt uppgiftsdriven.

Läs hela artikeln här.

 

Prisad gerillaläsning ska locka till böckerna

Det är viktigt att barn och unga ser vuxna läsa böcker, säger Evelina Nömm. Foto: Annika Clemens

I Katrineholm har biblioteket dragit ner på digital service och satsar i stället stort på läsfrämjande. Nyligen prisades de för sina insatser och på Världsbokdagen gav sig personalen åter ut på gerillaläsning.

– Läsningen har fått mycket konkurrens, det är väldigt mycket skärmar. Vi behöver ta tillbaka läsningen. Precis som vi ser människor sitta med sina telefoner behöver vi se människor som läser böcker. Då blir man påmind, säger Evelina Nömm.

Läs hela artikeln här.

 

AI – möjlighet och utmaning för lärosätenas bibliotek

Illustration: Gettyimages

Biblioteken på högskolor och universitet går samman för att hitta sätt att förhålla sig till generativ AI.

– Det finns så många olika möjligheter, säger Helena Schmidt Burg på Göteborgs universitetsbibliotek och jämför med internets genombrott på 90-talet.

Läs hela artikeln här.

 

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Emma Kindblom. Foto: Sarah Perfekt

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar.

– Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas, säger Emma Kindblom, bibliotekarie på MTM.

Läs hela artikeln här.

 

Labbet där hybridbibliotek formas

Victor Alfson, Birgitta Widlund, Hedda Svenblad och Elin Hilme Klint. Foto: Martin Röshammar

Nu är det öppet, bibliotekslabbet som i dialog med invånarna i och kring det kraftigt växande Liljeholmen, ska ge ett underlag till politikerna som i nästa steg ska leda till ett nytt bibliotek. Frågan lyder: Vad ska egentligen ett bibliotek eller ett kulturhus innehålla?

– Det är en unik chans att få föra en så djup dialog med besökarna och att få skapa en plats som många känner att de har varit med och skapat, säger Elin Hilme Klint.

Läs hela artikeln här.

 

Nu kartläggs försöken att få bort böcker

Jens Zingmark jobbar på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.

Har någon utomstående agerat för att få bort böcker eller program från biblioteket? Nu finns det en tjänst där du du anmäla försök till otillbörlig påverkan.

– Vi har vetat för lite. Därför tänkte vi att vi skulle behöva följa upp det och ta reda på vad det är för program och vad för mediabestånd som orsakar det här, säger Jens Zingmark, bibliotekarie på Dawit Isaak-biblioteket.

Läs hela artikeln här.

 

Blivande bibliotekarien: ”Jag är lite av en optimist”

Emily Craig, snart färdig bibliotekarie på Södertörns högskola. Foto: Annika Clemens

Att jobba som bibliotekarie ser ut att bli något helt annat än vad Emily Craig trodde när hon sökte in till utbildningen på Södertörn för tre år sedan.

– Jag kanske är lite av en optimist, men just nu känns det bra, säger hon.

Läs hela artikeln här.

 

 

Nytt avtal i hamn efter tuffa förhandlingar – ”smått absurd upplevelse”

Wilhelm Widmark och Astrid Söderbergh Widding har suttit i förhandlingar med Elsevier i över ett år. Foto: Jann Lipka

2023 betalade svenska lärosäten 200 miljoner kronor till det vetenskapliga förlaget Elsevier. I år blir det lite billigare. Wilhelm Widmark och Astrid Söderbergh Widding förhandlade fram det nya avtalet.

– En smått absurd upplevelse, är Astrid Söderbergh Widdings beskrivning av sitt första möte med branschdominanten Elsevier för drygt tio år sedan.

Läs hela artikeln här.

 

 

Skulle bibliotekslagen krocka med en lag om anmälningsplikt?  ”Inte nödvändigtvis”

Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping.

De flesta i biblioteksvärlden varnar för en krock mellan bibliotekslagen och en eventuell lag om anmälningsplikt, men Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping, tror inte de behöver krocka. Kanske lösningen i stället handlar om att registrera besökarna i mindre utsträckning.

– Vi bör tänka efter om det är så att vi registrerar i onödan. Man kan i alla fall fundera på om vi kräver in lite för mycket uppgifter, säger Marie Sääf.

Läs hela artikeln här.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min