Samtal om bibliotekets roll i demokratin

4 dec 2024 • 2 min

Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.

I år har Simrishamns bibliotek haft ett öppenhetstema. Temaåret inleddes i februari med ett samtal om censur, yttrandefrihet och demokrati. Och i oktober arrangerades Banned Books Week Sverige med utställning av förbjudna och censurerade böcker tillsammans med Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö arrangerat.

– Vi har också haft bokcirklar med fokus på förbjudna böcker och Göran Rosenberg har varit här. Det är det som har dragit mest folk. Han pratade om supervalåret, om journalistik och om demokratin som är på nedgång runt om i världen, liksom yttrandefriheten som är hotad, säger Jakob Haväng som är bibliotekarie och den som håller i bibliotekets programverksamhet.

På onsdagen rundas årets öppenhetstema. Med i samtalet kommer det moderata kommunalrådet Jeanette Ovesson att vara, liksom professor Lisa Engström, från Lunds universitet. Även Torbjörn Nilsson, tidigare stadsbibliotekarie i Malmö, kommer att delta i debatten. Samtalet modereras av Rebecka Eriksson som tidigare jobbat på Region Skånes kulturförvaltning, med särskilt fokus på just bibliotekens demokratiska uppdrag, och nu arbetar på Malmö stadsbibliotek.

– Med panelsamtalet vill vi ta ett slags helhetsgrepp på årets tema av. Var står vi? Hur jobbar biblioteket med demokratifrågor? Hur ska vi jobba med demokratifrågor? Hur gör vi det lokalt, hur gör vi här på vårt bibliotek? Det är därför vi har bjudit in kommunalrådet så hon kan vara delaktig i debatten, förklarar Jakob Haväng.

Bland frågorna under onsdagens paneldebatt märks den om bibliotekens viktiga uppgift att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet, vad innebär det i praktiken? Och varför är det uppdraget så viktigt?
Olika demokratiaspekter står i centrum liksom hur biblioteken ska sålla bland prioriteringar och förväntningar som finns på folkbiblioteken. Debattörerna kommer också att prata om hur biblioteken ska fortsätta vara relevanta för lokalsamhällena.

På frågan om vad Jakob Haväng själv tar med sig från årets bibliotekstema säger han att demokrati och öppenhet är stora och breda begrepp som innefattar väldigt mycket.

– Det har fått mig att tänka på vad vi ska fokusera på. Vad kan vi göra konkret? Vad är realistiskt och hur kan vi jobba med de här frågorna, säger, eller snarare undrar, Jakob Haväng.

Han lägger till att det samtidigt är en balansgång. Alla ska komma till tals i ett demokratiskt samhälle, men ska alla medborgare få lufta sina åsikter, oavsett vad de säger?

– Det är ett problem, en avvägning, som vi kommer att få brottas med framöver. Är vi en gatekeeper för vad som är korrekt information eller är vi en plats för öppenhet, demokrati och allas rättigheter?

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min