Säregen författare får Aniarapriset

25 sep 2019 • < 1 min

Aniarapriset 2019 går till författaren Mirja Unge. Priset delas ut vid en ceremoni i november.

Mirja Unge. Foto: Göran Segeholm

Mirja Unge har fått flera utmärkelser redan och utses nu av Svensk biblioteksförening till årets Aniarapristagare. Hon har hyllats för säregen berättarstil.

Hennes första bok Det var ur munnarna orden kom gavs ut 1998. Sedan dess har hon bland annat gett ut romanerna Järnnätter och Motsols samt novellsamlingen Brorsan är mätt. [fakta id=”20587″]

Därefter skulle det dröja elva år till Mirja Unges nästa prosabok. I romanen Jag går och lever, som gavs ut förra året, skriver hon som många gånger tidigare om en mörk och svår ungdomstid och huvudpersonen är högstadietjejen Tove.

Aniarapriset instiftades 1974 och består av en skulptur och en prissumma på 50 000 kronor.

Priset delas ut vid en ceremoni den 7 november. Då delas även sju andra utmärkelser från Svensk biblioteksförening ut. Bland annat Bengt Hjelmqvists pris som går till Nick Johnson Jones.

Nils Holgersson-plaketten för årets bästa barn- eller ungdomsbok går till Helena Hedlund för boken Det fina med Kerstin.

Juryns motivering

Motiveringen från Svensk biblioteksförening lyder: ”För ett konsekvent och säreget författarskap där unga människors liv och erfarenheter intar huvudrollen. Med en prosa som är både obarmhärtig och medkännande skapar Mirja Unge en mörk och hård värld där de små strimmorna av ljus trots allt lyser starkt.” Juryn består av Elias Hillström, Stockholms stadsbibliotek, Camilla Carnmo, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Daniella Brummer Pind, Falkenberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min