Säregen författare får Aniarapriset

25 sep 2019 • < 1 min

Aniarapriset 2019 går till författaren Mirja Unge. Priset delas ut vid en ceremoni i november.

Mirja Unge. Foto: Göran Segeholm

Mirja Unge har fått flera utmärkelser redan och utses nu av Svensk biblioteksförening till årets Aniarapristagare. Hon har hyllats för säregen berättarstil.

Hennes första bok Det var ur munnarna orden kom gavs ut 1998. Sedan dess har hon bland annat gett ut romanerna Järnnätter och Motsols samt novellsamlingen Brorsan är mätt. [fakta id=”20587″]

Därefter skulle det dröja elva år till Mirja Unges nästa prosabok. I romanen Jag går och lever, som gavs ut förra året, skriver hon som många gånger tidigare om en mörk och svår ungdomstid och huvudpersonen är högstadietjejen Tove.

Aniarapriset instiftades 1974 och består av en skulptur och en prissumma på 50 000 kronor.

Priset delas ut vid en ceremoni den 7 november. Då delas även sju andra utmärkelser från Svensk biblioteksförening ut. Bland annat Bengt Hjelmqvists pris som går till Nick Johnson Jones.

Nils Holgersson-plaketten för årets bästa barn- eller ungdomsbok går till Helena Hedlund för boken Det fina med Kerstin.

Juryns motivering

Motiveringen från Svensk biblioteksförening lyder: ”För ett konsekvent och säreget författarskap där unga människors liv och erfarenheter intar huvudrollen. Med en prosa som är både obarmhärtig och medkännande skapar Mirja Unge en mörk och hård värld där de små strimmorna av ljus trots allt lyser starkt.” Juryn består av Elias Hillström, Stockholms stadsbibliotek, Camilla Carnmo, Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Daniella Brummer Pind, Falkenberg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min