SD-ledamot: "Förbjud sagostund med dragartister"

25 okt 2022 • 3 min

En politisk debatt har blossat upp i Kalmar inför en planerad sagostund med dragartisterna Lady Busty och Miss Shameless. "Man ska inte ha stötande och utmanande material för två- till sjuåringar."

Sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless på biblioteket har lett till politisk debatt i Kalmar. Foto: Adnan Edrees

En fullmäktigeledamot från Sverigedemokraterna i Kalmar vill förbjuda en sagostund som ska hållas på biblioteket i slutet av november. Det är samma föreställning som skulle ha hållits på Olofströms bibliotek i helgen, men som efter hot fick hållas digitalt.

Det är Drag Queen Story Hour som föddes i USA 2015 och som bland annat uppträder mycket på Malmö stadsbibliotek och på Malmfestivalen, som ska komma till Kalmars stadsbibliotek den 26 november. Redan nu har det blivit en högljudd diskussion i kommunen om Lady Busty och Miss Shameless, inte minst i kommunfullmäktige där saken har debatterats av Socialdemokraternas Maia Dahlberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Sverigedemokraternas Jonathan Sager.

Jonathan Sager, som är ledamot för SD i kommunfullmäktige, har kallat sagostunden för motbjudande och vill att den ska ställas in. I en intervju med tidningen QX säger han bland annat att normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar inte ska beröra så små barn. ”Man ska hoppa i vattenpölar och leka med pinnar. Inte tänka på sexuella läggningar och normkritik.” Han förklarar också att ett förbud skulle utformas som ett ställningstagande:

– Kommunen skulle då göra ett ställningstagande att man inte ska ha stötande och utmanande material för två- till sjuåringar. Det skulle stoppa att kommunen finansierar sådana här evenemang.

Caroline Arvill, bibliotekschef i Kalmar sedan september i år.

Kalmar styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Bibliotekschef Caroline Arvill hänvisar till Maia Dahlberg (S) och att hon bemötte den politiska kritiken i kommunfullmäktige. Maia Dahlberg vill inte att arrangemanget ställs in och konstaterade under fullmäktigemötet bland annat att ”Sverigedemokraterna vill uppenbarligen förbjuda människor att tycka och känna vad de vill, och det finns ord för det, och demokrati är inte ett sådant ord”.

Hur tänker du kring det som har hänt i Olofström?

– Jag tänker att var och en gör sin bedömning av säkerhetsläget. Det kommer vi också att göra så klart, följa säkerhetsläget med säkerhetsansvarig i vår kommun, säger Caroline Arvill.

Varför är det viktigt att den här typen av arrangemang görs på biblioteket?

– Vi jobbar med en politiskt beslutad vision och värdegrund och båda trycker på vikten av allas lika värde. Så vad vi gör är att jobba med de mål som blivit uppsatta för oss. Det finns en handlingsplan för hbtqi i kommunen, den antogs 2015. Så vi följer den. Och man vill vara en öppen och inkluderande kommun med plats för alla. Sagostunden handlar ju om att vi alla är olika och att vi alla har rätt att vara olika. Det handlar om empati och förståelse, menar Caroline Arvill.

Vad tänker du om att det blir politik av ett arrangemang på biblioteket?

– Jag tycker att Maia Dahlberg har uttryckt det väldigt bra. Vi tjänstepersoner, vi utför, med hjälp av olika aktiviteter, det som politiken har beslutat.

6 kommentarer

 1. En liten utblick kan vara på plats: Det här med dragshowartister och barn har faktiskt resulterat i en ganska infekterad konflikt i USA just nu. Inte minst tack vare ett populärt Twitterkonto (m.m.) som går under namnet ”Libs of Tiktok”, vilket startade i syfte att återpublicera olika vänsteraktivisters Tiktok-inlägg för att exponera deras i alla fall förment tokradikala åsikter. Allt mer har det där dock kommit att handla om transfrågan och dylikt, och inte minst det faktum att dragqueens plötsligt anses vara lämplig underhållning för små barn, liksom drag något det är lämpligt för barn att själva ägna sig åt. Mycket av kritiken är tveklöst överdriven, en del direkt smaklöst så, men samtidigt finns det vid det här laget gott om exempel där dessa dragqueen-framträdanden kan beslås med uppenbart sexuella inslag (få av dem förvisso från just bibliotek). Sexuella inslag som i vilket annat sammanhang som helst allmänt hade ansetts totalt olämpliga i närheten av mindre barn. Det är därtill svårt tycker jag att undgå intrycket att populariteten för denna typ av underhållning snarare handlar om en vilja att visa hur oerhört progressiv man är på just det här biblioteket eller den här skolan, än om ett genomtänkt sätt att ge barnen något. Många analytiker menar att saker som dessa starkt bidragit till att ge Republikanerna medvind inom politiken, då flertalet föräldrar faktiskt vill att skolan ska lära ut fakta och biblioteken låna ut böcker, inte att de ska vara någon slags uppfostringsanstalter eller lekstugor för stundens modeideologier.

  1. Min spontana reaktion på artikeln var: Fru Stora bröst och Fröken Skamlös? Hm…

   1. ”Min spontana reaktion på artikeln var: Fru Stora bröst och Fröken Skamlös? Hm…”

    Jag tycker iofs. att det är ganska bra att människor får möta lite skamlöshet i vardagen. Alldeles för många går omkring och skäms för saker som inte är något att skämmas för, och att påföra andra människor skam för saker som inte är något att skämmas för är något som alltför många ägnar sig åt.

    Jag tycker ju att varken bröststorlek eller kläder är något som man ska skämmas eller skammas för.

    1. Att inte behöva känna skam och att vara skamlös ät två olika saker. Att vara skamlös är negativt. Vissa människor borde känna skam för sina handlingar, men gör det inte eftersom de är skamlösa. Tänk putin och andra tyranner.
     Stora bröst- inget konstigt med det rent fysiologiskt, men varför inte ”Fröken stora ögon” eller ”Fröken platta fötter”? Vuxna kämpar för att barnens värd ska bli mindre sexualiserad och kroppsfixerad.

 2. Märks hur männen som kritiserar drag queens, transpersoner eller HBTQ personer i allmänhet ofta är dem som själva är så fixerade vid sex och vad folk har mellan benen att de inte ens överväga hur det kan vara positivt med normkritisk representation. Hade jag haft någon form av representation av HBTQ personer under min uppväxt hade det besparat mig så många år av lidande och depression över att försöka passa in som straight. Barn tänker inte på sex när de ser en person i drag, det är vuxna (oftast hetcismän) som projicerar sina äckliga tankar.

  1. Pamela: Om man vill ha ett mer tolerant samhälle kan det vara bra att börja med att själv försöka vara tolerant och empatisk i alla situationer. Att t.ex. inte utan vidare tillskriva meningsmotståndare de lägsta tänkbara motiven, utan faktiskt göra en ansträngning för att förstå deras tankevärld.

Kommentarer är avstängda.

Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min