SD-ledamot: "Förbjud sagostund med dragartister"

25 okt 2022 • 3 min

En politisk debatt har blossat upp i Kalmar inför en planerad sagostund med dragartisterna Lady Busty och Miss Shameless. "Man ska inte ha stötande och utmanande material för två- till sjuåringar."

Sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless på biblioteket har lett till politisk debatt i Kalmar. Foto: Adnan Edrees

En fullmäktigeledamot från Sverigedemokraterna i Kalmar vill förbjuda en sagostund som ska hållas på biblioteket i slutet av november. Det är samma föreställning som skulle ha hållits på Olofströms bibliotek i helgen, men som efter hot fick hållas digitalt.

Det är Drag Queen Story Hour som föddes i USA 2015 och som bland annat uppträder mycket på Malmö stadsbibliotek och på Malmfestivalen, som ska komma till Kalmars stadsbibliotek den 26 november. Redan nu har det blivit en högljudd diskussion i kommunen om Lady Busty och Miss Shameless, inte minst i kommunfullmäktige där saken har debatterats av Socialdemokraternas Maia Dahlberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Sverigedemokraternas Jonathan Sager.

Jonathan Sager, som är ledamot för SD i kommunfullmäktige, har kallat sagostunden för motbjudande och vill att den ska ställas in. I en intervju med tidningen QX säger han bland annat att normkritik, normkreativitet och sexuella läggningar inte ska beröra så små barn. ”Man ska hoppa i vattenpölar och leka med pinnar. Inte tänka på sexuella läggningar och normkritik.” Han förklarar också att ett förbud skulle utformas som ett ställningstagande:

– Kommunen skulle då göra ett ställningstagande att man inte ska ha stötande och utmanande material för två- till sjuåringar. Det skulle stoppa att kommunen finansierar sådana här evenemang.

Caroline Arvill, bibliotekschef i Kalmar sedan september i år.

Kalmar styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Bibliotekschef Caroline Arvill hänvisar till Maia Dahlberg (S) och att hon bemötte den politiska kritiken i kommunfullmäktige. Maia Dahlberg vill inte att arrangemanget ställs in och konstaterade under fullmäktigemötet bland annat att ”Sverigedemokraterna vill uppenbarligen förbjuda människor att tycka och känna vad de vill, och det finns ord för det, och demokrati är inte ett sådant ord”.

Hur tänker du kring det som har hänt i Olofström?

– Jag tänker att var och en gör sin bedömning av säkerhetsläget. Det kommer vi också att göra så klart, följa säkerhetsläget med säkerhetsansvarig i vår kommun, säger Caroline Arvill.

Varför är det viktigt att den här typen av arrangemang görs på biblioteket?

– Vi jobbar med en politiskt beslutad vision och värdegrund och båda trycker på vikten av allas lika värde. Så vad vi gör är att jobba med de mål som blivit uppsatta för oss. Det finns en handlingsplan för hbtqi i kommunen, den antogs 2015. Så vi följer den. Och man vill vara en öppen och inkluderande kommun med plats för alla. Sagostunden handlar ju om att vi alla är olika och att vi alla har rätt att vara olika. Det handlar om empati och förståelse, menar Caroline Arvill.

Vad tänker du om att det blir politik av ett arrangemang på biblioteket?

– Jag tycker att Maia Dahlberg har uttryckt det väldigt bra. Vi tjänstepersoner, vi utför, med hjälp av olika aktiviteter, det som politiken har beslutat.

6 kommentarer

 1. Märks hur männen som kritiserar drag queens, transpersoner eller HBTQ personer i allmänhet ofta är dem som själva är så fixerade vid sex och vad folk har mellan benen att de inte ens överväga hur det kan vara positivt med normkritisk representation. Hade jag haft någon form av representation av HBTQ personer under min uppväxt hade det besparat mig så många år av lidande och depression över att försöka passa in som straight. Barn tänker inte på sex när de ser en person i drag, det är vuxna (oftast hetcismän) som projicerar sina äckliga tankar.

  1. Pamela: Om man vill ha ett mer tolerant samhälle kan det vara bra att börja med att själv försöka vara tolerant och empatisk i alla situationer. Att t.ex. inte utan vidare tillskriva meningsmotståndare de lägsta tänkbara motiven, utan faktiskt göra en ansträngning för att förstå deras tankevärld.

 2. En liten utblick kan vara på plats: Det här med dragshowartister och barn har faktiskt resulterat i en ganska infekterad konflikt i USA just nu. Inte minst tack vare ett populärt Twitterkonto (m.m.) som går under namnet ”Libs of Tiktok”, vilket startade i syfte att återpublicera olika vänsteraktivisters Tiktok-inlägg för att exponera deras i alla fall förment tokradikala åsikter. Allt mer har det där dock kommit att handla om transfrågan och dylikt, och inte minst det faktum att dragqueens plötsligt anses vara lämplig underhållning för små barn, liksom drag något det är lämpligt för barn att själva ägna sig åt. Mycket av kritiken är tveklöst överdriven, en del direkt smaklöst så, men samtidigt finns det vid det här laget gott om exempel där dessa dragqueen-framträdanden kan beslås med uppenbart sexuella inslag (få av dem förvisso från just bibliotek). Sexuella inslag som i vilket annat sammanhang som helst allmänt hade ansetts totalt olämpliga i närheten av mindre barn. Det är därtill svårt tycker jag att undgå intrycket att populariteten för denna typ av underhållning snarare handlar om en vilja att visa hur oerhört progressiv man är på just det här biblioteket eller den här skolan, än om ett genomtänkt sätt att ge barnen något. Många analytiker menar att saker som dessa starkt bidragit till att ge Republikanerna medvind inom politiken, då flertalet föräldrar faktiskt vill att skolan ska lära ut fakta och biblioteken låna ut böcker, inte att de ska vara någon slags uppfostringsanstalter eller lekstugor för stundens modeideologier.

  1. Min spontana reaktion på artikeln var: Fru Stora bröst och Fröken Skamlös? Hm…

   1. ”Min spontana reaktion på artikeln var: Fru Stora bröst och Fröken Skamlös? Hm…”

    Jag tycker iofs. att det är ganska bra att människor får möta lite skamlöshet i vardagen. Alldeles för många går omkring och skäms för saker som inte är något att skämmas för, och att påföra andra människor skam för saker som inte är något att skämmas för är något som alltför många ägnar sig åt.

    Jag tycker ju att varken bröststorlek eller kläder är något som man ska skämmas eller skammas för.

    1. Att inte behöva känna skam och att vara skamlös ät två olika saker. Att vara skamlös är negativt. Vissa människor borde känna skam för sina handlingar, men gör det inte eftersom de är skamlösa. Tänk putin och andra tyranner.
     Stora bröst- inget konstigt med det rent fysiologiskt, men varför inte ”Fröken stora ögon” eller ”Fröken platta fötter”? Vuxna kämpar för att barnens värd ska bli mindre sexualiserad och kroppsfixerad.

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min