Första podden för skolbibliotekarier

29 maj 2018 • 2 min

Flödet vill vara skolbibliotekariernas bästa vän. "Många jobbar ensamma", säger Klara Önnerfält som tillsammans med Lotta Davidson-Bask driver podden.

Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask har dragit igång podden Flödet om skolbibliotek. Foto: Privat.
Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask har dragit igång podden Flödet om skolbibliotek. Foto: Privat.

Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält har varit skolbibliotekarier i Lund i snart femton år. Nu har de startat podden Flödet där de pratar om skolbibliotek och djupdyker i frågor som berör deras vardag.

– Många skolbibliotekarier jobbar ensamma och vi vill vara deras bästa vän och arbetskamrat, det här är en podd som du kan lyssna på när du pysslar i bibblan. Men vi tänker oss också att rektorer, lärare, lärarstudenter och biblioteks- och informationsvetenskapsstudenter kan ha nytta av den, säger Klara Önnerfält som är skolbibliotekarie på gymnasieskolan Spyken i Lund.

Pilotavsnittet kom i november förra året och har drygt 260 lyssningar. Sedan dess har det kommit fyra avsnitt.

– Det finns poddar om väldigt ­mycket, men ingen om skolbibliotek. Vi har jobbat som skolbibliotekarier i många år och vill fördjupa oss i frågor som återkommer i vårt jobb. Den viktigaste frågan är hur det kan komma sig att inte alla elever i Sverige har tillgång till ett skolbibliotek, säger Lotta Davidson-Bask, skolbibliotekarie vid gymnasieskolan Polhemskolan i Lund.

En fråga de diskuterat är varför det är så lätt att samarbeta med lärare när det kommer till läsfrämjande, men desto svårare när det handlar om medie- och informationskunnighet, MIK.

– I det läsfrämjande arbetet är rollerna tydliga, vi sköter förmedlingen av litteratur och lärarna arbetar med läsningen. Men lärarna missar ofta att vi också är experter på information, säger Lotta Davidson-Bask.

Klara Önnerfält håller med.

– Vi vill se mer samarbeta på det här området, säger hon.

Podden gör de på fritiden och de får använda sig av en ljudstudio på gymnasieskolan Spyken.

– Vi har fått en del hjälp från lärarna här, men i övrigt har vi testat oss fram. Vi klipper själva i ett gratisprogram och lär oss allt mer efter hand, säger Klara Önnerfält.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min