Första podden för skolbibliotekarier

29 maj 2018 • 2 min

Flödet vill vara skolbibliotekariernas bästa vän. "Många jobbar ensamma", säger Klara Önnerfält som tillsammans med Lotta Davidson-Bask driver podden.

Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask har dragit igång podden Flödet om skolbibliotek. Foto: Privat.
Klara Önnerfält och Lotta Davidson-Bask har dragit igång podden Flödet om skolbibliotek. Foto: Privat.

Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält har varit skolbibliotekarier i Lund i snart femton år. Nu har de startat podden Flödet där de pratar om skolbibliotek och djupdyker i frågor som berör deras vardag.

– Många skolbibliotekarier jobbar ensamma och vi vill vara deras bästa vän och arbetskamrat, det här är en podd som du kan lyssna på när du pysslar i bibblan. Men vi tänker oss också att rektorer, lärare, lärarstudenter och biblioteks- och informationsvetenskapsstudenter kan ha nytta av den, säger Klara Önnerfält som är skolbibliotekarie på gymnasieskolan Spyken i Lund.

Pilotavsnittet kom i november förra året och har drygt 260 lyssningar. Sedan dess har det kommit fyra avsnitt.

– Det finns poddar om väldigt ­mycket, men ingen om skolbibliotek. Vi har jobbat som skolbibliotekarier i många år och vill fördjupa oss i frågor som återkommer i vårt jobb. Den viktigaste frågan är hur det kan komma sig att inte alla elever i Sverige har tillgång till ett skolbibliotek, säger Lotta Davidson-Bask, skolbibliotekarie vid gymnasieskolan Polhemskolan i Lund.

En fråga de diskuterat är varför det är så lätt att samarbeta med lärare när det kommer till läsfrämjande, men desto svårare när det handlar om medie- och informationskunnighet, MIK.

– I det läsfrämjande arbetet är rollerna tydliga, vi sköter förmedlingen av litteratur och lärarna arbetar med läsningen. Men lärarna missar ofta att vi också är experter på information, säger Lotta Davidson-Bask.

Klara Önnerfält håller med.

– Vi vill se mer samarbeta på det här området, säger hon.

Podden gör de på fritiden och de får använda sig av en ljudstudio på gymnasieskolan Spyken.

– Vi har fått en del hjälp från lärarna här, men i övrigt har vi testat oss fram. Vi klipper själva i ett gratisprogram och lär oss allt mer efter hand, säger Klara Önnerfält.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min