KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
2 sep 2024 • < 1 min
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. ”Ambitionsnivån ser väldigt olika ut.”
Den 1 juli nästa år träder förmodligen regeringens uppgradering av skollagen i kraft vilket ska ge alla elever tillgång till ett bemannat bibliotek.
Men trots den aviserade ambitionshöjningen varierar beskrivningen av skolbibliotek i landets 290 kommunerna, att döma av deras synlighet i de kommunala biblioteksplanerna.
Enligt en ny granskning från Kungliga biblioteket är det visserligen fler kommuner nu än tidigare som lyfter fram skolbiblioteken i sina biblioteksplaner. Men när kommunerna jämförs med varandra blir slutsatsen att variationerna över landet är så stora att det inte går att tala om någon likvärdighet. Hur mycket plats skolbibliotek ges i planerna varierar, liksom beskrivningarna av verksamhetens mål och hur detta ska följas upp. I vissa planer beskrivs bemanning, i andra inte.
I undersökningen ingick alla 290 biblioteksplaner som var aktuella i april i år, samt Gotlands plan som är gemensam för kommun och region. Skolbibliotek nämndes i 97 procent av planerna. Vanligast var formuleringar som hänvisade till lagstiftning och andra regelverk.
248 biblioteksplaner innehöll beskrivningar utöver dessa hänvisningar. Omfattningen på dessa planer var i snitt 13,5 sidor, varav skolbibliotek ägnades i snitt 1,5 sidor.
– Rapporten pekar visserligen på att omkring 86 procent av landets kommuner uttrycker ambitioner för skolbiblioteksverksamheten i sina planer, men ambitionsnivån ser väldigt olika ut, säger Oskar Laurin, enhetschef på enheten för bibliotekssamverkan på KB, i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
0 kommentarer