KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek

2 sep 2024 • < 1 min

Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. ”Ambitionsnivån ser väldigt olika ut.”

Kungliga biblioteket har granskat skolbibliotekens plats och synlighet i landets biblioteksplaner. Foto: Annika Clemens

Den 1 juli nästa år träder förmodligen regeringens uppgradering av skollagen i kraft vilket ska ge alla elever tillgång till ett bemannat bibliotek.

Men trots den aviserade ambitionshöjningen varierar beskrivningen av skolbibliotek i landets 290 kommunerna, att döma av deras synlighet i de kommunala biblioteksplanerna.

Enligt en ny granskning från Kungliga biblioteket är det visserligen fler kommuner nu än tidigare som lyfter fram skolbiblioteken i sina biblioteksplaner. Men när kommunerna jämförs med varandra blir slutsatsen att variationerna över landet är så stora att det inte går att tala om någon likvärdighet. Hur mycket plats skolbibliotek ges i planerna varierar, liksom beskrivningarna av verksamhetens mål och hur detta ska följas upp. I vissa planer beskrivs bemanning, i andra inte.

I undersökningen ingick alla 290 biblioteksplaner som var aktuella i april i år, samt Gotlands plan som är gemensam för kommun och region. Skolbibliotek nämndes i 97 procent av planerna. Vanligast var formuleringar som hänvisade till lagstiftning och andra regelverk.

248 biblioteksplaner innehöll beskrivningar utöver dessa hänvisningar. Omfattningen på dessa planer var i snitt 13,5 sidor, varav skolbibliotek ägnades i snitt 1,5 sidor.

– Rapporten pekar visserligen på att omkring 86 procent av landets kommuner uttrycker ambitioner för skolbiblioteksverksamheten i sina planer, men ambitionsnivån ser väldigt olika ut, säger Oskar Laurin, enhetschef på enheten för bibliotekssamverkan på KB, i ett pressmeddelande.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min