Lokalt nätverk ska lyfta skolbiblioteksfrågor
18 jun 2021 • 2 min
En skolbibliotekarie kan ibland känna sig ensam i sin yrkesroll. Därför är det nystartade nätverket i Hälsingland särskilt värdefullt, säger initiativtagarna.

Josefine Tysklind, Anette Helgesson och Anna Strandow Öhman i digitalt möte. Till hösten hoppas de kunna mötas i verkliga livet tillsammans med hela nätverket för skolbibliotekarier i Hälsingland.
Det var i början av året, i samband med att Anna Strandow Öhman, Anette Helgesson och Josefine Tysklind fick upp ögonen för de stora variationerna på skolbiblioteken i Hälsingland, som de kom på idén att skapa ett nätverk.
– Vi kände ett behov av att ha ett nätverk där man känner att man har stöd. Och där man involverar dem som är ute i skolorna och jobbar själva, säger Anna Strandow Öhman, skolbibliotekssamordnare i Söderhamn.
Både Josefine Tysklind och Anette Helgesson jobbade till ganska nyligen på folkbibliotek där nätverk och gemensamma träffar hör till vardagen.
– Här är man mycket mer ensam. På folkbiblioteken finns ett samarbete, det fanns till och med ett nätverk för barnbibliotekarier, så varför ska det inte finnas för skolbibliotekarierna, säger Josefine Tysklind, en av två skolbibliotekssamordnare för grundskolorna i Bollnäs kommun.
När de kontaktade skolbibliotekarier i trakten var gensvaret stort. Många såg fram emot att hålla kontakt. I dag finns 18 namn från kommunerna Ovanåker, Hudiksvall, Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn och Bollnäs på listan och de möts digitalt en gång i månaden. Varje möte har olika teman och senast bjöds en rektor från en gymnasieskola med väl fungerande skolbibliotek in till mötet.
Tanken är att stötta varandra, ge tips och inspirera. Men också att lyfta skolbiblioteken generellt.
– Det finns en stor okunnighet och en viktig del för nätverket är att nå ut och informera om vad skolbiblioteken gör och vad som krävs för att vi ska kunna göra ett bra jobb, säger Anette Helgesson, även hon skolbibliotekssamordnare i Bollnäs.
I utredningen om stärkta skolbibliotek lyfts frågan om att regionbiblioteken ska ta ansvar även för skolbiblioteken, på liknande sätt som för folkbiblioteken. Det är något som saknas i dag, säger Anette Helgesson.
– Det är verkligen jätteviktigt. Både att de håller i fortbildningar och i nätverk.
Inte minst fyller nätverket en funktion för gemenskap med andra personer med samma yrke.
– Man känner sig inte ensam längre. Det finns folk som har mycket kompetens och erfarenhet och det känns bra att prata med andra som har förståelse för yrkesrollen, säger Anna Strandow Öhman.
Till hösten fortsätter nätverksträffarna och då hoppas de att för första gången kunna träffas på riktigt och inte bara digitalt.
Senaste nytt

Sluta göra skillnad på barn!
När det gäller digitala litteraturtjänster måste bibliotekarien göra skillnad på barn beroende på vilket språk de vill läsa på. Det känns inte alls bra, skriver Peter Axelsson, chef för Regionbibliotek Stockholm.
25 maj 2022 • 2 min

"Brännande" aktuella bibliotekssamtal utlovas
Bokmässan är tillbaka i sin ursprungliga form. Försvar, klimat och tillträdesförbud är några ämnen som ska diskuteras i rummet för bibliotek.
24 maj 2022 • 2 min

Fler samtal behövs om e-böcker på bibliotek
De senaste veckornas händelser verkar tyda på att lösningen på den knepiga frågan om digitala böcker på svenska folkbibliotek kan vara nära. Låt oss dock fortsätta diskutera utmaningar som bibliotekssektorn måste bemöta, skriver Maciej Liguzinski och Birgitta Wallin. Kanske kan Danmark visa oss vägen?
23 maj 2022 • 3 min

Nya ansikten i föreningens styrelse
Ny ordförande och nya styrelseledamöter valdes, men motionen om att inrätta pris till den roligaste bibliotekschefen röstades ner när Svensk biblioteksförening höll årsmöte.
20 maj 2022 • 2 min

Digitala böcker – varför så komplext?
Inga fasta högstapriser, blandade affärsmodeller och framför allt: tro inte att det finns en enda lösning som är varaktig. Det är några av slutsatserna i rapporten om digitala böcker som Regionbibliotek Stockholm presenterade på torsdagen.
19 maj 2022 • 3 min

Statistik: stor minskning av fysiska lån
Pandemin påverkade de svenska biblioteken under 2021 men ändå anordnades det fler aktiviteter än under 2020. Det visar Kungliga bibliotekets officiella statistik som samtidigt avslöjar att de fysiska besöken minskade med 27 procent jämfört med året innan.
18 maj 2022 • 2 min

Polarbibblo ger status åt minoritetsspråken
Polarbibblo är inget vanligt bibliotek. Det är en växande digital plattform för barn där de kan spela, rita, läsa och skriva – inte bara på svenska utan även på samiska språk, meänkieli och i framtiden också finska och romani chib.
17 maj 2022 • 4 min

Anrikt bibliotek får eget poparkiv
Anrika John Rylands Research Institute and Library i Manchester har fått en ny avdelning, ett arkiv tillägnat den brittiska popmusiken.
16 maj 2022 • 3 min

Bör alla barn ha eget bibliotekskort?
Den frågan utreddes av regionbiblioteket i Örebro i en av de första genomförda barnrättsprövningarna. Och svaret på frågan? Det rådde det ingen tvivel om.
13 maj 2022 • 3 min

Moment 22 med raderad Facebook-sida
Linnéuniversitetets bibliotek har haft en Facebooksida i mer än tio år. Men en dag var den borta, raderad av Facebook.
12 maj 2022 • 3 min

Avsatt chef fortsatt ansvarig för Bill Gates-miljoner
Gerald Leitner är fortsatt generalsekreterare i stiftelsen SIGL som sköter miljondonationerna från Bill och Melinda Gates. Detta trots att stiftelsen inte har fått del av de utredningar som ledde till att han fick sparken från Ifla.
11 maj 2022 • 3 min

Stockholms stadsbibliotek kan lämna Ifla
Biblioteksbladet har i flera artiklar avslöjat anklagelser om mobbning och trakasserier inom den internationella biblioteksfederationen Ifla. Nu överväger Stockholms stadsbibliotek att säga upp sitt medlemskap i organisationen.
10 maj 2022 • 3 min
0 kommentarer