Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
11 dec 2024 • 2 min
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2021/10/skolbibliotek-rabergsskolan2-768x432.jpg)
Med nya lagen om skolbibliotek behöver alla skolor ha en plan för hur skolbiblioteken ska bemannas, menar Cilla Dalén och Eric Haraldsson.
För ett par månader sedan gick Cilla Dalén i pension och har sedan dess bland annat föreläst för blivande bibliotekarier.
– De är väldigt skeptiska till att jobba på skolbibliotek. Det är inte något de har tänkt sig att göra. Det är inte heller konstigt att de har fått en negativ bild av de förutsättningar som ofta ges. Så många nu verksamma bibliotekarier berättar om hur dåliga förutsättningar de får för att göra sitt jobb, säger Cilla Dalén.
Riksdagen beslutade den 20 november att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek som i första hand ska bemannas med utbildade bibliotekarier. Det är också så att alla huvudmän runt om i landet ska ha en plan för sin biblioteksverksamhet. Cilla Dalén och Eric Haraldsson, skolbibliotekarie på Ringsbergsskolan i Växjö, välkomnar beslutet men menar att det sätter press på politiker, huvudmän och rektorer.
I en text på sajten Skola och samhälle med rubriken Så rekryterar du en skolbibliotekarie presenterar de en lista med råd om hur skolor och huvudmän ska bete sig för att lyckas rekrytera skolbibliotekarier.
Det handlar bland annat om att huvudmän bör upprätta en skolbibliotekscentral eller en central samordnare som kan hantera upphandling och support för bibliotekskatalog och andra databaser. Dessa centrala samordnare ska också ha hand om nätverk och fortbildning för bibliotekarierna ute på skolorna, centrala resurser och stöd till rektorer vid rekrytering av nya bibliotekarier.
Cilla Dalén och Eric Haraldsson skriver också:
”För att bibliotekarien ska känna att den har ett rimligt uppdrag och bli sugen på att söka tjänsten bör rektor vara bibliotekariens närmsta chef eftersom den pedagogiska verksamheten i skolbiblioteket ska prioriteras med hela skolans bästa för ögonen.”
De trycker även på att bibliotekarien ska få ordentligt med tid för inläsning av litteratur och planering tillsammans med skolans övriga pedagogiska personal och att den ska uppmuntras att nätverka och engagera sig i intern fortbildning med kollegor på andra skolor.
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2021/09/cilladalen-365x365.jpg)
– Det viktigaste nu är att både huvudmän och rektorer tar sitt ansvar som ledare och avsätter de resurser som behövs, då kommer det att bli väldigt bra. Men om inte skolbibliotekarierna har möjlighet att verkligen göra någon nytta, då blir det ingenting av det här, menar Cilla Dalén.
Själv har hon haft goda förutsättningar under alla sina yrkesverksamma år som skolbibliotekarie. Hon har jobbat på skolor med 300–400 elever och 50–80 anställda och hon har sett att hon har gjort skillnad.
– Då vet man att man hinner möta alla elever med läsfrämjande åtgärder. Jag har också haft möjlighet att delta i kollegiet med lärare och fritidspersonal, vi har kunnat stötta varandra. Det är något helt annat än de förutsättningar som finns på många andra skolor, säger Cilla Dalén och fortsätter:
– Det finns många som jobbar i skolbibliotek utan rätt utbildning. Och det är tyvärr mycket vanligt att ha en alldeles för liten tjänst i förhållande till elevantalet. Någon som utbildat sig till bibliotekarie och är taggad på att jobba med läsning och MIK, varför skulle de vilja ta ett jobb där de inte får förutsättningar att göra det på ett bra sätt? Så nu är det upp till rektorer, huvudmän och politiker, det är de som ska skapa goda förutsättningar.
1 kommentarer
Senaste nytt
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/debattkurslitt-768x432.jpg)
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/gubbangens-bibliotek-2-768x432.jpg)
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/johan-sjoberg-365x205.jpg)
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2021/06/karin_gronvall_4-365x205.jpg)
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/broby-1-1-365x205.jpg)
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/ann-catrine-eriksson-fotograf-susanne-kronholm-365x205.jpg)
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/kolncontainern-365x205.jpg)
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/karin-agren-2-365x205.jpg)
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/malibu-365x205.jpg)
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/bedragarebibliotek-365x205.jpg)
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/dk-lex-365x205.jpg)
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
![](https://biblioteksbladet.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2025/01/neuding-365x205.jpg)
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Jag vill slå ett slag för lärarbibliotekarier. Har själv jobbat som skolbibliotekarie och lärare i över 30 år.
Det är en sådan fördel att känna till styrdokumenten och läroplanen. Din pedagogiska bakgrund är värdefull. Du har naturligt ett nära samarbete med kollegorna på skolan. Du omger dig med elever dagligen och fångar upp både lärarnas och elevernas intressen och önskemål.
Att vara lärarbibliotekarie är ett så stimulerande och roligt arbete.
Lärarbibliotekarier kommer att behövas!