Skolbibliotekarie i Tensta tar emot pris från Svenska Akademien
15 jun 2022 • 2 min
Cilla Dalén får Svenska Akademiens bibliotekariepris 2022. Hon arbetar på Enbacksskolan i Tensta och får priset för sitt ”engagerade arbete kring litteratur och läsning och sin förmåga att inspirera och sprida kunskap till såväl elever som kollegor”.
Priset som inrättades av Svenska Akademien 2005 är på 50 000 kronor och dessutom går 30 000 kronor till årets pristagares skola i Tensta. De senaste åren har Cilla Dalén fått tre stora bibliotekspris, Greta Renborgs pris, Ingvar Lundbergpriset och nu Svenska Akademiens bibliotekariepris.
– Jag har en bra budget för skolbiblioteket så jag känner inget behov av att köpa böcker. Däremot vill jag hitta på något kul för eleverna. Så nu har jag bokat berättarföreställningar av olika slag, och författarbesök, säger Cilla Dalén.
På frågan vad hon tycker är allra viktigast med sitt uppdrag svarar hon att en skolbibliotekarie främst jobbar med två saker. Det handlar om läsning och litteratur och medie- och informationskunnighet.
– För mig hänger de två delarna rätt mycket ihop och jag integrerar dem ofta. I Tensta där jag jobbar är språket, läsningen och läsförståelsen knäckfrågan för våra elever. Eleverna på vår skola har goda resultat men det som är svårt för dem är läsförståelsen som lärarna jobbar med och jag samverkar med dem, säger Cilla Dalén och fortsätter:
– Lässtimulansen är viktig för mig, att locka och peppa eleverna så att de också läser mycket på sin fritid.
Cilla Dalén konstaterar att hennes roll är att hålla läsningen levande på skolan. Hon arbetar med eleverna, men bidrar också till att lyfta läsningen och litteraturen bland lärarna och fritidspersonalen.
– Att jag finns här som bibliotekarie bidrar till att det går lättare för de lärare som redan är intresserade och har fullt fokus. Och kanske får de andra lite mer läsfokus för att det finns en bibliotekarie på skolan som servar, tjatar och hjälper till. Som bibliotekarie ger jag större likvärdighet för eleverna angående lässtimulansen, jag garanterar en hyfsad lägstanivå.
Hon är också flitig i sociala medier och har bloggat om sitt arbete i elva år. Apropå priser och nomineringar uppmanar hon chefer och kollegor att hålla ögonen öppna och nominera och lyfta fram bra verksamheter och bibliotekarier. När hon fick pris av Natur & Kultur var det ett pris där bibliotekarier inte tidigare lyfts fram och hon menar att det är bra att kåren syns även utanför de vanliga sammanhangen.
Tidigare i år kom Cilla Daléns bok Världens bästa böcker: läsglädje med ALMA – Astrid Lindgren Memorial Award. På Hjulsta grundskola där Cilla arbetade tidigare drev hon ett läsfrämjande projekt kring just ALMA-priset i sex år (projektet har fortsatt även efter att hon slutade).
– När man har varit med om ett sånt arbete som blev riktigt bra, då är det klart att man vill sprida det och få andra att förstå storheten i det där. Det speciella med arbetet runt ALMA-priset var att vi vuxna och eleverna tillsammans utvecklade ett stort läsmod, säger Cilla Dalén.
De vuxna vågade kasta sig över konstiga och okända böcker och utforskade dem tillsammans med eleverna, istället för att bara läsa litteratur med färdiga lärarhandledningar och tydliga agendor.
– En väldigt bra grej var också att våra elever själva agerade läsfrämjare, det gav så mycket, poängterar Cilla Dalén.
1 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Stort grattis Cilla!
Vi gick tillsammans på BHS men i olika grupper, så roligt att få läsa detta!
MVH Karin Ivarsson, bibliotekarie i Forserum.