Skyddsstoppet hävs i Göteborg

25 nov 2020 • < 1 min

Biblioteken i Göteborg öppnar igen efter att ha varit stängda i två dagar. ”Jag hade gärna sett att det varit stängt i ett par dagar till så att alla skyddsåtgärder kommit plats”, säger huvudskyddsombudet Eva Halleröd.

På tisdagsmorgonen infördes skyddstopp på alla bibliotek och bokbussar i Göteborg.

– Det här är en dödlig pandemi. Jag tycker att vi bör stänga biblioteken temporärt nu, sa Eva Halleröd, huvudskyddsombud och ordförande för Visions klubb inom kulturförvaltningen, till Biblioteksbladet.

Sedan dess har samtal förts mellan fackliga företrädare och arbetsgivaren. Sent på onsdagseftermiddagen slöts en överenskommelse som innebär att Eva Halleröd drar tillbaka skyddsstoppet och att biblioteken kan öppna för besökare imorgon, torsdag.

– Vi hade kanske velat vänta några dagar till för att få alla säkerhetsåtgärder på plats. Men i samråd med arbetsgivaren har vi kommit fram till att processen redan är rejält påbörjad, att vi inte behöver invänta skyddsåtgärderna och därför kan dra tillbaka skyddsstoppet, säger Eva Halleröd.

Överenskommelsen bygger bland annat på att avspärrningar snabbt ska sättas upp vid bibliotekens lånediskar och att befintliga plexiglas vid diskarna ska kompletteras för att höja skyddsnivån.

Eva Halleröd utesluter dock inte att nya åtgärder kan bli aktuella om förändringarna inte genomförs tillräckligt snabbt.

– Vi har haft en dialog med Arbetsmiljöverket om hur vi ska hantera det här. Om inte åtgärderna kommer på plats, då har jag möjlighet att fortsätta agera utifrån arbetsmiljölagen, säger hon.

Anette Eliasson, sektorschef med ansvar för biblioteken i Göteborg, är glad över att skyddsstoppet hävs och att verksamheterna kan öppna igen.

– Vi märker ett enormt behov av att hålla biblioteken öppna. Besöken har minskat och samtidigt har utlånen ökat under pandemin. Vi vet att många användare har hamnat i kläm när biblioteken hållit stängt på grund av skyddsombudsstoppet, säger hon.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min