Skyddsstoppet hävs i Göteborg

25 nov 2020 • < 1 min

Biblioteken i Göteborg öppnar igen efter att ha varit stängda i två dagar. ”Jag hade gärna sett att det varit stängt i ett par dagar till så att alla skyddsåtgärder kommit plats”, säger huvudskyddsombudet Eva Halleröd.

På tisdagsmorgonen infördes skyddstopp på alla bibliotek och bokbussar i Göteborg.

– Det här är en dödlig pandemi. Jag tycker att vi bör stänga biblioteken temporärt nu, sa Eva Halleröd, huvudskyddsombud och ordförande för Visions klubb inom kulturförvaltningen, till Biblioteksbladet.

Sedan dess har samtal förts mellan fackliga företrädare och arbetsgivaren. Sent på onsdagseftermiddagen slöts en överenskommelse som innebär att Eva Halleröd drar tillbaka skyddsstoppet och att biblioteken kan öppna för besökare imorgon, torsdag.

– Vi hade kanske velat vänta några dagar till för att få alla säkerhetsåtgärder på plats. Men i samråd med arbetsgivaren har vi kommit fram till att processen redan är rejält påbörjad, att vi inte behöver invänta skyddsåtgärderna och därför kan dra tillbaka skyddsstoppet, säger Eva Halleröd.

Överenskommelsen bygger bland annat på att avspärrningar snabbt ska sättas upp vid bibliotekens lånediskar och att befintliga plexiglas vid diskarna ska kompletteras för att höja skyddsnivån.

Eva Halleröd utesluter dock inte att nya åtgärder kan bli aktuella om förändringarna inte genomförs tillräckligt snabbt.

– Vi har haft en dialog med Arbetsmiljöverket om hur vi ska hantera det här. Om inte åtgärderna kommer på plats, då har jag möjlighet att fortsätta agera utifrån arbetsmiljölagen, säger hon.

Anette Eliasson, sektorschef med ansvar för biblioteken i Göteborg, är glad över att skyddsstoppet hävs och att verksamheterna kan öppna igen.

– Vi märker ett enormt behov av att hålla biblioteken öppna. Besöken har minskat och samtidigt har utlånen ökat under pandemin. Vi vet att många användare har hamnat i kläm när biblioteken hållit stängt på grund av skyddsombudsstoppet, säger hon.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till bbl@a4.se.


Senaste nytt

Nyheter

Beskedet som Bibliotekssverige väntar på

Förvaltningsrätten i Växjö ska pröva om det var lagligt när Sölvesborgs kommun stängde sina bibliotek. Sedan överklagandet lämnades in har de allra flesta kommuner i landet fattat samma beslut. Vad säger egentligen lagen om det?

14 jan 2021 • 4 min

Nyheter

“Man bör dra ner på verksamhet”

Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Sedan – efter att de flesta stängt – ändrade myndigheterna sina råd. Betyder det att biblioteken nu kan öppna igen? "Inget jag kan uttala mig om", sa Anders Tegnell vid tisdagens pressträff där han samtidigt framhöll att så många som möjligt bör jobba hemifrån.

5 jan 2021 • 2 min

Nyheter

Krav: digitalisera nu 

Dags att satsa på digitalisering av kulturarvet. Det skriver riksbibliotekarie Karin Grönvall och cheferna för fyra andra kulturarvsinstitutioner i en debattartikel i måndagens Dagens Nyheter.

3 jan 2021 • < 1 min