Storfors inför en tuff tid – "väldigt lite resurser"
10 feb 2023 • 2 min
Storfors är en av de många små kommuner där 2023 blir tufft för biblioteket. "Vår budget har varken höjts eller indexreglerats", säger bibliotekschefen Michael Nordeman.

Utan Kulturrådets litteraturstöd hade Storfors bibliotek helt saknat bredd på facklitteratur för vuxna, berättar Michael Nordeman.
Storfors i östra Värmland har nästan 4 000 invånare. I själva tätorten bor det runt 2 000 invånare. Kommunens budget är så knapp att samarbetet med Bibliotek Värmland är det som på många sätt räddar verksamheten.
16 kommuner ingår i det regionala bibliotekssamarbetet kring medieutbud, idéer och tankar vad gäller programverksamhet, webben, bibliotekssystem och katalogisering.
– Utan det skulle vi inte kunna ha webbsida eller en fullt fungerande katalog. Men det handlar också om att kunna leva upp till bibliotekslagen, till exempel att kunna ha ett utbud för minoritetsspråken och att erbjuda storstilsböcker, säger Michael Nordeman.
Skolan håller väldigt hög kvalitet i Storfors men man glömmer lite det här med att biblioteken är en mycket användbar resurs i arbetet med läsfrämjande och läsförståelse.
– Samtidigt är det så att begränsningarna gör oss mer uppfinningsrika och kanske bättre på att använda de resurser som finns. Men ändå, jag önskar ibland att vi själva kunde bidra mer till Bibliotek Värmland, vi kan ju inte bara suga kraft ur det samarbetet, poängterar Michael Nordeman.
Han lägger till att det är väldigt roligt att vara bibliotekschef i Storfors kommun, att det verkligen finns en vilja och en positiv anda framåt. Dessutom är det inte bara hans verksamhet som drabbas i kommunen.

– Det är svårt för en liten kommun. Vi ska göra allt som alla andra kommuner ska göra, men vi har väldigt lite resurser till det som ska utföras. Men en sak som jag skulle vilja vara tydlig med är att även om kommunen gör sitt allra bästa så finns det en tendens i kommuner i stort att glömma när man får pengar för folkhälsa och andra liknande insatser, att kultur är också folkhälsa, säger Michael Nordeman.
De anställda på folkbiblioteket i Storfors kommun motsvarar 2,35 tjänster. Förutom den dagliga verksamheten ska de också, på egen hand eller i samarbete med föreningar, studieförbund och andra, hålla i programverksamheten, seniorsurfande, bokcirklar och sagostunder.
Folkbiblioteket i Storfors säljer i dagsläget en tjänst på 40 procent till skolbiblioteket.
– Det har varit tal om att dra in den tjänsten och det skulle indirekt innebära att vi kanske inte kan erbjuda vår barnbibliotekarie en heltidstjänst. Det skulle vara katastrofalt. Med små resurser i en liten kommun går det inte att locka hit en bibliotekarie på en dryg halvtidstjänst. Skolan håller väldigt hög kvalitet i Storfors men man glömmer lite det här med att biblioteken är en mycket användbar resurs i arbetet med läsfrämjande och läsförståelse, menar Michael Nordeman.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer