Svensk biblioteksförening på toppmöte om litteratur

3 mar 2022 • < 1 min

Karin Linder deltar på fredag i Bokmässans litteraturpolitiska toppmöte i Göteborg.

Ett hundratal beslutsfattare och branschföreträdare deltar när Bokmässan arrangerar litteraturpolitiskt toppmöte. Bland de 27 personer som ska samtala finns Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Bland övriga deltagare finns riksdags- och kommunpolitiker samt företrädare för förlagsbranschen, författare och forskare.

I ett av samtalen lyfter litteraturens branschorganisationer sina viktigaste frågor. Här deltar Karin Linder tillsammans med Grethe Rottböll, Sveriges Författarförbund, Maria Hamrefors, Svenska Bokhandlareföreningen och Jesper Monthan från Svenska Förläggareföreningen.

Andra samtal kommer att handla om litteraturpolitik och i vilken mån Sverige har en sådan och hur den i så fall ser ut.

Samtal kommer också att föras om litteraturstaden Göteborg. Staden är den första i Sverige att utses till litteraturstad inom Unescos globala nätverk för kreativa städer.

Toppmötet hålls på fredag förmiddag och på Svenska mässan i Göteborg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min