Svensk biblioteksförening på toppmöte om litteratur

3 mar 2022 • < 1 min

Karin Linder deltar på fredag i Bokmässans litteraturpolitiska toppmöte i Göteborg.

Ett hundratal beslutsfattare och branschföreträdare deltar när Bokmässan arrangerar litteraturpolitiskt toppmöte. Bland de 27 personer som ska samtala finns Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Bland övriga deltagare finns riksdags- och kommunpolitiker samt företrädare för förlagsbranschen, författare och forskare.

I ett av samtalen lyfter litteraturens branschorganisationer sina viktigaste frågor. Här deltar Karin Linder tillsammans med Grethe Rottböll, Sveriges Författarförbund, Maria Hamrefors, Svenska Bokhandlareföreningen och Jesper Monthan från Svenska Förläggareföreningen.

Andra samtal kommer att handla om litteraturpolitik och i vilken mån Sverige har en sådan och hur den i så fall ser ut.

Samtal kommer också att föras om litteraturstaden Göteborg. Staden är den första i Sverige att utses till litteraturstad inom Unescos globala nätverk för kreativa städer.

Toppmötet hålls på fredag förmiddag och på Svenska mässan i Göteborg.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min