”Vi var stolta när föreningen tog ställning”
20 feb 2017 • 2 min
Svensk biblioteksförening bör inte delta i Bokmässan 2017 tillsammans med aktörer som bidrar till en otrygg tillvaro för dem som slåss för demokrati och mänskliga rättigheter. Det skriver sexton biblioteksmedarbetare i ett brev till biblioteksföreningens styrelse efter kravet i måndags från tretton bibliotekschefer om att skippa bojkotten.
Med anledning av Svensk Biblioteksförenings eventuella medverkan vid Bokmässan 2017
Under parollen ”En nazifri Bokmässa 2017” undertecknade 103 författare, publicister och förläggare i september 2016 en protest mot Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Det var med stolthet vi medlemmar kunde läsa om att även Svensk biblioteksförening, via ordförande Calle Nathanson, sällade sig till kritiken. När nu föreningen börjar vackla i sitt tidigare beslut att ”bok- och biblioteksmässan måste ställa krav på att deltagande organisationer ställer sig bakom grundläggande värderingar om alla människors lika värde” känner vi oss inte längre lika stolta.
Ett antal bibliotekschefer har opponerat sig mot att föreningen skulle välja bort mässan då ”en bojkott skulle få stor betydelse för föreningens trovärdighet”. Vi tror tvärtom att en helomvändning från föreningens första rakryggade uttalande är det som verkligen skulle komma att skada vår trovärdighet. Att avstå från att delta i samma evenemang som en aktör som bland annat givit röst åt förintelseförnekare är inte att bojkotta, det är att fortsätta att arbeta för de demokratiska värden som biblioteken alltid gjort. Ett arbete som inte är beroende av ett specifikt antal dagar i Göteborg utan som är ständigt pågående överallt i hela landet.
Att Biblioteksföreningen inte deltar i ett kommersiellt arrangemang betyder inte att vi ger upp vårt uppdrag kring demokrati och yttrandefrihet. På samma sätt innebär inte det faktum att en privat aktör väljer att inte bereda utrymme till exakt alla som vill ha plats att de censurerar någon. Att däremot stå sida vid sida med dem som bidrar till en otrygg tillvaro för de som varje dag kämpar för just de frågor föreningen säger sig företräda är att indirekt ge dem legitimitet.
Om biblioteksföreningen ska finnas representerad på Bokmässan måste de medverkande parterna, alltså de som hyr monterplats, kunna stå för grundläggande värderingar som innefattar de mänskliga rättigheterna. Nya Tider har kopplingar till organisationer som definitivt inte står upp för dessa värden. Yttrandefriheten är ett grundfundament för demokratin och är inget vi kan ta för givet, något som är än mer aktuellt i våra dagar. Men yttrandefriheten är en komplex sak i praktiken och innebär alltid ett ansvar gentemot andra och för det som yttrats. Den innebär också att kritik alltid får riktas mot vad som sägs. Yttrandefrihet är inte att alla, jämt och överallt kan säga precis vad som helst.
Vi som undertecknar denna skrivelse vill framföra att det är rätt av föreningen att sätta press på Bok & bibliotek. Om Bokmässan i fortsättningen kommer att låta nazister och fascister hyra monterplats är vår uppmaning till Svensk biblioteksförenings styrelse att inte medverka på en sådan arena.
Anna-Stina Takala, Bibliotek Botkyrka
Cecilia Gustavsson, Mora bibliotek
Eva-Maria Häusner, styrelseledamot i regionföreningen Stockholm Uppsala Gotland
Henrik Bylund, bibliotekschef i Upplands-Väsby
Ingela Wahlgren, Universitetsbiblioteket i Lund
Maria Långh, Studiecentrum vid Lunds tekniska högskola
Marie Johansen, enhetschef för biblioteken i Hallunda, Fittja och Alby
Nicolette Karst, Medicinska fakultetens bibliotek, Lunds universitet
Peter Björkman, Hallunda bibliotek (och årets Bengt Hjelmqvist-pristagare)
Petter Herbertsson, Malmö stadsbibliotek
Sonja Viklund, bibliotekschef i Mora
Tiffany Bovin, bibliotekschef i Österåker
Victoria Lagerkvist, Länsbiblioteket Sörmland
Yvonne Haag, Mora bibliotek
Åsa Forsberg, Lunds universitetsbibliotek
Brevet är något redigerat för publicering.
Läs mer:
Debatten fortsätter: Sätt press på bokmässan
Toppchefer vill stoppa bojkott av bokmässan
Folkbibliotekschefernas brev till styrelsen för Svensk biblioteksförening
2 kommentarer
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
Hej!
Det är väldigt trist att se hur ni alla helt utan grund tillskriver min arbetsplats en massa ideologiska lyten som inte stämmer. Nya Tider är en demokratisk och partipolitiskt obunden nyhetstidning på papper, som uppbär presstödsnivå 4 och som består av idel drivna stilister utan minsta anknytning till politiska partier eller organisationer.
Visst, vi skriver om och tar upp känsliga ämnen som inte är bekväma för den som sitter i värmen innanför åsiktskorridoren, men det gör inte tidningen till varken det ena eller det andra. Den av er som hittar något enda som är nazistiskt eller fascistiskt redaktionellt material i Nya Tider är välkommen att visa det för mig, så lovar jag att säga upp mig från min tjänst direkt. I övrigt hoppas jag att ni tar ert förnuft till fånga, slutar demonisera allt som inte passar in i er världsbild samt börjar ägna er åt samtal och kommunikation. Det hade varit en ynnest att få se era fördomar komma på skam vid ett besök i vår monter.
Bifogar en debattartikel jag hade med på SVT Opinion förra året. Fortfarande aktuell:
http://www.svt.se/opinion/perra-winberg-om-nya-tider
Varmt välkomna i september!
Perra Winberg – skribent, Nya Tider
Jag anser att Biblioteksbladet gjorde fel som tryckte artikeln. Den borde inte ha tryckts då ” Yttrandefrihet är inte att alla, jämt och överallt kan säga precis vad som helst.” Som kommentaren ovan visar, innebär artikeln att folk blir kränkta och ledsna.