Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
6 sep 2024 • 2 min
På söndag kväll, mellan klockan sju och åtta, infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterrez har varnat för en global utbildningskris.
Lästimmen infaller under FN:s läskunnighetsdag, den 8 september, och införs för att öka läslusten och understryka vikten av läsförståelse. Satsningen startade i Finland 2019 då Barn- och ungdomsstiftelsen införde en timme för läsning. I Sverige är det den ideella föreningen Läsrörelsen som driver satsningen.
– Read Hour är en symbolisk timme för att stimulera lusten till läsandet. Och vikten av att läsa – med ögon, öron och fingrar, säger Elisabet Reslegård, ordförande i Läsrörelsen i ett pressmeddelande.
I år, eftersom läskunnighetsdagen infaller på en söndag, blir det dessutom en läsande helg med start på fredag och final på söndag kväll. Satsningen innefattar läsning i hemmen, på bibliotek, på arbetsplatser och på oväntade platser.
Satsningen görs med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien, Lärarstiftelsen och Svensk biblioteksförening. Därtill har en rad personer ställt upp som läsande förebilder. Läsandet behövs i vardagen, skriver företrädare för de fyra organisationerna i en debattartikel i Altinget och uppmanar vuxna att läsa så att barn och unga ser det, för att sprida intresset och förmedla lusten.
En av de läsande förebilderna är Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN:
– Rätten till utbildning är fastslagen i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Samtidigt finns det fortfarande 258 miljoner barn och ungdomar i världen som inte ges möjlighet att gå i skolan alls eller inte avslutar sin utbildning. Under coronapandemin har läget förvärrats på grund av skolnedstängningar, något som drabbat 1,6 miljarder skolelever och studenter i framför allt de fattiga delarna av världen. I januari talade FN:s generalsekreterare António Guterres om en global utbildningskris. Detta är bakgrunden till varför det är av största vikt att uppmärksamma FN:s läskunnighetsdag den 8 september.
Bland övriga läsande förebilder finns skolbibliotekarien Elisabet Niskakari, rapartisten Gift Blessin, komikern Melody Farshin, psykiatern Anders Hansen, författaren Jens Lapidus, Nicolas Lunabba, verkasmhetsledare för Hela Malmö och många fler.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer