Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
26 jun 2020 • 2 min
När biblioteken i USA stängde under pandemin öppnade det digitala biblioteket Internet Archive tillfälligt för utlåning för alla. Men efter att ha blivit stämt av fyra kommersiella förlag tvingades biblioteket stänga tidigare än planerat.
Idén kom när pandemin var ett faktum och det stod klart att biblioteken skulle stängas. ”National Emergency Library” lanserades med en tillfällig samling av digitala böcker som skulle stötta i undervisning på distans, forskning och allmän intellektuell stimulans när universitet, skolor och bibliotek stängde.
Låntagare kunde tillfälligt låna böcker utan de speciella väntelistor som studenter vanligtvis måste skriva upp sig på. Det tillfälliga biblioteket gjorde böcker från flera universitetsbibliotek som Internet Archive har digitaliserat tillgängliga för studenter och andra som inte kunde komma åt de fysiska biblioteken under nedstängningen.
”National Emergency Library” lanserades den 24 mars och skulle ha pågått till den 30 juni. Men kommersiella förlag var inte roade och valde att stämma Internet Archive. Det gjorde att det tillfälliga biblioteket fick stänga två veckor tidigare.
Men stämningen gällde inte bara den tillfälliga satsningen. Internet Archive menar att den även attackerar själva idén om ett digitalt bibliotek. I ett tidigare skede fick initiativet kritik från akademiska förlag som senare ändrade sig och bestämde sig för att samarbeta med Internet Archive.
”Vi hoppas att ett liknande samarbete kan bli aktuellt i det här fallet” skriver Internet Archive som hoppas att förlagen drar tillbaka stämningen och sina krav på ersättning.
Sedan det tillfälliga biblioteket stängde är det möjligt att låna böcker, men för en låntagare i taget och med så kallad kontrollerad digital utlåning.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
1 kommentarer