Tio förslag för att lyfta biblioteken
27 nov 2020 • 2 min
Sveriges författarförbund avslutar sin kampanj för bibliotekens betydelse med en rapport med tio förslag som ska bidra till att lyfta biblioteken. ”Vi oroar oss för nedskärningar”, säger förbundsordförande Grethe Rottböll.

Bibliotekens betydelse ökar, slår Sveriges författarförbund fast. Därför behövs växande resurser. I stället för att utvecklas oroar sig förbundet för att bibliotek på många håll läggs ner eller måste klara sig på en krympande budget.
– Vi oroar oss för vad som händer med nationella biblioteksstrategin, tar man den på fullt allvar? Och vi oroar oss för nedskärningar i kommuner och regioner, säger Grethe Rottböll.
Författarförbundets bibliotekskampanj inleddes 2019 med målet att ”stoppa biblioteksdöden” och i våras inleddes kampanjen ”Rusta biblioteken”. Den avslutas nu med rapporten Rusta biblioteken som bland annat beskriver nuläget för de svenska biblioteken samt innehåller tio punkter med förslag på vad som behöver göras.
Författarförbundets 10 förslag
- Öka tillgången till information och litteratur. Det ska vara lätt att träffa bibliotekarier både inne i biblioteket och utanför.
- Utveckla samverkan och samarbete med närliggande institutioner. Biblioteken ska vara den självklara mittpunkten i det lokala civilsamhället.
- Utveckla litterär programsamverkan för att förtydliga folkbibliotekens demokratiska ansvar.
- Inrätta lokala läsråd.
- Reducera inte samlingarna, köp in ny och aktuell litteratur!
- Utveckla och fördjupa den mångspråkiga verksamheten och arbetet med minoritetsspråken.
- Utveckla bibliotekspersonalens digitala kompetens. Att arbeta på bibliotek innebär att vara demokratiarbetare!
- Förtydliga vad skolbibliotek är och ska vara i skollagen. Alla elever ska ha rätt till bemannade skolbibliotek.
- Inrätta en tjänst som litterär chef vid folkbiblioteken.
- Inrätta ett nationellt museum för litteratur, bibliotek och läsning i stadsbiblioteket vid Odenplan i Stockholm, samtidigt som ett nytt, bättre huvudbibliotek byggs.
Här finns förslag på allt från lokala läsråd till litterära chefer på folkbiblioteken. Biblioteken ska vara den självklara mittpunkten i det lokala civilsamhället, slår Författarförbundet fast.
Många helt enkelt inte känner till vilken betydelse biblioteken har, enligt förbundet. Därför har det behövts en kampanj.
– Det kan vara självklart för oss, men vi har märkt att många inte ens förknippar bibliotek med demokratifrågan. Jag tror inte ens politiker har tänkt över hur viktiga biblioteken är. Hur är det annars möjligt att de har tillåtit den här nedmonteringen? Och hur är det möjligt att de tillåter att öppettiderna minskar?
Och när bibliotek har tvingats stänga för besökare under pandemin är det något som bör uppmärksammas, enligt Grethe Rottböll.
– Det är ingen anklagelse mot dem som arbetar på bibliotek, men det är oerhört viktigt att vi lyfter vad det betyder när de stänger. Det bästa vore att hitta ett sätt som gör att biblioteken ändå kan ha öppet i någon mån.
Kampanjen är inte helt avklarad än, utan kommer att avslutas med ett samtal med kulturminister Amanda Lind (MP) ett par veckor före jul.
– Vi vill lägga fram rapporten ordentligt. Det ska bli intressant.
Har du några förhoppningar?
– Ja, jag vill tro att hon kommer vara med och se till att nationella biblioteksstrategin i någon mån genomförs.
Hela rapporten finns här: Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget
1 kommentarer
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
Lite intressant att Författarförbundet inte har ett förslag som tar upp frågan om en utökad biblioteksersättning. Den skulle i så fall utökas med ersättning för högläsning på bibliotek och bibliotekens rätt att använda citat ur texter vid t ex marknadsföring.