Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
27 nov 2020 • 2 min
Sveriges författarförbund avslutar sin kampanj för bibliotekens betydelse med en rapport med tio förslag som ska bidra till att lyfta biblioteken. ”Vi oroar oss för nedskärningar”, säger förbundsordförande Grethe Rottböll.
Bibliotekens betydelse ökar, slår Sveriges författarförbund fast. Därför behövs växande resurser. I stället för att utvecklas oroar sig förbundet för att bibliotek på många håll läggs ner eller måste klara sig på en krympande budget.
– Vi oroar oss för vad som händer med nationella biblioteksstrategin, tar man den på fullt allvar? Och vi oroar oss för nedskärningar i kommuner och regioner, säger Grethe Rottböll.
Författarförbundets bibliotekskampanj inleddes 2019 med målet att ”stoppa biblioteksdöden” och i våras inleddes kampanjen ”Rusta biblioteken”. Den avslutas nu med rapporten Rusta biblioteken som bland annat beskriver nuläget för de svenska biblioteken samt innehåller tio punkter med förslag på vad som behöver göras.
Här finns förslag på allt från lokala läsråd till litterära chefer på folkbiblioteken. Biblioteken ska vara den självklara mittpunkten i det lokala civilsamhället, slår Författarförbundet fast.
Många helt enkelt inte känner till vilken betydelse biblioteken har, enligt förbundet. Därför har det behövts en kampanj.
– Det kan vara självklart för oss, men vi har märkt att många inte ens förknippar bibliotek med demokratifrågan. Jag tror inte ens politiker har tänkt över hur viktiga biblioteken är. Hur är det annars möjligt att de har tillåtit den här nedmonteringen? Och hur är det möjligt att de tillåter att öppettiderna minskar?
Och när bibliotek har tvingats stänga för besökare under pandemin är det något som bör uppmärksammas, enligt Grethe Rottböll.
– Det är ingen anklagelse mot dem som arbetar på bibliotek, men det är oerhört viktigt att vi lyfter vad det betyder när de stänger. Det bästa vore att hitta ett sätt som gör att biblioteken ändå kan ha öppet i någon mån.
Kampanjen är inte helt avklarad än, utan kommer att avslutas med ett samtal med kulturminister Amanda Lind (MP) ett par veckor före jul.
– Vi vill lägga fram rapporten ordentligt. Det ska bli intressant.
Har du några förhoppningar?
– Ja, jag vill tro att hon kommer vara med och se till att nationella biblioteksstrategin i någon mån genomförs.
Hela rapporten finns här: Rusta biblioteken för det demokratiska uppdraget
1 kommentarer
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
Lite intressant att Författarförbundet inte har ett förslag som tar upp frågan om en utökad biblioteksersättning. Den skulle i så fall utökas med ersättning för högläsning på bibliotek och bibliotekens rätt att använda citat ur texter vid t ex marknadsföring.