Fler får jobb

30 jan 2013 • < 1 min

Fler nyutexaminerade bibliotekarier från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås får jobb jämfört med förra året och dessutom får de anställning...

Fler nyutexaminerade bibliotekarier från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås får jobb jämfört med förra året och dessutom får de anställning snabbare. Det visar en nygjord undersökning bland studenter som slutade för ett år sedan.Undersökningen har genomförts för andra året i rad. Det har skett via telefonintervjuer med studenter som gick bibliotekarieprogrammet 2008-2011.

År 2011 hade 80,5 procent fått jobb jämfört med 66 procent år 2010. Och antalet som fått en anställning inom sex månader har också ökat: År 2010 var det 48,8 procent och år 2011 var det 55 procent.

En ökning som sticker ut gäller antalet anställda vid skolbibliotek; från 6,5 till 31,2 procent på ett enda år. Det kan hänga samman med att skollagen förändrades för ett år sedan. Att fler anställs kan ha ett samband med lagändringen.

Undersökningen visar också att det är betydligt fler män som studerar till bibliotekarie numera. År 2011 utgjorde de 36 procent av studenterna.

Svarsfrekvensen på undersökningen var hög, 82 procent.

 Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min