Fler får jobb

30 jan 2013 • < 1 min

Fler nyutexaminerade bibliotekarier från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås får jobb jämfört med förra året och dessutom får de anställning...

Fler nyutexaminerade bibliotekarier från Bibliotekshögskolan vid Högskolan i Borås får jobb jämfört med förra året och dessutom får de anställning snabbare. Det visar en nygjord undersökning bland studenter som slutade för ett år sedan.Undersökningen har genomförts för andra året i rad. Det har skett via telefonintervjuer med studenter som gick bibliotekarieprogrammet 2008-2011.

År 2011 hade 80,5 procent fått jobb jämfört med 66 procent år 2010. Och antalet som fått en anställning inom sex månader har också ökat: År 2010 var det 48,8 procent och år 2011 var det 55 procent.

En ökning som sticker ut gäller antalet anställda vid skolbibliotek; från 6,5 till 31,2 procent på ett enda år. Det kan hänga samman med att skollagen förändrades för ett år sedan. Att fler anställs kan ha ett samband med lagändringen.

Undersökningen visar också att det är betydligt fler män som studerar till bibliotekarie numera. År 2011 utgjorde de 36 procent av studenterna.

Svarsfrekvensen på undersökningen var hög, 82 procent.

 Läs mer här

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min