Hur skapar vi framtidens bibliotek?
13 apr 2015 • 2 min
För andra året i rad ska den regionala konferensen Bibliotopia arrangeras. Ett tillfälle för bibliotekarier i Skaraborg att samlas och...

För andra året i rad ska den regionala konferensen Bibliotopia arrangeras. Ett tillfälle för bibliotekarier i Skaraborg att samlas och utbyta tankar och erfarenheter samt spana mot framtiden.
Det finns 15 bibliotek i Skaraborg. Samtliga bibliotekarier på bibliotek, forskare och föreläsare är inbjudna till en heldagskonferens den 15 april som går under namnet Bibliotopia. Redan nu har över 200 anmälningar kommit in. Förra året hölls Bibliotopia för första gången i Falköping och nästa år är det Lidköpings tur. Men i år är det Skövde som får äran att vara konferensvärd.
– Det händer mycket i biblioteksvärlden just nu med digitala medier och det gäller att hänga med och spana mot framtiden. Det gäller att personalen är kompetensutvecklad och då gör vi allt vi kan för att satsa på det tillsammans i Skaraborg, berättar bibliotekschef Anna Gullstrand för Skaraborgs läns tidning.
Programmet för dagen handlar om bibliotekens situation, hur utmaningarna ser ut och hur de ska tacklas. Det handlar också om forskning om hur resultatet av det läsfrämjande arbetet ut och hur bibliotekarieutbildningen ser ut och inte minst, hur framtidens bibliotek ska byggas.
– Syftet är att hitta nya vägar för att locka nya målgrupper och se till att vi kan utföra vårt uppdrag, nämligen att jobba med läsfrämjande och nå ut med biblioteken som den demokratiska plats och resurs som det är. Då får man tänka nytt, säger Anna Gullstrand.
Projektet Bibliotopia har tilldelats 100 000 kronor per år under tre års tid från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och i år är det alltså Skövde stadsbibliotek som arrangerar dagen tillsammans med Kultur i Väst och Lidköpings kommun. Moderator under dagen är Katti Hoflin, stadsbibliotekarie i Stockholm.
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer