Dyr dansk e-lösning hotar biblioteken

6 mar 2012 • < 1 min

Danska bibliotek har tillsammans med förlagen skapat en tillfälligt fungerande modell före utlåning av e-böcker. Men lösningen kostar. Flera bibliotek har tvingats...

Danska bibliotek har tillsammans med förlagen skapat en tillfälligt fungerande modell före utlåning av e-böcker. Men lösningen kostar. Flera bibliotek har tvingats att strypa utlåningen eller maximera utlåningen av antalet e-böcker.

Flera danska biblioteksbudgetar har knäckts av kostnaden för utlån av elektroniska media. Som första bibliotek i Danmark stoppade Kalundborgs folkbibliotek förra sommaren utlåningen av elektroniska material under en period. Skälet var att det blev för dyrt. Även om kostnaden avskräcker är det nödvändigt för biblioteken att hänga på e-boksvågen.

Diskussionen om bibliotekens möjlighet att låna ut e-böcker har lagt sig något efter att tjänsten e-Reolen.dk lanserades i november 2011. E-Reolen är ett projekt där drygt 80 förlag och samtliga kommuner och bibliotek ingår. I dagsläget finns cirka 2 000 titlar för elektroniska utlån. Projektet är utvecklat med statligt stöd från Styrelsen for Bibliotek og Medier.

– Tjänsten är en bra och funktionell lösning och den uppskattas av många bibliotek. Men den är dyr, anser Michel Steen-Hansen.

Av tradition har de forskningsanknutna biblioteken ett annat förhållningssätt till elektronisk information än folkbiblioteken. Eftersom deras utbud är mer vetenskapligt baserat saknas oftast den starka kommersiella kopplingen som skönlitteratur har. Deras elektroniska tjänster utgår ofta från abonnemang och spänner över större områden än bara en enstaka publikation vilket gör att prisbilden och villkoren är helt annorlunda än den för folkbiblioteken.

Danmarks Biblioteksforening har ambitionen att hitta en modell som kan underlätta för folkbiblioteken att låna ut e-böcker och e-media.

Läs mer BBL nr 3

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min