Dyr dansk e-lösning hotar biblioteken

6 mar 2012 • < 1 min

Danska bibliotek har tillsammans med förlagen skapat en tillfälligt fungerande modell före utlåning av e-böcker. Men lösningen kostar. Flera bibliotek har tvingats...

Danska bibliotek har tillsammans med förlagen skapat en tillfälligt fungerande modell före utlåning av e-böcker. Men lösningen kostar. Flera bibliotek har tvingats att strypa utlåningen eller maximera utlåningen av antalet e-böcker.

Flera danska biblioteksbudgetar har knäckts av kostnaden för utlån av elektroniska media. Som första bibliotek i Danmark stoppade Kalundborgs folkbibliotek förra sommaren utlåningen av elektroniska material under en period. Skälet var att det blev för dyrt. Även om kostnaden avskräcker är det nödvändigt för biblioteken att hänga på e-boksvågen.

Diskussionen om bibliotekens möjlighet att låna ut e-böcker har lagt sig något efter att tjänsten e-Reolen.dk lanserades i november 2011. E-Reolen är ett projekt där drygt 80 förlag och samtliga kommuner och bibliotek ingår. I dagsläget finns cirka 2 000 titlar för elektroniska utlån. Projektet är utvecklat med statligt stöd från Styrelsen for Bibliotek og Medier.

– Tjänsten är en bra och funktionell lösning och den uppskattas av många bibliotek. Men den är dyr, anser Michel Steen-Hansen.

Av tradition har de forskningsanknutna biblioteken ett annat förhållningssätt till elektronisk information än folkbiblioteken. Eftersom deras utbud är mer vetenskapligt baserat saknas oftast den starka kommersiella kopplingen som skönlitteratur har. Deras elektroniska tjänster utgår ofta från abonnemang och spänner över större områden än bara en enstaka publikation vilket gör att prisbilden och villkoren är helt annorlunda än den för folkbiblioteken.

Danmarks Biblioteksforening har ambitionen att hitta en modell som kan underlätta för folkbiblioteken att låna ut e-böcker och e-media.

Läs mer BBL nr 3

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min