IFLA kraftsamlar kring e-lån
21 aug 2012 • 2 min
Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté...
Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté Management of Library Association hade sitt möte diskuterade bl a vikten av att biblioteksföreningarna nationellt bedriver lobbying gentemot politiker och makthavare så att dessa i sin tur kan ta frågorna vidare till Bryssel och andra internationella plattformar.
När CLM-kommittén (Copyright and Other Legal Matters) planerade sitt kommande arbete under konferensen i Helsingfors var frågorna kring utlånen av e-böcker brännande. Inför nästa års konferens, som äger rum i Singapore (17-23 augusti), siktar man på att tillsammans med sektionerna för folkbibliotek, stadsbibliotek och för biblioteksföreningarna skapa en programpunkt i konferensprogrammet som djuplodande fokuserar kring e-boksutlån och alla därtill vidhängande frågor. Svensk Biblioteksförenings ordförande, Inga Lundén, tillika ledamot i IFLA:s styrelse och CLM, fick uppdraget att sy ihop programmet.
Utgångspunkten för IFLA är att man måste samla starka argument för varför det är så viktigt att biblioteken utan restriktioner kan låna ut digitalt material till sina användare – det är en fråga som handlar om bibliotekens överlevnad i framtiden och då framför allt folkbibliotekens.
Inom ramen för IFLA representerar CLM det internationella biblioteketssamfundet i frågor som rör upphovsrätt och juridik. CLM är också aktiv i frågor som:
– upphovsrättsliga tvister kring biblioteksmaterial (vem äger?)
– ekonomiska hinder, handelshinder för förvärv och användning av bibliotekets resurser och tjänster
– prenumerations- och licensavtal
– andra juridiska frågor av internationell betydelse för bibliotek och profession
CLM håller ett vakande öga på verksamheten i WTO (World Trade Organization), särskilt GATS (Allmänna avtalet om handel med tjänster), och har representerat IFLA vid viktiga WTO-möten. CLM har också ett nära samarbete med regionala biblioteksorganisationer som arbetar utifrån liknande utgångspunkter såsom EBLIDA.
CLM består av ordförande och ledamöter från 27 länder, som utsetts av sina nationella biblioteksföreningar. Å ämbetets vägar, som det heter, ingår även FAIFEs orförande liksom delar av IFLAs styrelse. Därutöver har CLM en liten grupp av sakkunniga resurspersoner som ger råd inom olika områden som är av intresse för kommittén.
I sitt öppningstal kommenterade IFLA:s ordförande, Ingrid Parent, om det opinionsbildade arbete som pågår inom IFLA gentemot medlemsländerna i World Intellectual Property Organizations (WIPO) för att anta ett fördrag upphovsrättsliga begränsningar och undantag för bibliotek och arkiv – ett rättsäkert instrument som gör det möjligt för biblioteks och arkiv att även fortsättningsvis bevara sina samlingar, stödja utbildning och forskning somt kunna låna ut digitalt material.
– En balanserad och framåtblickande upphovsrättslagstiftning är avgörande för att biblioteken även fortsättningsvis och i framtiden kan fungera som den betrodda mellanhanden mellan upphovsmän och användare – både nationellt och internationellt, menade Ingrid Parent.
1 kommentarer
Senaste nytt
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
”Å ämbetets vägar, som det heter” – Ha ha ha…var det menat som skämt? Ämbetets vägnar heter det.