IFLA kraftsamlar kring e-lån
21 aug 2012 • 2 min
Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté...

Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté Management of Library Association hade sitt möte diskuterade bl a vikten av att biblioteksföreningarna nationellt bedriver lobbying gentemot politiker och makthavare så att dessa i sin tur kan ta frågorna vidare till Bryssel och andra internationella plattformar.
När CLM-kommittén (Copyright and Other Legal Matters) planerade sitt kommande arbete under konferensen i Helsingfors var frågorna kring utlånen av e-böcker brännande. Inför nästa års konferens, som äger rum i Singapore (17-23 augusti), siktar man på att tillsammans med sektionerna för folkbibliotek, stadsbibliotek och för biblioteksföreningarna skapa en programpunkt i konferensprogrammet som djuplodande fokuserar kring e-boksutlån och alla därtill vidhängande frågor. Svensk Biblioteksförenings ordförande, Inga Lundén, tillika ledamot i IFLA:s styrelse och CLM, fick uppdraget att sy ihop programmet.
Utgångspunkten för IFLA är att man måste samla starka argument för varför det är så viktigt att biblioteken utan restriktioner kan låna ut digitalt material till sina användare – det är en fråga som handlar om bibliotekens överlevnad i framtiden och då framför allt folkbibliotekens.
Inom ramen för IFLA representerar CLM det internationella biblioteketssamfundet i frågor som rör upphovsrätt och juridik. CLM är också aktiv i frågor som:
– upphovsrättsliga tvister kring biblioteksmaterial (vem äger?)
– ekonomiska hinder, handelshinder för förvärv och användning av bibliotekets resurser och tjänster
– prenumerations- och licensavtal
– andra juridiska frågor av internationell betydelse för bibliotek och profession
CLM håller ett vakande öga på verksamheten i WTO (World Trade Organization), särskilt GATS (Allmänna avtalet om handel med tjänster), och har representerat IFLA vid viktiga WTO-möten. CLM har också ett nära samarbete med regionala biblioteksorganisationer som arbetar utifrån liknande utgångspunkter såsom EBLIDA.
CLM består av ordförande och ledamöter från 27 länder, som utsetts av sina nationella biblioteksföreningar. Å ämbetets vägar, som det heter, ingår även FAIFEs orförande liksom delar av IFLAs styrelse. Därutöver har CLM en liten grupp av sakkunniga resurspersoner som ger råd inom olika områden som är av intresse för kommittén.
I sitt öppningstal kommenterade IFLA:s ordförande, Ingrid Parent, om det opinionsbildade arbete som pågår inom IFLA gentemot medlemsländerna i World Intellectual Property Organizations (WIPO) för att anta ett fördrag upphovsrättsliga begränsningar och undantag för bibliotek och arkiv – ett rättsäkert instrument som gör det möjligt för biblioteks och arkiv att även fortsättningsvis bevara sina samlingar, stödja utbildning och forskning somt kunna låna ut digitalt material.
– En balanserad och framåtblickande upphovsrättslagstiftning är avgörande för att biblioteken även fortsättningsvis och i framtiden kan fungera som den betrodda mellanhanden mellan upphovsmän och användare – både nationellt och internationellt, menade Ingrid Parent.
1 kommentarer
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
”Å ämbetets vägar, som det heter” – Ha ha ha…var det menat som skämt? Ämbetets vägnar heter det.