IFLA kraftsamlar kring e-lån
21 aug 2012 • 2 min
Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté...

Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté Management of Library Association hade sitt möte diskuterade bl a vikten av att biblioteksföreningarna nationellt bedriver lobbying gentemot politiker och makthavare så att dessa i sin tur kan ta frågorna vidare till Bryssel och andra internationella plattformar.
När CLM-kommittén (Copyright and Other Legal Matters) planerade sitt kommande arbete under konferensen i Helsingfors var frågorna kring utlånen av e-böcker brännande. Inför nästa års konferens, som äger rum i Singapore (17-23 augusti), siktar man på att tillsammans med sektionerna för folkbibliotek, stadsbibliotek och för biblioteksföreningarna skapa en programpunkt i konferensprogrammet som djuplodande fokuserar kring e-boksutlån och alla därtill vidhängande frågor. Svensk Biblioteksförenings ordförande, Inga Lundén, tillika ledamot i IFLA:s styrelse och CLM, fick uppdraget att sy ihop programmet.
Utgångspunkten för IFLA är att man måste samla starka argument för varför det är så viktigt att biblioteken utan restriktioner kan låna ut digitalt material till sina användare – det är en fråga som handlar om bibliotekens överlevnad i framtiden och då framför allt folkbibliotekens.
Inom ramen för IFLA representerar CLM det internationella biblioteketssamfundet i frågor som rör upphovsrätt och juridik. CLM är också aktiv i frågor som:
– upphovsrättsliga tvister kring biblioteksmaterial (vem äger?)
– ekonomiska hinder, handelshinder för förvärv och användning av bibliotekets resurser och tjänster
– prenumerations- och licensavtal
– andra juridiska frågor av internationell betydelse för bibliotek och profession
CLM håller ett vakande öga på verksamheten i WTO (World Trade Organization), särskilt GATS (Allmänna avtalet om handel med tjänster), och har representerat IFLA vid viktiga WTO-möten. CLM har också ett nära samarbete med regionala biblioteksorganisationer som arbetar utifrån liknande utgångspunkter såsom EBLIDA.
CLM består av ordförande och ledamöter från 27 länder, som utsetts av sina nationella biblioteksföreningar. Å ämbetets vägar, som det heter, ingår även FAIFEs orförande liksom delar av IFLAs styrelse. Därutöver har CLM en liten grupp av sakkunniga resurspersoner som ger råd inom olika områden som är av intresse för kommittén.
I sitt öppningstal kommenterade IFLA:s ordförande, Ingrid Parent, om det opinionsbildade arbete som pågår inom IFLA gentemot medlemsländerna i World Intellectual Property Organizations (WIPO) för att anta ett fördrag upphovsrättsliga begränsningar och undantag för bibliotek och arkiv – ett rättsäkert instrument som gör det möjligt för biblioteks och arkiv att även fortsättningsvis bevara sina samlingar, stödja utbildning och forskning somt kunna låna ut digitalt material.
– En balanserad och framåtblickande upphovsrättslagstiftning är avgörande för att biblioteken även fortsättningsvis och i framtiden kan fungera som den betrodda mellanhanden mellan upphovsmän och användare – både nationellt och internationellt, menade Ingrid Parent.
1 kommentarer
Senaste nytt
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
”Å ämbetets vägar, som det heter” – Ha ha ha…var det menat som skämt? Ämbetets vägnar heter det.