IFLA kraftsamlar kring e-lån

21 aug 2012 • 2 min

Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté...

Upphovsrättsfrågor och frågor kring främst folkbibliotekens e-lån, står högt på IFLA:s agenda för den närmaste framtiden.När styrelsen för IFLA:s kommitté Management of Library Association hade sitt möte diskuterade bl a vikten av att biblioteksföreningarna nationellt bedriver lobbying gentemot politiker och makthavare så att dessa i sin tur kan ta frågorna vidare till Bryssel och andra internationella plattformar.

När CLM-kommittén (Copyright and Other Legal Matters) planerade sitt kommande arbete under konferensen i Helsingfors var frågorna kring utlånen av e-böcker brännande. Inför nästa års konferens, som äger rum i Singapore (17-23 augusti), siktar man på att tillsammans med sektionerna för folkbibliotek, stadsbibliotek och för biblioteksföreningarna skapa en programpunkt i konferensprogrammet som djuplodande fokuserar kring e-boksutlån och alla därtill vidhängande frågor. Svensk Biblioteksförenings ordförande, Inga Lundén, tillika ledamot i IFLA:s styrelse och CLM, fick uppdraget att sy ihop programmet.

Utgångspunkten för IFLA är att man måste samla starka argument för varför det är så viktigt att biblioteken utan restriktioner kan låna ut digitalt material till sina användare – det är en fråga som handlar om bibliotekens överlevnad i framtiden och då framför allt folkbibliotekens.

Inom ramen för IFLA representerar CLM det internationella biblioteketssamfundet i frågor som rör upphovsrätt och juridik. CLM är också aktiv i frågor som:

– upphovsrättsliga tvister kring biblioteksmaterial (vem äger?)

– ekonomiska hinder, handelshinder för förvärv och användning av bibliotekets resurser och tjänster

– prenumerations- och licensavtal

– andra juridiska frågor av internationell betydelse för bibliotek och profession

CLM håller ett vakande öga på verksamheten i WTO (World Trade Organization), särskilt GATS (Allmänna avtalet om handel med tjänster), och har representerat IFLA vid viktiga WTO-möten. CLM har också ett nära samarbete med regionala biblioteksorganisationer som arbetar utifrån liknande utgångspunkter såsom EBLIDA.
CLM består av ordförande och ledamöter från 27 länder, som utsetts av sina nationella biblioteksföreningar. Å ämbetets vägar, som det heter, ingår även FAIFEs orförande liksom delar av IFLAs styrelse. Därutöver har CLM en liten grupp av sakkunniga resurspersoner som ger råd inom olika områden som är av intresse för kommittén.

I sitt öppningstal kommenterade IFLA:s ordförande, Ingrid Parent, om det opinionsbildade arbete som pågår inom IFLA gentemot medlemsländerna i World Intellectual Property Organizations (WIPO) för att anta ett fördrag upphovsrättsliga begränsningar och undantag för bibliotek och arkiv – ett rättsäkert instrument som gör det möjligt för biblioteks och arkiv att även fortsättningsvis bevara sina samlingar, stödja utbildning och forskning somt kunna låna ut digitalt material.

– En balanserad och framåtblickande upphovsrättslagstiftning är avgörande för att biblioteken även fortsättningsvis och i framtiden kan fungera som den betrodda mellanhanden mellan upphovsmän och användare – både nationellt och internationellt, menade Ingrid Parent.

1 kommentarer

  1. ”Å ämbetets vägar, som det heter” – Ha ha ha…var det menat som skämt? Ämbetets vägnar heter det.

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min